ישיגו ההפך מהרצוי: כוח לא מרוסן הוא לא פיתרון - הוא רק פוגע במשטרה

אני לא אוהב לראות תמונות של שוטרים כאילו מדובר במבוקשים, אבל אני עוד פחות אוהב לראות אותם מרביצים לאזרחים • השמות פורסמו בכל מקום - לשניים מהם היסטוריה לא קצרה של אירועים בהם נטען כי הפעילו כוח מופרז • אם המשטרה חושבת שהפעלת כוח תרסן אותה, היא טועה; התוצאה תהיה הפוכה לגמרי

הפגנה נגד הרפורמה המשפטית ליד בית המשפט העליון והכנסת בירושלים. צילום: יונתן זינדל/פלאש90

כוח מופרז יפגע במשטרה: לפני שבוע, בערב שבו אושר השינוי שנוגע בעילת הסבירות, התקיימה הפגנה סוערת בת"א שבסיומה נחסמו נתיבי איילון בפעם המי־יודע־כמה. כמה צעירים נעצרו, בהם אמיתי עבודי בן ה־18. בתמונות שהופצו זמן קצר לאחר מכן נראים שני שוטרי יס"מ כשהם חובטים בו מבלי שהוא מהווה סכנה.

פניתי למשטרה בבקשה לקבל את שמות השוטרים. בישראל מחויבים השוטרים להזדהות בתמונתם ובשמם, למעט תפקידים חסויים (למשל בימ"מ). אבל זה פחות עניין את המשטרה, שעשתה הכל כדי לא למסור לי את השמות. קיבלתי תגובות לא רלוונטיות, גלגלו אותי מדובר לדובר, העיקר לא לעשות את הבייסיק - למסור את השם.

מפגינים חוסמים את איילון דרום באזור ההלכה | טלי מלמד

בסופו של דבר השגתי את השמות, ולא רק אני. הם פורסמו מאז בכל מקום. שני השוטרים המכים במקרה הזה היו סגן־ניצב יאיר חנונה, מפקד יס"מ ת"א ("השוטר המחייך"), ושוטר יס"מ נוסף, אבי שוספי. לשניים, מתברר, היסטוריה לא קצרה של אירועים שבהם נטען כי הפעילו כוח מופרז.

במקום לתקן - המשטרה מצאה פתרון קל

המשטרה הבטיחה לאתר צילומי קסדה מהאירוע כדי להוכיח שהשוטרים פעלו מתוך הגנה עצמית. אני עדיין מחכה לקבל אותם, אף שיהיה קשה מאוד להסביר את האירוע הזה, כמו גם אירועים אחרים שבהם הופעל כוח מופרז ולא מידתי נגד מפגינים, שבהם מבוגרים וצעירים, ואפילו עיתונאים.

במקום לתקן את צעדיה, להרחיק את השוטרים האלימים ולהסביר לחבריהם את המותר והאסור, מצאה המשטרה פתרון קל: היא פתחה בחקירה נגד מי שהפיצו את תמונות השוטרים שחשודים באלימות מופרזת.

מפגינים חוסמים את איילון, צילום: איתי רון

גם אני לא אוהב לראות תמונות של שוטרים במדים כאילו מדובר במבוקשים, אבל אני גם לא אוהב לראות שוטרים מרביצים לאזרחים. לא אהבתי את זה בהתנתקות, לא אהבתי את זה במגרשי הכדורגל, ואני לא אוהב את זה במחאה. לא כי האזרחים תמיד בסדר - הם לא. אבל המשטרה, כגורם שמפעיל כוח, מצווה בריסון הכוח.

תקופה לא קלה למשטרה

משטרת ישראל עוברת תקופה לא קלה. ישראל 2023 היא חברה אלימה ומקוטבת. ההפגנות סוערות, ולעיתים קרובות הן משבשות את החיים והמשטרה נדרשת לתת פתרונות. לא תמיד יש לה כאלה בשלוף, ולא תמיד היא יכולה לממש אותם בכפפות של משי.

זה בלי לדבר על החום הכבד והלחץ הבלתי אפשרי שמופעל עליה מצד גורמים פוליטיים שונים - שבראשם השר הממונה עליה, איתמר בן גביר, עבריין סדרתי שבעצמו כתב רק לפני חמש שנים בחשבון הטוויטר שלו: "יידע כל שוטר שאם יכה מפגינים - יצטרך לתת את הדין".

מפגינים חוסמים את איילון צפון סמוך למחלף רוקח | אפרת ספרן

בן גביר צדק אז. הפליק־פלאק שהוא עשה מאז פחות מעניין, אבל מהמשטרה מצופה ליותר, משום שהיא (עדיין) משרתת ציבור בדמוקרטיה. וככזו, יש לה כללים ברורים של "עשה ואל תעשה" שאסור לה לחרוג מהם, גם אם המוחים ממש לא באים לה טוב בעין.

כבר 30 שבועות מתקיימת בישראל מחאה. זאת מחאה קולנית, אבל בואו לא נתבלבל: מי שחושב שהיא אלימה - שיראה מה קורה בצרפת. המחאה אצלנו מנומסת בהרבה, וטוב שכך. אם המשטרה חושבת שהפעלת כוח מופרז תרסן אותה, היא טועה; התוצאה תהיה הפוכה לגמרי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר