המתמחים והסטודנטים למשפטים זועמים היום (שני) לאחר בחינות לשכת עורכי הדין שהתקיימו אמש. לטענת המתמחים וכן אתרי וחברות ההכנה למבחני הלשכה, הבחינות במועד הנוכחי היו קשות במיוחד וכללו נושאים איזוטריים במטרה להכשיל את התלמידים במכוון לטענתם.
ל"ישראל היום" אף נודע כי מדובר בבחינה חריגה בדרגת הקושי שלה, ולפי ההזנות במערכת ״המתמחה״ הנבחנים איבדו כ-4-5 נקודות בממוצע בכל חלק מחלקי הבחינה הרב-ברירתי זאת ביחס לבחינת ספטמבר 2024, וכ-2-3 נקודות בכל חלק מחלקי הרב-ברירה ביחס למועד יוני 2024.
יצוין כי נתון זה אינו כולל את החלק של הניסוח המשפטי.
סטודנטית מצטיינת ממוסד אקדמי מוביל מספרת ל"ישראל היום" כי "בחלק המהותי, שמבוסס לרוב על קריאת החקיקה והבנתה, נשאלה כמות חריגה של שאלות מבוססות פסיקה - בטח בהשוואה לשלושת המבחנים האחרונים. בחלק הדיוני נשאלו שאלות על נושאים איזוטריים במיוחד, כמו הוצאה לפועל וחדלות פירעון, שנראה שהלשכה ידעה שתלמידים לא יבואו מוכנים עליהם".
ד׳, סטודנטית מאוניברסיטת תל אביב שהתמחתה באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים הוסיפה: "מה שהלשכה עשתה זה פשוט בושה. הרגיש כמו תרגיל מכוון לסנן ולחסום את הדרך למקצוע. בשלושה חודשים האחרונים למדנו לעומק באמצעות כל המבחנים של השנים הקודמות, אף אחד מהם לא היה נראה ככה. מבחן שהתמקד בשוליים של השוליים עם ניסוחים עמומים ומטעים, ונושאים שלא נכללו בחומר הלימוד. אין ספק שאף עורך דין במדינת ישראל לא היה עובר את המבחן ההזוי הזה".
עובדת בחברת נבו, חברה שמכינה למבחנים, שוחחה הבוקר עם הסטודנטים. במהלך השיחה, שפרטיה הגיעו ל"ישראל היום", אמרה העובדת: "כל כך מבאס וכואב לי שדווקא בתקופה כל כך רגישה הלשכה החליטה בצורה כל כך אכזרית לחסום את הכניסה לשערי המקצוע. התחושה שלי שאחרי ארבעה מועדים היה צריך לעצור את הגל, הרבה זמן לא ראיתי בחינה כזאת ומי שמכיר אותי ואתם מכירים אותי היטב אתם יודעים שהסטנדרטים האקדמים שלי מאוד גבוהים".
עוד הוסיפה: "הבחינה כאן קשה בצורה בלתי סבירה על סף חוסר ההוגנות ומה אני אגיד לכם פשוט נשרף לי הלב על בוגרים שהקריבו כל כך הרבה, אני מאוד מתוסכלת ואני רוצה שתדעו שאנחנו כאן איתכם לא עוזבים אתכם כל תמיכה שתצטרכו אנחנו כאן בשבילכם. אני פשוט לא מצליחה להבין למה הלשכה בחרה לפעול בצורה כל כך אכזרית, במיוחד בשנת מלחמה".
ב-EASY LAW, חברה להכנה לבחינות הגיבו אף הם לבחינה אמש: "הבחינה הייתה ברמת קושי גבוהה בכל חלקיה. חשוב לציין כי חל שינוי מהותי באופן הצגת השאלות והחלופות: לראשונה מאז שהונהגה המתכונת הנוכחית, הוועדה הבוחנת בחרה לערבב, לא רק את השאלות עצמן, אלא גם את סדר הופעת החלופות בכל שאלה".
הסטודנטים ללוין: "דורשים שתתערב בדחיפות"
במכתב שנשלח לשר המשפטים לוין, יו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן וחברי הכנסת טלי גוטליב וחנוך מליבצקי על ידי הנבחנים נכתב: "אתמול נערכה בחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין, אך לצערנו, במקום להיות רגע של הערכה ראויה למועמדים שהשקיעו שנים בלימודים ובהתמחות, היא הפכה למבחן קשה בצורה בלתי סבירה שנראה כי מטרתו להכשיל".
"אחרי שלוש שנים של תואר מאתגר ושנה אינטנסיבית של התמחות, השקענו את כל כולנו בחודשים האחרונים כדי להתכונן לבחינה – גם בתקופה של לחימה אינטנסיבית שהביאה רבים מאיתנו להתמודדות עם אתגרים חסרי תקדים. רבים מהמועמדים, תושבי הצפון שלמידתם נפגעה בעקבות המלחמה. כך כך, אנשי המילואים, שנקראו לשירות המדינה ברגעים הקריטיים ביותר, ונדרשו לשלב בין משימות ההגנה על המולדת לבין הכנה לבחינה כה תובענית. לצערנו, לא ניתנה שום התחשבות במציאות החריגה הזו מצד לשכת עורכי הדין".
"התחושה הקשה היא שהבחינה לא נועדה לבחון באופן הוגן את הכשירות שלנו, אלא להוות מכשול שמטרתו להקטין את מספרם של עורכי הדין החדשים, בטענה שהשוק “מוצף”. החלטה זו אינה רק פוגעת בנו, אלא גם בעקרונות הצדק והמוסר שעליהם נשענת מערכת המשפט בישראל.
אנו פונים אליכם בבקשה להתערבותכם הדחופה ולסיוע במציאת פתרון. אי אפשר להתעלם מההשפעה הקשה של הנסיבות החריגות ומהאופן שבו הן פגעו בנו – דור העתיד של המשפטנים, שכל חלומם הוא לשרת את מערכת המשפט בישראל. אנחנו מאמינים ביכולתכם לקדם שינוי צודק, שיבטיח בחינה הוגנת ואמות מידה ראויות, במיוחד עבור אלו שהיו בחזית למען המדינה".
מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: ״ללשכת עורכי הדין אין השפעה ואחריות על תוכן הבחינות. הועדה הבוחנת היא ועדה עצמאית, שממונה על ידי שר המשפטים. רק לאחרונה, עם סיום כהונתם של 2 חברים, שר המשפטים דחה מועמדים שהוצעו על ידי הלשכה ומינה שני נציגים אחרים מטעמו. יתרה מכך, ראש הלשכה עו״ד עמית בכר פעל באופן אישי, להוסיף בחינות בעל פה באופן חריג למשרתי מילואים ושר המשפטים גרר עד לאחרונה בחוסר מעש את הבקשה, במסגרת החרם שהוא מטיל על כלל מערכת המשפט. מוקדם לשפוט האם יש מקום לטענה לפיה הבחינה הנוכחית הייתה ברמת קושי חריגה מהרגיל ונמתין לבחון זאת על פי נתוני אחוז המעבר. כבר עתה אפשר לומר כי התנהלות שר המשפטים פוגעת בכלל הציבור בישראל ובפרט במערכת המשפט לרבות בציבור הנבחנים לבחינות הלשכה״.
מלשכת סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין נמסר: "הטענות של לשכת עורכי הדין שקריות ומשוללות כל יסוד. מאז תחילת המלחמה לא גילתה הלשכה גרם של רגישות כלפי המילואימניקים, נשותיהם, המפונים, משפחות החטופים, הנופלים והנרצחים. לאחר מאבקים רבים הצליח השר לוין לכפות על הלשכה מספר הסדרים שהקלו ולו במקצת על כל אלה, בין היתר: קיצור תקופת ההתמחות, קביעת מועדי בחינות מיוחדים נוספים, צמצום חומר הבחינה ועוד".
"השר סבור שראוי לתת הקלות נוספות ולסייע עוד יותר לאוכלוסיות הללו. בין היתר, נוכח התנהלותה זו של הלשכה, תמך השר בהצעת החוק הפרטית של ח״כ חנוך מילביצקי שנועדה בין היתר להוציא מהלשכה את האחריות והסמכות לבחינות. הצעת החוק עברה בקריאה טרומית ונמצאת בהליכי חקיקה בכנסת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו