מבקר המדינה מתניהו אנגלמן הודיע כי יפתח ביקורת מיוחדת בעקבות האסון בהר מירון. מדובר בביקורת חקירתית שבניגוד למדיניותו בדרך כלל, תכלול שמות וביקורת פרטנית."מדובר באסון שניתן היה למנוע", אומר המבקר, "עתה מוטל עלינו לבחון ולבדוק כיצד ואיך נדרש היה למנוע אירוע זה".
לדבריו, "ככל שיעלו בביקורת היבטים של אחריות אישית, הדבר יבוא לידי ביטוי בדו"ח באופן חד משמעי, תוך התייחסות פרטנית לנוגעים בדבר. זאת חובתנו לבדוק את האירוע ומה שקדם לו ויש בכוונתנו לקיים את המחויבות הזאת לכל כחל ושרק".
את הדברים אמר אנגלמן במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס. עוד מסר כי הביקורת תתחקר את הנסיבות שהובילו לאסון הר מירון, את היערכותם של הגופים השונים ואת הפעולות שננקטו על ידם, הן בשנה זו והן במהלך השנים שחלפו מדוח הביקורת של משרד מבקר המדינה ב-2011.
המבקר אנגלמן אמר בדבריו כי הביקורת תעסוק בשלושה מישורים עיקריים. הראשון שבהם, בחינת התנהלותם ופעילותם של כלל הגורמים מרמת מקבלי ההחלטות ועד דרגי השטח, לרבות מערכת אכיפת החוק וגופי החירום לקראת האירוע הנוכחי ובמהלכו. שנית, הטיפול במתחם קבר הרשב"י במהלך השנים - ובכלל זה הפעולות שננקטו לתיקון הליקויים שעלו בדוחות מבקר המדינה.
והשלישי יעסוק בראייה רוחבית, צופה פני עתיד - כיצד מקיימים ומסדירים אירועים המוניים דתיים במדינת ישראל, לצורך מניעת הישנותו של אסון מסוג זה בעתיד. הדבר אמור לא רק ביחס להילולת ל"ג בעומר אלא גם לאירועים נוספים, כגון אירועי סליחות בכותל או הילולות אחרות.
אנגלמן הוסיף: "בלילה שבין יום חמישי לשישי חוותה מדינת ישראל את אחד האסונות האזרחיים הגדולים, כאשר 45 חוגגים בקבר הרשב"י במירון, מצאו את מותם בנסיבות טרגיות ורבים אחרים נפצעו. ברצוני להביע את תנחומיי למשפחות ההרוגים באסון ולשלוח איחולי בריאות שלמה לפצועים. לצערי, מדובר באירוע שניתן היה למנוע, ועתה מוטל עלינו לבחון ולבדוק כיצד ואיך נדרש היה למנוע אירוע זה".
המבקר התייחס לדו"חות קודמים שפורסמו בנושא ומסקנותיהם לא בוצעו: "משרד מבקר המדינה פרסם בשנת 2008 חוות דעת בנושא מצב קבר רשב"י במירון וההיערכות לאירועי ל"ג בעומר. בשנת 2011 ערך המשרד ביקורת מעקב בנושא. ביקורות אלו הצביעו על שורת ליקויים שאם היו באים על תיקונם, יתכן והאסון היה נמנע".
לדבריו, "הביקורת הצביעה על ליקויים, בין היתר, בנוגע להעדר גורם ממשלתי האחראי לטיפול הכולל בקבר רשב"י והאחראי על ארגון האירוע, רמת תחזוקה ירודה, אי השלמת הפקעת מתחם הקבר לידי הגורם הממשלתי, תוספות בניה לא חוקיות, תשתיות דרכים שאינן מספקות וכבישי גישה שאינם מותאמים - בפרט עבור רכבי הצלה באירועים רבי משתתפים".
אנגלמן סיכם כי "ככל שיעלה חשש לעבירות בתחום הפלילי, נפעל על פי סעיף 14 ג' לחוק מבקר המדינה והעניין יועבר ליועץ המשפטי לממשלה לבחינתו. כמו כן, אם תוקם ועדת חקירה ממלכתית בנושא, אבחן את הרלוונטיות של ביקורת המדינה והערך המוסף מפעילותה, במקביל לפעילותה של הוועדה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו