היורשים האפשריים והסיבות לפרישה: היום שאחרי רעידת האדמה בשב"ס

היה נדמה כי פרי הולכת לשקם את הארגון מהמכה שספג, אך צצו לה שר חדש ובעיות מבית • הודעת הפרישה פותחת את המרוץ גם לתפקיד נציב שב״ס , כשבן גביר שומר את הקלפים צמוד לחזה • המועמדים המובילים לתפקיד - מפקד המחוז הדרומי גונדר חזי מרקוביץ, מפקד מחוז מרכז גונדר אביחי בן חמו ומפקד המחוז הצפוני גונדר אריק יעקב

השר בן גביר ונציבת שב"ס קטי פרי. צילום: אורן בן חקון

הודעת הפרישה של נציבת שב"ס, קטי פרי, והדלפתה לעיתונאי טרם שיגור פנייה מסודרת בעניין לשר הממונה על הארגון - מלמדים על חוסר אמון עמוק ששורר בין השניים, ופותחת כעת גם את ההתמודדות על תפקיד הסוהר מספר אחד.

במשרד לביטחון לאומי טוענים כי שב"ס "נוקם" בשר עקב התנהלותו >> | חשיפת "ישראל היום"

זמן קצר לאחר מינויה לתפקיד התחולל במשמרת של פרי אחד המחדלים הנוראיים בארגון. שישה מחבלים הצליחו להערים על פיקוד הכלא - ולהימלט באופן כה שלומיאלי, שחייה הקמת ועדת בדיקה ממשלתית.

כלא גלבוע לאחר בריחת האסירים, צילום: גיל אליהו/ג'יני

עבודת הוועדה נמשכה חודשים ובשלבי סיום עבודתה הייתה פרי בין המוזהרים. הפרוש לדבר היה שוועדת הבדיקה אינה מוכנה להטיל את האחריות רק על הש.ג. אלא שבסוף ההליך החליטו חברי הוועדה שלא לנקוט צעדים נגד הנציבה והטילו את מלוא האשמה על הש.ג., מפקד הכלא דאז גנ״מ פרדי בן שטרית.

וכשנראה היה שפרי הולכת לשקם את הארגון מהמכה שספג, צצו לה שר חדש ובעיות מבית: משבר אמון בינה לבין היועץ המשפטי של הארגון, מתיחות וחוסר אמון בינה לבין השר לבטחון לאומי שהגיעו עד לכדי האשמתה בך שהיא מטיבה עם מחבלים הכלואים בשב״ס ומחמירה את תנאי האסירים היהודים.

ביום ראשון השבוע פורסם ב"ישראל היום" כי בסביבתו של בן גביר מאשימים את פרי, ב״נקמה״ בעקבות החלטתו לזמן לשימוע את בכירי שב"ס, על רקע מחדל של שב"ס וסיכון חיי סוהרים על ידי עבריינים בכלא רימונים.

נגד הנציבה נטען כי החליטה להעביר אסירים ביטחוניים יהודים מכלא איילון לתא קטן שאינו מתאים לשני אסירים בכלא אשל, זאת במטרה לנקום בשר על השימועים שביקש לעשות לקצינים בשבס ובהם ראש חטיבת המודיעין דחרוג, תוך האשמתה של פרי בניסיון לטייח את המקרה ברימונים.

"נעשה איתי צדק": נציבת שב"ס פרי מתייחסת למסקנות ועדת החקירה לבריחה מכלא גלבוע // קרדיט: דוברות שב"ס

בשב״ס טוענים כי הארועים המתוארים על ידי השר ״לא היו ולא נבראו״ למעט הפרסום על כך שמפקד כלא אשל שבו כלואים האסירים היהודים זומן על ידי בן גביר לברור. מחלוקת נוספת שהתעוררה בין השר לבין הנציבה היא סביב החלטתו להפסיק את שרות החיילים והחיילות בשב״ס. בעוד שפרי סברה שיש להמשיך את שרותם, משום שהוא לא רק תורם לתדמית הארגון אלא כמחצית מהם בוחרים להמשיך ולשרת לאחר מכן השרות הצבאי בארגון, בן גביר החליט לאור מה שכונה בשעתו ״פרשת הסוהרות״ להפסיק את השרות באופן מיידי. השבוע, על רקע הפרסום ב"ישראל היום" שככל הנראה כהונתה של פרי לא תוארך, גמלה בליבה ההחלטה ליזום את פרישתה ולהפתיע את השר הממונה ששמע על כך בתקשורת.

השר בן גביר, צילום: אורן בן חקון

כך או כך הודעת הפרישה פותחת כאמור את המרוץ גם לתפקיד נציב שב״ס. כמו המשטרה, בן גביר שומר את הקלפים צמוד לחזה. אם יחליט לבחור נציב משורות הארגון, הרי שהמועמדים הם מפקד המחוז הדרומי גונדר חזי מרקוביץ, שחולש על מרבית האסירים הביטחוניים שהחמרת תנאי כליאתם היא מדיניות השר, מפקד מחוז מרכז גונדר אביחי בן חמו שבאחריותו נמצא כלא רימונים שבו התרחשה התקרית האלימה בין עבריינים לסוהרים שלא דווחה כראוי לשרשרת הפיקוד עד כי נדמה היה שמדובר בניסיון של פיקוד הכלא לטייח את המקרה, מפקד המחוז הצפוני גונדר אריק יעקב ,שאמור לסיים את תפקידו עד סוף ספטמבר השנה, אך ועדת הבדיקה הממשלתית לבריחת האסירים מגלבוע קבעה שלא יוכל להתמנות לתפקיד פיקודי בתחום המבצעי.

מועמד נוסף הוא סגן הנציבה מוני ביטן שחולם על התפקיד. ביטן, שצמח מלמטה, בקי ומכיר את הארגון הייטב. עם זאת, ישנה אפשרות לבחירת מועמד מבחוץ. במקרה הזה אפשר שמועמדותו של תת אלוף במיל׳ אילן מלכא, ששימש בתפקידו האחרון כראש מטה השב״ס. מלכא ראה עצמו כמועמד בולט לתפקיד, אך בעקבות הבחירה בפרי - החליט לפרוש. מלכא נחשב לקצין עם כישורים המאפשרים לו להנהיג כיום את הארגון ולהוציאו מהמשבר שבו הוא שרוי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר