ציון נכשל בבטיחות: סכנה מחוץ לשער ביה"ס

על רקע החזרה לבית הספר, בדיקה מיוחדת של "אור ירוק" ו"ישראל היום" מגלה בעיות בטיחות מסכנות חיים בסביבת מוסדות חינוך • מצפון ועד דרום עולה תמונת מצב מדאיגה • הולכי רגל בסכנה - כתבה חמישית ואחרונה בסדרה

משמרות בטיחות זהב ליד בי"ס // צילום: אורן בן חקון // משמרות בטיחות זהב ליד בי"ס // צילום: אורן בן חקון ,
משמרות בטיחות זהב ליד בי"ס // צילום: אורן בן חקון // משמרות בטיחות זהב ליד בי"ס // צילום: אורן בן חקון

תיקי הגב, המחברות, הצבעים והעפרונות כבר מוכנים, והתלמידים הנרגשים פתחו היום (ראשון) את שנת הלימודים. אבל בדיקה מיוחדת של עמותת "אור רוק" ו"ישראל היום", שנערכה לפני כשבועיים, חושפת כי מוסדות חינוך רבים ברחבי ישראל עדיין לא מוכנים לפתיחת שנת הלימודים.

מבדיקה מקיפה שביצעו מתנדבי העמותה, בשיתוף מלגאי תוכנית המלגות !IMPACT של ארגון FIDF, עלה כי סביבת מוסדות החינוך מסכנת את שלום התלמידים. הבדיקה המדגמית התבצעה ב-81 רשויות, ערים ויישובים, ובמהלכה נסקרו ונבדקו 270 מוסדות חינוך ובתי ספר. סיכום מפגעי הבטיחות נשלחו לידיעת המועצות המקומיות והעיריות במטרה לתקנם בהקדם.

כחלק מההכנות לפתיחת שנת הלימודים מחויב כל מוסד חינוכי במדינת ישראל לבצע בדיקת בטיחות. המתנדבים בדקו שישה סוגים של מפגעים בסביבת בתי הספר: תקינותו או הימצאותו של מעבר חציה מול בית הספר (האם הצבע דהוי או מחוק), הימצאות פס האטה שמרסן את מהירות הנסיעה, הימצאות שלטים המתריעים על הימצאות ילדים בדרך ותקינותם, הקמת מעקה בטיחות מול שער הכניסה למוסד, האם קיים מפרץ חנייה להורדה בטוחה של הילדים מהרכב, וכן איתור מפגעי דרך שונים שעלולים להוות סכנה לבטיחות התלמידים.

תמונת מצב עגומה

מהבדיקה עלה כי ב-50% ממוסדות החינוך שנבדקו (אחד מכל שניים) לא היו קיימים פסי האטה או שהם לא היו תקינים. ב-48% ממוסדות החינוך שנבדקו, מעברי החציה לא היו קיימים או שהיו דהויים ומחוקים. בנוסף, ב-38% ממוסדות החינוך שנבדקו (כל בית ספר שלישי) התמרורים המתריעים על ילדים בדרך לא היו קיימים או שלא היו תקינים.

הבדיקה גילתה עוד כי ב-26% ממוסדות החינוך שנבדקו (אחד מכל ארבעה), מפרץ ההורדה הבטוחה מול שער הכניסה לא היה קיים או שלא היה תקין. באחד מתוך חמישה מוסדות חינוך שנבדקו גילו המתנדבים קיומם של מפגעי בטיחות שונים כמו גזם, גדרות שבורים, בורות – שעלולים להוות סכנה להולכי הרגל. ב-23% ממוסדות החינוך שנבדקו מעקי הבטיחות, שאמורים להיות מוצבים מול הכניסה ולמנוע ירידת ילדים לכביש, לא היו קיימים או שלא היו תקינים.

אחת הערים שבהן תמונת המצב נראית עגומה ביותר היא ירושלים. המתנדבים בדקו ברחבי הבירה 17 מוסדות חינוך ומהממצאים עלה כי בסמוך לשישה מהם לא היו מעברי חציה, או שהם לא היו תקינים. בשבעה מוסדות לא היו מפרצים להורדת והעלאת תלמידים, או שהם היו לא תקינים. ליד ארבעה מוסדות לא היו פסי האטה.

בפתח תקווה, שם בדקו המתנדבים שישה מוסדות חינוך, עלה כי בסמוך לאחד מהם לא היה מעבר חציה וליד שלושה אחרים מעבר החציה היה דהוי ומחוק. בנוסף, ליד שלושה ממוסדות החינוך לא היו פסי האטה ובשניים לא היו מפרצים להורדת התלמידים.

בקרית שמונה נבדקו 15 מוסדות חינוך. על פי הממצאים, בסביבתם של שמונה מוסדות לא נמצאו פסי האטה. בעיר הצפונית חסרים מעברי חציה בשלושה מתוך המוסדות שנבדקו, ומפרצי הורדת תלמידים לא קיימים, או שהם לקויים, ליד חמישה מוסדות.

"כל שנה נמחקת כיתת לימוד מנוף חיינו"

בשביל להבין את התוצאות הטראגיות של המפגעים בסביבת הספר, צריך לבחון את נתוני ההיפגעות של תלמידים בדרך למוסדות החינוך בחמש שנות הלימוד האחרונות. בבחינת נתוני "אור ירוק", המבוססים על נתוני הלשכה המרכזית בסטטיסטיקה, עלה כי בכל שנת לימודים (ספטמבר-יוני) נפצעים בממוצע 788 ילדים ובני נוער (0-19) בתאונות דרכים כהולכי רגל, 18 ילדים ובני נוער נהרגים ו-133 נפצעים קשה כהולכי רגל.

רק בשנת הלימודים האחרונה נפגעו 711 ילדים ובני נוער בתאונות דרכים כהולכי רגל, מתוכם 15 ילדים ובני נוער נהרגו ו-129 נפצעו קשה.

מנכ"ל עמותת "אור ירוק", ארז קיטה, מציין כי מדינת ישראל היא אחת המדינות המסוכנות לילדים. "אנחנו נמצאים במקום השלישי בשיעור הילדים ההרוגים מתאונות דרכים בקרב מדינות ה-OECD. בכל שנה כיתת לימוד שלמה נמחקת מנוף החיים שלנו, כשחלק מהילדים נהרגים ונפגעים בדרך אל בית הספר.

"כדי לצמצם את הסיכון של הילדים, הרשויות המקומיות חייבות לוודא כי הדרך אל בית הספר נקייה ובטוחה לחלוטין ממפגעים. סביבת בית הספר חייבת להיות כזו שתהיה סלחנית לטעויות של הילד וזאת על ידי ריסון מהירות נסיעת כלי הרכב. פסי האטה בסביבת בתי ספר יכולים לעשות את ההבדל בין חיים ומוות. מדובר בפיתרון זול ופשוט שחייב להיות בסביבת ריכוז גבוהה של ילדים".

 

 

10 טיפים: הדרך הבטוחה לבית הספר

 - ילד עד גיל 9 לא חוצה כביש ללא נוכחות מבוגר

 - מתרגלים את המסלול הבטוח לבית הספר וממנו

 - חשוב לבחור את המסלול הבטוח (לאו דווקא הקצר)

 - הימנעו מחצייה של כבישים סואנים וכבישים ראשיים

 - כשהולכים על המדרכה מתרחקים משפת הכביש

 - חוצים כביש במעברי חצייה שבהם קיימים משמרות זה"ב

 - הסלולארי והאוזניות נשארים בתיק כשחוצים את הכביש

 - אם מזהים מפגעי דרך יש לדווח על כך לרשות המקומית

 - הילד מגיע ברכיבה על אופניים? הקפידו על חבישת קסדה

 - מביאים את הילדים ברכב? מורידים אותם רק בצד המדרכה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר