דיון בוועדת הבריאות של הכנסת התקיים היום (שני) יחד עם משפחות וקרובי החטופים שהוזמנו לקחת חלק, להשתתף בדיון ולהשמיע את קולם. בשלב מסוים הדיון נהפך לסוער ואמוציונלי, כשדבריהם של ח"כים הופרעו בצעקות המשפחות.
בת משפחתם של הילדים ארז וסהר קלדרון שנחטפו ביקשה מהכנסת שתפעל מיד לשחרור החטופים: הדס אמם שרדה בנס. אנחנו לא יודעים איפה ארז ואיפה סהר, באיזה מצב הם ייצאו משם. הטראומה הזו מלווה אותנו כבר 38 ימים. זו טראומה מתמשכת של ילדים בני 4, אבל מעולם לא היו לנו ילדים בני 4 בשבי. גם אתם לא תדעו איך לטפל בהם כשהם יחזרו. קומו ותעשו מעשה. לא רק להסתכל על התמונות. עוד לא ראיתי משלחת של הכנסת נפגשת עם הצלב האדום".
גיל דיקמן, קרוב של כרמל גת וירדן רומן גת שנחטפו לעזה, יצא נגד ציוץ של ח"כ דיסטל אטבריאן שישבה בישיבה וקראה "לשטח את עזה": "בני אדם שתחת משטר רצחני אתם משטחים? אם נשאר בכם בדל של אנושיות תדאגו לחוסן שלנו ולחוסן של קרובי המשפחה שלנו שאנחנו לא יודעים אם הם חיים או מתים. כרמל וירדן רק רצו כל החים שלהן לטפל באנשים. צריך להפסיק לדבר בסיסמאות של לשטח ולהשמיד. כי יש חיים בעזה. קרובי המשפחה שלנו שם".
דבריה של גלית דיסטל בוועדת הבריאות של הכנסת הופרעו // ערוץ הכנסת
גלית דיסטל אטבריאן ביקשה לדבר, כאשר ברקע קריאות ביניים של משפחות החטופים: "הציוץ הזה נכתב מתוך כאב עצום, לא בא בשום צורה ואופן לכסות או לטשטש או לפגוע במאמץ להחזיר את החטופים. ברור לחלוטין שכרגע המטרה העיקרית היחידה של מדינת ישראל היא להחזיר כל אחד ואחד מהם. כשאני מדברת על "שיטוח עזה", אני מתכוונת שתושבי העוטף לא יסתכנו במילמטר לחוות את מה שהם חוו. אני מתכוונת שיהיה שטח מפורז. אני יודעת באיזה צד אני נתפסת".
משפחות החטופים הגיבו לדבריה וצעקו: "על איזה צד את מדברת?", ושמואל ברודץ', שכלתו ושלושת נכדיו נחטפו, התפרץ כלפיה ואמר: "אם זה היה הבן שלך, מה היית אומרת?, כשהבן שלך יהיה שם, תחליפי את הבן שלך בנכד שלי ואז תהיי גיבורה גדולה". מוקדם יותר סיפר ברודץ' על החרדה לשלומו של נכדו החטוף בן ה-4: "הייתי פנסיונר מאושר שחשב שהחיים טובים. ב-7 לאוקטובר קיבלתי הודעה מהבן שלי שאין לו יותר משפחה. האבסורד שהייתי מאושר כשהודיעו שהמשפחה רק נחטפה ולא נהרגה. יש עוד 240 משפחות כמונו, שהם מעורערים נפשית במשך 38 יום. חוץ מללטף להם את הראש לא קורה כלום. כל העם חרד אם מישהו ייחטף. כל אדם חרד מה יקרה לו. הצלב האדום עוד לא הגיע לחמאס. אני רוצה הכרזה פומבית של ממשלת ישראל שיוצאים להפסקת אש, ובזמן הזה יפתחו את הגבולות לצלב האדום. ואז רמת החרדה שלי תרד. יש לי נכד בן 4, אני לא יודע אם הוא אוכל או שותה או חי. ממשלת ישראל לא דואגת שאקבל שום אינפורמציה. שהצלב האדום יכנס עכשיו ואם צריך הפסקת אש שתהיה הפסקת אש".
ניר אלון מקיבוץ סופה תקף את הח"כים וביקש: "תפסיקו עם הציוצים. הלב שלנו נשרף. אני מבקש מכם תתעלו על עצמכם ותתחילו לעבוד. זה שורף". אלון סיפר שנאלץ לשלם 4000 שקל עבור טיפול נפשי לבני משפחתו ושהוא אינו מוכר כנפגע טרור למרות ששרד את המתקפה בקיבוץ סופה. "בשבת הנוראה היינו אני אשתי והילדים שלי בני 3 ובת 6, ההורים שלי ואמא שלי נסענו לחגוג את החג השני בסופה. ב-6.10 עצרנו במצפה שהקימו בקיבוץ לכבוד הדר גולדין ז"ל והצטלמנו שם, הילדים שלי עמדו והשקיפו על רצועת עזה, הילדה שלי בת שש שאלה אותי 'אבא, יש רק אנשים רעים בעזה?', אמתי לה 'לא שי, יש את החמאס שהוא רע, אבל יש הרבה אנשים טובים שרוצים לחיות בעזה ומאיימים עליהם'. ככה חינכו אותנו ביישובי העוטף לאהוב. אין בנו שמץ שנאה".
משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, התייחס לתוכניות של המשרד להתמודדות עם המצב: "יש תוכנית יותר נרחבת ואנחנו במו"מ אחרון עם משרד האוצר. לא נוכל להציג את התוכנית, אלא את העקרונות שעליה היא מבוססת. אנו רואים את המחוייבות של משרד האוצר שתהיה תוכנית מהירה. אנחנו מתעתדים לסיים בימים הקרובים ממש את התהליכים".
עוד הוא הוסיף: "לא נכנסנו לתקופה הזו במצב מיטבי. עם כל ההצטיינות של מערכת הבריאות, מערכת בריאות הנפש לא במצב מיטבי, ועם זמני המתנה ארוכים. מרכז הכובד הלך והתבסס במערכת הפרטית. ראינו עלייה בביקוש מאירועים לאומיים ומירידת סטיגמה. מצד שני, היתה ירידה בנתוני כח האדם. המלחמה זה אירוע בריאות נפש לאומי, יש חשיבות להתערבות מהירה. עד 2.5% יסבלו מפוסט טראומה (250 אלף איש,) אך התערבות מהירה ואפקטיבית מפחיתה למעלה מ-50% את היקף הפגיעה של אנשים. יש חלון זמנים שימנע מצבים כרוניים. התחלנו כבר את ההתערבות. עדיין לא הגענו לכל אוכלוסיית ישראל אך גיבשנו תוכנית לאומית".
דניאל רז מהסיוע המשפטי במשרד המשפטים התייחס לסוגיית הטיפול הנפשי: "המצב היום הרבה יותר קשה. זה מצב קצה. סביב מסיבת רעים יש לא מעט אנשים שאושפזו בכפיה בבתי חולים פסיכיאטריים. הם הגיעו לקצה, כשיכולנו למנוע זאת כבר בהתחלה. יחד עם חבריי אנחנו נותנים סיוע משפטי במלונות לנפגעי עבירה. היו לנו לא מעט מקרים של הורים וילדים שאמרו לנו שלא קיבלו טיפול נפשי. היה אבא אחד שאמר שהילדות שלו מסתגרות במלון ולא יוצאות ממנו. אם הטיפול לא ידיע מוקדם נמצא את האנשים האלה באשפוז".
דרעי מציג אתרוג שרוף שנמצא בבארי: "שנזכור את הזוועות שעשו לנו"
זוהר אביגדורי, אשר גיסתו ואחייניתו חטופות, בבקשה חשובה בסיעת ש"ס: "אנחנו מארגנים פעולות, קחו את הטלפון שלי, רוצים לראות יותר אנשים מהציבור האמוני, חובשי הכיפות, שמצטרפים אלינו איתנו במאבקים שלנו. אנחנו מארגנים עצרות והפגנות, יש מעט מדי אנשים מהציבור שלכם. אני מתחנן שתהיו איתנו בזה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו