ישראל לא ערוכה למלחמה. היא לא ערוכה לחירום. היא לא ערוכה לפינוי מאות אלפים מבתיהם. היא לא ערוכה למיגון הצפון. לא ערוכה. דוחות מבקר המדינה מהשנים האחרונות ממש חושפים את נקודות החולשה של משרדי הממשלה, הצבא והמשטרה בטיפול בחירום.
המבקר הנוכחי, מתניהו אנגלמן, הקפיד משך כל כהונתו להיפגש עם שרים חדשים, להגיש להם דוחות עבר בתחום סמכותם בתקווה שמשהו ישתנה (בהיעדר שיניים לגוף המבקר למעט הביקורת עצמה). אלא שמספיק להסתכל על התנהלות משרדי הממשלה והשרים מאז השבת השחורה, כדי להבין שדברים מטופלים לאט מדי והביורוקרטיה שולטת.
בדיון שהתקיים אתמול בוועדת הכלכלה של הכנסת, 25 ימים בסך הכל לאחר תחילת הלחימה ופינוי מאות אלפי אזרחים מבתיהם - עלו שוב טענות נגד האופן שבו מנהלת הממשלה את הפרויקט הענק הזה.
ראשי רשויות סיפרו שמימנו בעצמם פינוי יישובים כדי לאפשר לקהילות להישאר יחד, אך הממשלה טרם כיסתה הוצאות, אין מענה ממוסד לעניין התלמידים ושגרת הלימודים בחירום, והאירוע מתגלגל ללא בעל בית. את הטענות לא השמיעו רק חברי אופוזיציה - נרשמה הסכמה מקיר לקיר.
מתברר ששתי תוכניות פינוי קודמות שנכתשו תחת גלגלי מבקר המדינה בשל חוסר התאמה ויכולת מימוש - נותרו בכתובים, ורק לפני שבועיים נכתבה תוכנית פינוי עדכנית של יישובי העוטף וגבול הצפון. בדיון אתמול הודה בכך ח"כ שלום דנינו מהליכוד, כשחשף את תוכנית רח"ל המקורית לפינוי תושבי קריית שמונה ללינה בבתי ספר בתל אביב ולא לבתי מלון.
השרים, שלקו בהלם בשבוע הראשון ללחימה, מתאוששים לאט. פרויקטור מתכלל לטיפול בנושאים האזרחיים במלחמה מונה רק אתמול, שלושה שבועות מאוחר מדי, אחרי שבמשרד ראש הממשלה סיננו מועמדים על בסיס מחויבות פוליטית.
הפער בין המצגות שמעלה מנכ"ל משרד רה"מ יוסי שלי לגורמי ממסד, לבין המציאות - גדול מדי, טוענים מי שצפו בהן.
נושא נוסף שטופל רק אתמול הוא הקמת צוות במשרד האוצר להורדת חסמי ביורוקרטיה במטרה לאפשר העברת כספים מהירה לטובת טיפול במפונים. גורמים במשרד הפנים כבר שוברים את הראש שבועות אל מול בקשות הזויות של אגף התקציבים - שינוי שורה פה, עדכון מספרים שם - גם אלה לא הבינו מול מה ישראל עומדת.
"הממשלה נכשלת בטיפול בעורף. היעדר תוכנית כלכלית והיעדר פרויקטור בשבוע הרביעי למלחמה, בנסיבות שבהן מאות אלפים מתושבי יישובי הדרום והצפון פונו מבתיהם - הינם כשל ותקלה משמעותיים שאין תירוץ שיוכל להצדיקם".
"אי הוודאות פוגעת בתושבי הדרום והצפון. אין מקום למאבקי כוח בעת הזו. על ראש הממשלה והשרים להיכנס באופן בהול לעובי הקורה ולפתור את הבעיות מיידית", את הדברים האלה אמר לא יאיר לפיד כי אם מבקר המדינה אנגלמן, בביקורו בתחילת השבוע בריכוז מפונים בטבריה.
מאז היום הרביעי ללחימה אנגלמן נמצא בשטח. בזמן שהוא סייר בשדרות, באילת, ביישובי הצפון ובטבריה - שרי הממשלה הקיצו מההלם באיטיות מחרידה. עדיין הטיפול אינו הולם את היותה של ישראל במצב חירום מתמשך. חודש כבר עבר (כמעט), אך מול צפונות העתיד, וכאשר ראש הממשלה בנימין נתניהו וצמרת הצבא מכריזים על עוד חודשים של לחימה - התאוששות מהירה היא צו השעה.
ואלו הנקודות העיקריות לטיפול
1. התוכנית הכלכלית חייבת לעבור טיוב ולתת מענה לצרכים מגוונים של המפונים. לצד זה על הפרויקטור לנהל מעין "קופה קטנה" לפתרון בעיות קונקרטיות במהירות מול מפונים.
לפני שמנכ"ל החברה למתנ"סים, טל בסכס, שקיבל את תפקיד הפרויקטור מתחיל לעבוד - שייקח את השבוע הקרוב לסיור בין מוקדי מפונים עם פנקס ועט, ירשום את הצרכים ורק לאחר מכן יתחיל לטפל. מצהירי הצהרות יש די, נדרש איש מעשה.
2. המשך ציוד כיתות הכוננות במהירות. אלה שרוקנו על ידי הממשלה, מצוידות בימים אלה על ידי השר לביטחון הפנים איתמר בן גביר. השבוע משרדו רכש 5,000 כלי נשק נוספים מספק חדש, ואולם יש האומרים שלא כולם ערוכים ליום פקודה. אי אפשר לקחת את הסיכון הזה שוב.
3. חינוך. חינוך. חינוך. שר החינוך יואב קיש נותן מענה נקודתי אך לא רוחבי לעשרות אלפי התלמידים הפרושים ברחבי הארץ.
ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, גייס השבוע מיוזמתו תיקים לתלמידים החדשים בעירו. אחרים מגייסים מחשבים. בת"א פתחו כיתות לימוד למפוני שדרות וכך גם בירושלים. זה לא עובד ככה. מדינה במלחמה אמורה לטפל בכך. אם משרד החינוך לא יכול לתת מענה, הוא צריך לאפשר תקציבים וסמכויות לרשויות הקולטות לנהל את הבעיות אצלן.
4. בריאות הנפש. מאז הטבח האיום מטפלים עשרות פסיכולוגים ועובדים סוציאליים בהתנדבות בפגועי הנפש של מעשי הזוועה שחוללו מחבלי חמאס. הפגיעות רחבות היקף. העידו ילדים ומבוגרים שעברו בשלושת השבועות האלה בין כמה מטפלים - ואין גורם מתכלל. שוב.
במשרד הבריאות הנושא נופל בין הכיסאות. בעוד קופות החולים פותחות ביוזמתן מוקדי טיפול במוקדי מפונים, נושא רפואת הנפש נותר להתנדבות קהילתית. זה מחדל נוסף בשרשרת. אני ממליצה על ח"כ מיכל וולדיגר שעשתה נכון כשהתפטרה מתפקידה כסגנית שר האוצר בעת הזו, והנושא קרוב לליבה.
5. למרות הצעות שהגיעו ללשכת ראש הממשלה ולמנכ"ל משרדו יוסי שלי על מינוי דובר ממשלתי, כזה שיסביר את פעולות הממשלה - זה לא נעשה משיקולים זרים ופוליטיים. בעוד נתניהו עסוק בניהול המלחמה, נדרש בעל תפקיד ממלכתי שידברר את מצב החירום לציבור. דובר צה"ל הוא מודל נהדר בעת הזו: רהוט, ענייני, חומל. לאזרחי ישראל במציאות הנוראה שנכפתה עליהם מגיעה ממשלה מנוהלת, עם מענים מהירים וכן, גם מישהו לראות בו כתובת לעת הזו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו