נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק יהיה השופט ה־17 בהרכב שידון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג בתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל בגין טענות לפשעי מלחמה ברצועת עזה. כך החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו.
היועמ"שית גלי בהרב־מיארה היא שהעלתה את שמו בפני נתניהו. היא סברה שמלבד היותו השופט הישראלי המפורסם בעולם ומומחה לדין הבינלאומי, עובדת היותו ניצול שואה תהיה סמלית ותסייע לישראל מול הטענות ל"רצח עם". הדיונים הראשונים ייערכו בימים חמישי ושישי השבוע.
מה לא אמרו אנשי נתניהו על אהרן ברק בחודשים שלפני המלחמה? השר דודי אמסלם אמר שיש לשים אותו בכלא, יריב לוין אמר שהוא "המיט על ישראל אסון גדול", ויאיר נתניהו אמר עליו כי "ערוצי התעמולה מתייחסים אליו כמונרך שהשרים צריכים לעלות אליו לרגל, לנשק את הטבעת שעל ידו".
והנה- בפעם השנייה נתניהו עולה לרגל אל ברק, מנשק את הטבעת שעל אצבעו ומבקש שיציל אותנו מעצמנו ויתגייס לסייע לנו בהאג.
הפעם הראשונה שנתניהו עלה אליו לרגל היתה כששלח אליו את עורך דינו, מיכאל רבילו, כדי שיסגור עבורו עסקת טיעון עם מנדלבליט. רבילו אמר אז לברק כי נתניהו מוכן להודות בעבירות מרמה והפרת אמונים.
הצלחתו הצלחתנו
מאז מינויו של אהרן ברק, שר המשפטים לוין, שאמור היה להוביל את האירוע בעצמו, ואת משרד המשפטים באופן כללי, לא הגיב. שותפו של לוין לרפורמה המתה, שמחה רוטמן, דווקא העז לצייץ "שתיקתי רועמת".
בעוד שרים כמו מירי רגב ועמיחי אליהו גינו את המינוי, השר משה ארבל מש"ס בירך ואמר כי "מינוי זה הוא שיעור נוסף לכולנו, כי בזמן אמת רב המאחד על המפריד וכולנו יחד נתייצב ונאמר 'הננו' כשניקרא לדגל למען מדינתנו כאיש אחד בלב אחד. דעות שונות, עם אחד ומאוחד".
בשיעור הזה תעמוד לראשונה למבחן הטענה כי "בג"ץ הוא שמציל אותנו מהאג" - טענה שמעולם לא הוכחה או בוססה, ואין כמו לשלוח את אהרן ברק לצלוח או להיכשל במבחן הזה. הצלחתו היא כמובן הצלחתנו כולנו.
קיזוז נגדי
גם דרום אפריקה תשלח שופט מטעמה, כך שבעצם השניים "יקזזו" זה את זה בצירופם להרכב הקבוע בן 15 השופטים בבית הדין. ביום חמישי ישמעו השופטים את עמדת דרום אפריקה בין 10 ל־12 בבוקר, שעון הולנד. למחרת ביום שישי ייערך השימוע לישראל באותן השעות, ולאחר מכן צפוי להינתן סעד זמני בתוך יומיים עד שבוע, זאת בשל הטענה לרצח עם לכאורה הדורשת בירור מהיר.
לאור העובדה שדרום אפריקה תשלח מטעמה את סגן נשיא העליון, גורמי המקצוע בישראל ביקשו להביא שופט מדרג דומה. בעבר ברק ישב בהרכבי בג"ץ רבים שדנו בעתירות הנוגעות לסוגיות של ביטחון ומשפט בינלאומי. פסקי הדין הללו תורגמו על ידי הנהלת בתי המשפט לאנגלית. לצד העובדה שראש הממשלה אישר את הייצוג של ברק, נודע כי השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר הוא זה שהתקשר לברק לבקש שייצג את ישראל במשפט. יריב לוין לא התנגד.
הסנגור של ישראל בדיונים יהיה הפרופסור הבריטי והמומחה למשפט בינלאומי מלקולם שואו, בעוד ברק יישב כחלק מהרכב השופטים. בישראל בחרו להשתתף בהליך המשפטי לאחר דיונים רבים במל"ל, שכן ישראל חתומה על האמנה נגד רצח עם מ־1948 לצד 142 מדינות נוספות, והחרמה של ההליך והיעדר הגנה יהיו לרעת המדינה.
בישראל מעריכים כי התביעה צפויה לארוך שנים, אך הפעולה המיידית צפויה כאמור להיות בתוך ימים ספורים ועשויה להשליך על הלחימה בעזה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו