"בעדויות אנו זועקות ותובעות את כבודן של הנרצחות והנחטפות מהעולם": דיון מטלטל בוועדה לקידום מעמד האישה

בדיון השתתפו שורה של שגרירות ונציגות בכירות מהעולם • ח"כ תמנו שטה: "לאחר הטבח, גילינו את ההיקף העצום של האכזריות נגד נשים - מבוגרות ונערות צעירות - נאנסו באלימות לפני שהוצאו להורג" • שגרירת קנדה: " אנחנו מאמינות לנשים הישראליות"

מחאה לציון היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים ליד משרדי האו"ם

הוועדה לקידום מעמד האישה קיימה היום (שני) ישיבה מיוחדת לציון יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים בנושא: "פשעים נגד האנושות שביצע חמאס כלפי נשים מאז אירועי 7 באוקטובר".

לינור אברג'יל, יחד עם עשרות נשים נוספות, במחאה על השתיקה בנוגע לפשעים שבוצעו נגד ישראליות ב-7 באוקטובר // צילום: יוני ריקנר

יו"ר הוועדה ח"כ פנינה תמנו שטה פתחה את הדיון בדקת דומייה לזכר הקורבנות ואמרה: "ב-7 באוקטובר גילינו את היקף העצום של האכזריות של החמאס - פשעים נגד האנושות - והאלימות הקיצונית נגד נשים באותו יום נורא. נשים - מבוגרות ונערות צעירות - נאנסו באלימות לפני שהוצאו להורג. רבים נרצחו בברוטליות ובאכזריות לאחר שעברו התעללות אכזרית, עינויים והושחתו קשות על ידי חמאס הטרוריסטים. מוטלת עלינו, כנסת ישראל, האחריות הקשה והטראגית לספר לעולם על מה שקרה ב-7 באוקטובר, מאז שהעולם - ארגוני זכויות נשים בינלאומיים, שתקו במידה רבה".

בהמשך אמר גם יו"ר הכנסת אמיר אוחנה: "הקהילה הבינלאומית אכזבה את הנשים הישראליות. לקח לה לא פחות מ-50 יום עד שארגון האו"ם לקידום והעצמת נשים, פרסם הצהרה רשמית. במשך 50 יום הם לא גינו דבר ממה שבוצע נגד נשים ישראליות על ידי חמאס.

מחאה לציון היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים ליד משרדי האו"ם, צילום: getty images

"התגובה המאוחרת שהגיעה הייתה מאוחרת מדי ורופסת מדי" הוסיף שר החוץ אלי כהן, "בשנים האחרונות ראינו את קמפיין המי-טו שדיבר על הזכות של האישה על גופה אבל ראינו שהמי-טו הוא רק אם אתה לא יהודי. לא נשכח את שתיקתו הרועמת של האו"ם ומוסדותיו ונשמיע את זעקתן של מי שלא פה איתנו".

"העולם מכיר בתופעה של אונס בזמן מלחמה כל עוד היא לא מכוונת לנשים יהודיות כי אחרת אי אפשר להסביר את השתיקה למעשים שקרו בשבת השחורה" אמרה ח"כ יוליה מלינובסקי, "החמאס עשו זאת כדי לבזות ולהשפיל אותנו בזמן המלחמה".

הפגנה כנגד השתיקה בינלאומית על אלימות מינית שנעשתה נגד נשים ישראליות, צילום: רויטרס

אורלי גלבוע אמא של דניאלה גלבוע אמרה בכאב: "דניאלה ילדה בת 19 נחטפה באותה שבת נוראית יחד עם מספר חברות. לחלקן קיבלנו אות חיים וחלקן לא. אנו חושבים מה עובר עליהן בכל שנייה. ממה הן סובלות כשהן נמצאות בחזקת המחבלים חסרי הלב האלה. כואב לי בגוף כשאני חושבת מה עובר עליה. אני מחכה לילדה היפה שלי שלא עשתה דבר לאף אחד. היכן היא עכשיו?".

ירדן גונן אחותה של רומי גונן שנחטפה לעזה בעודה פצועה ומדממת: "רומי בת 23, ילדה מדהימה, השמש שלנו בבית והיא הדבק שמחבר בין כולנו. רומי חזרה מטיול עם חברתה גאיה חלפיה ז"ל ובמקום לחגוג את השלווה והשלום היא זכתה להיות במנוסה ארבע שעות. היו עשר דקות של תקווה כשהגיע המלאך בן שמעוני ז"ל שחילץ 12 אנשים. אחרי עשר דקות אמא שלי קיבלה טלפון בצרחות מרומי שסיפרה שירו בגאיה והיא לא עונה לה, שירו לה ביד ושאופיר צרפתי נפצע. שיחת זוועות. כעת היא נאבקת על נשימה מתחתי האדמה כשהיא ירויה בידה". לשאלה האם ביקר הצלב האדום ביקר את רומי ענתה גונן "אנו אפילו לא יודעים אם היא בחיים. אסור שדברים כאלה יחזרו בשום מקום אחר. לא אביא ילדים לעולם אם ככה הוא נראה".

נשים ישראליות לא יכולות להישאר לבד

סגנית נשיאת הפרלמנט האירופי, פינה פיצ׳רנו: "פשעי המלחמה שביצע חמאס ב-7 באוקטובר הם מעבר למה שכל אישה בעולם יכולה לדמיין. אונס, התעללות, חטיפה, הרג, קורה לעתים קרובות אפילו מול המשפחה שלהם. נשים ישראליות לא יכולות להישאר לבד בזמנים הנוראים האלה. אני רוצה להביע את המחויבות שלי ושל הפרלמנט שאני מייצגת בהגנה על כל הנשים מפני פשעי מלחמה וטרור".

מייצג למען החטופים, צילום: אי.פי.איי

דבריה של יפה אוהד דודתה של נועה ארגמני לא הותירו עין אחת יבשה בחדר כשאמרה: "האם פני אישה בשנת 2023 צריכות להיראות ככה? נועה, אישה שבסך הכל הלכה למסיבה לחגוג עם בן זוגה? ככה זה צריך להיראות. אנחנו לא ב-1938 שהייתה לעמנו שואה אדירה. כאן בביתי נוצרה שואה, נטבחו ילדים ונשים ואיך העולם לא זועק לזה וקם על רגליו לנוכח הזוועות האלה. נועה אהבה את החיים ואהבה להיות עם הוריה. אני דורשת ומבקשת מכל הגורמים ומכל המדינות הדמוקרטיות שתכינו מטרייה אדירה להחזירה הביתה. אמא של נועה חולה במחלה קשה וסופנית, שעון החול מטפטף כל דקה. אני מבקשת רחמי שמים ותפתחו פתח לכל ערוץ ולמנהיגי העולם שנועה תחזור ותתאחד עם אמא אפילו לשעה אחת".

עדל אלטלקאת, אחיה של הנרצחת פאטמה אלטלקאת ז״ל: מחבלים הרגו אותה בדרכה לעבודה. אין מה לעשות לגביה אבל אני מבקש רק דבר אחד, תחזירו את החטופים הביתה. היו יותר משמונה מחבלים שהרגו את אחותי. הם ראו שהיא ערבייה. לא היה אכפת להם, רק היה חשוב להם להרוג כמה שיותר. לא היה אכפת להם שהיא לבשה חיג'אב".

כיכר החטופים בתל אביב. עצרת תמיכה למען השבת החטופים, צילום: גדעון מרקוביץ'

נשיאת הבונדסטאג הגב' בארבל בס: "הביקור שלי עם נשיא גרמניה הוא סימן לסולידריות שלי אתכם ועם יהודים בכל העולם. מה שראיתי אלו דברים נוראיים ויש לישראל זכות מלאה להגן על עצמה ולהילחם בחמאס. פגשתי אנשים שהגיעו לכפר עזה מיד אחרי הטבח וראיתי תמונות וזה נגע בי במיוחד כששוב ושוב משתמשים באלימות כנגד נשים במלחמה הזאת. ממשלת גרמניה דורשת את החזרת החטופים ולא ננוח עד שכולם ישובו הביתה. חשוב לנו להיות כאן להביע תמיכה וסולידאריות. בבונדסטאג הצבענו פה אחד על הצהרת תמיכה בישראל וגינוי על שקרה כאן. יש לנו התחייבות מיוחדת וחובה מיוחדת כלפי ישראל ונדאג שגם ברחובות גרמניה לא יהיה ביטוי לתמיכה בטרור ונפעיל את כל הכלים החוקיים שעומדים לרשותנו".

המרחק של המחבלים הללו מכם היא 400 דולר והם אצלכם

חיים אותמוזגין מפקד יחידות מיוחדות בזק"א: "אני עוף זר פה. אלו לא נושאים שאני עוסק או מדבר בהם אבל אני כאן כי אני מרגיש שליחות. אני כאן כדי לתת עדות. עד לרגע זה לא פתחתי את הסרטונים שצילמתי לעדות. אשתף כאן עובדות כי אין אחד בעולם שיוכל להתכחש להם לעדויות שברשותי. עיניי ראו כמעט את כל הזוועות, בקיבוצים ובכבישים. רוצה אני לומר לעולם, המרחק של המחבלים הללו מכם היא 400 דולר והם אצלכם".

מחאה לציון היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים ליד משרדי האו"ם,

תנ"צ שלומית לנדס ראש חטיבת החקירות במשטרה: "שום דבר לא יהיה אותו דבר מאז השביעי באוקטובר. נשים נפגעו מפגיעה מינית כולל נשים הרות. במחנה שורה ראינו את הנורא מכל. ראינו על גופות הקורבנות את עוצמת האלימות והרוע והאכזריות".

ניצב משנה שלי הרוש מלהב יחידת להב 433: "אנו מצויים בראשיתה של החקירה במהלכה נגבו למעלה מאלף חמש מאות עדויות שהמוח והנפש מתקשים להכיל. הם וידאו הריגת הקורבנות בעת היו במנוסה. הם פעלו באופן שיטתי ומכוון. הייתה פה השמדה המונית של כל מי שנקרה בדרכם. החקירה עוסקת גם באיסוף ראיות אודות עבירות מין שבוצעו על הקורבנות".

ניצב משנה הרוש טלטלה את משתתפי הדיון כאשר אמרה: "היקפי מעשי הטרור הינו בלתי נתפס מבחינת כמות הנרצחים והרוע אותם תיארו העדים". לנוכח העדויות הבלתי נתפסות רבים ממשתפי הכנס לא יכלו לעצור את הדמעות.

למה העולם שותק?

ח"כ שרון ניר דיברה גם על גבורת הנשים "היכולת לנוע ממקום של חולשה לבין סיפורי גבורה לנשים שלוחמות בשטח והיכולת להסתכל על הכל כעוצמה נשית מתפרצת זאת הגדולה שלנו כנשים. זאת אחת משעותיה הקשות של מדינת ישראל. השתיקה הרועמת של ארגוני הנשים כנגד פשעים נגד האנושות זאת חרפה. בעדויות ששמענו בשמנו אנו זועקות ותובעות את כבודן של הנרצחות והנחטפות מהעולם".

עצרת בבלרוס נגד אלימות נגד נשים, צילום: אי.פי.איי

ח"כ לימור סון הר מלך: "הדבר הכי מכאיב זאת השתיקה וההכחשה, לא אנחנו היינו צריכים לבוא ולהביא הוכחות, העולם היה צריכים להגיע אלינו ולזעוק מהרגע הראשון. אני מדברת על ארגוני הנשים שתמיד תמכו בהן בכל מהלך ופתאום הפנו להן עורף. אני דורשת מכל העולם, אם אתם לא תזעקו את זה זה אצלכם".

שגרירות שהיו בדיון הגיבו גם הם לדברים הרבים שנשמעו במהלך הדיון. שגרירת מלטה אמרה כי "אסור לנו להיות בשקט לנוכח מה שקרה. אני מגנה וממשיכה לגנות וזאת החובה שלנו שהעולם לא ישכח את האירועים שקרו".  שגרירת פנמה שיתפה: "יש לי שתי בנות שראו את קטעי הוידאו הקשים בטלגרם. הן שאלו איפה הקול של העולם. למה הוא שקט? למה העולם שותק?".

שגרירת ספרד הוסיפה כי "חמאס הוא רשע טהור. אתם יכולים להיות בטוחים שאנחנו מעבירים את כל מה שאנחנו רואים ושומעים. מבינה שאתם מרגישים נבגדים, ולבד אבל אנחנו עושים את המיטב".  גם שגרירת קנדה אמרה כי ימשיכו להדהד זאת "אנחנו מדינה פמיניסטית. היינו שקטים יותר מדי. אנחנו מאמינות לנשים ישראליות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר