בית המשפט העליון הוציא היום (חמישי) צו ארעי המעכב את דיוני ועדת החקירה הממלכתית לעניין כלי השיט בשלב האזהרות, עד להחלטה אחרת. ההחלטה ניתנה על ידי השופט אלכס שטיין בעקבות עתירה שהגישו חמישה מוזהרים, בראשם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
בעתירתם טוענים המוזהרים כי הוועדה הטילה עליהם "הגבלות מרחיקות לכת וחסרות תקדים" הפוגעות ביכולתם להתגונן ולממש את זכויותיהם להליך הוגן. בין ההגבלות שהטילה הוועדה - כל מוזהר רשאי להיות מיוצג על ידי שני עורכי דין בלבד, והעיון בחומרי החקירה, כתיבת מסמכים, ואפילו שיחות בין המוזהרים לבאי כוחם מותרים אך ורק במתקן ביטחוני ייעודי ובאמצעים שהוועדה מעמידה לרשותם.
לצד נתניהו, העותרים כוללים את שר הביטחון לשעבר משה יעלון, ראש המל"ל לשעבר יוסי כהן, מפקד חיל הים לשעבר רם רוטברג, ועובד לשעבר במועצה לביטחון לאומי אבנר שמחוני.
הוועדה בראשות הנשיא (בדימוס) אשר גרוניס חוקרת עסקאות רכש כלי שיט שהתקיימו בין השנים 2009-2016. לטענת העותרים, הסיבה שניתנה להגבלות היא "רגישות המידע" ו"מזעור הסיכון הביטחוני הנשקף מדליפה אפשרית".
בעתירתם מציינים המוזהרים כי "מעולם - באף הליך משפטי בישראל - לא הוגבל מספר עורכי הדין הרשאים לייצג", והם מצביעים על כך שבהליך הפלילי המקביל, העוסק באותן פרשות, לא הוטלו הגבלות דומות. העותרים טוענים כי ניסו להגיע להסכמות עם הוועדה, אך זו "לא עשתה אפילו צעד אחד לכיוונם".
בהחלטתו קבע השופט שטיין כי על הוועדה להגיש תגובה מקדמית לעתירה ולבקשה לצו ביניים עד ליום 11.5.2025, ובינתיים יוקפאו הדיונים בשלב האזהרות.
"מכיוון שהוועדה סירבה לכל ניסיונות העותרים ובאי כוח העותרים לפתור את המחלוקות בהסכמה, מבוקש צו על תנאי באשר להחלטות הוועדה להטיל הגבלות על העותרים ועל ייצוג העותרים, כך שיתאפשר לעותרים לממש את זכויותיהם לפי הדין ולהתגונן מפני האזהרות החריפות המופנות אליהם. כמו כן, מבוקש צו ביניים המכוון לשמור על המצב הקיים עד להכרעה בעתירה", נכתב בסיום העתירה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו