בג"צ מחק השבוע את עתירת קואליצית אקדח על השולחן שמאגדת תחתיה שורה של ארגונים אשר שביקשו לצמצם את אישור מתן הנשקים, וזאת לאחר שהמדינה התחייבה לבקשות העותרים בהם תקנות הקובעות את התבחינים לרישוי נשק עד לסוף מושב הכנסת וקידום בתוך חודשיים של תיקון חקיקה במקום הוראת מנהלית. כמו כן, חייב בג"ץ את המדינה לשאת בהוצאות העותרים בסך 7,500 שקלים.
העתירה הוגשה בנובמבר 2018 נגד הרפורמה המתוכננת ברישוי כלי הנשק. מדובר ברפורמה שגיבש שר הביטחון דאז, גלעד ארדן, שביקשה להרחיב באופן ניכר את הזכאות לרישיון לנשק אזרחי. על פי אותה רפורמה, כל אדם ששירת בצבא ועבר הכשרה קרבית (רובאי 07 ומעלה) זכאי לקבל רישיון לכלי נשק. הדבר עשוי להגדיל את מספר הזכאים ב-600 אלף איש.
העותרים טענו, על פי השוואה בינלאומית, ש-40% מתוך כלל מקרי הרצח בישראל בוצעו באמצעות כלי ירייה, לעומת 28% במדינות ה-OECD בממוצע. עוד צוין כי הימצאות נשק במרחב הציבורי מגבירה את הסיכום לחיי נשים ב-3%-5%.
בפברואר 2021 הוציא בג"צ צו על תנאי כנגד הרפורמה וביטל את הוראת השעה המותירה למאבטחים לקחת את הנשק שלהם מחוץ למקום ושעות העבודה.
ביולי 2021 הודיעה הפרקליטות לבית המשפט כי השר לביטחון פנים החדש, עמר בר-לב, מקבל את עמדת היועמ"ש לפיה יש לקבוע תבחינים למתן רישיון נשיאת נשק פרטי בחקיקת משנה.
השופטים עוזי פוגלמן, יצחק עמית ונעם סולברג כתבו בפסק הדין כי "רשמנו לפנינו את הצהרת המשיבים כי בכוונתם לסיים את הליך גיבוש התקנות עד לסיום כנס הקיץ של הכנסת, ביום ה-31 ליולי 2022, ומשאלה הם פני הדברים, הרי שהעתירה בראשה זה מיצתה את עצמה.
"דין העתירה להימחק גם בכל הנוגע לראשה השני, שעניינו בהוראת השעה, שתוקפה הוארך כאמור עד ליום ה-30 ליוני 2022, כפי שציינו המשיבים בכוונתם לקדם שינוי חקיקה בהקשר זה, שייתר את הצורך בהארכת הוראת השעה. הדיום לפנינו ציינו המשיבים כי להערכתם תוך כחודשיים יופץ תזכיר לתיקון החוק אך כי הליך החקיקה לא יסתיים עד ליום ה-30 ליוני 2022".
את העתירה הגישו עו"ד אן סוצ'יו מהאגודה לזכויות האזרח ועו"ד נטע לוי מעמותת איתך מעכי משפטניות למען צדק חברתי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו