המדינה הגישה לבג"ץ את תגובתה לעתירה בנוגע לרישום של אבות מאמצים בתעודת לידה בני אותו מין. בתגובה שהוגשה על ידי מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, מובאת עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, לפיה באימוץ מלא כאשר ילד מתנתק ממשפחתו הביולוגית ועובר למשפחה חדשה, יש לרשום בתעודת הלידה את שני האבות המאמצים ולא רק אחד מהם, כפי שקובעת עמדת משרד הפנים.
צילום: יוני ריקנר
היועץ המשפטי סבור כי הימנעות מרישום של שני הורים במקרה הזה פוגעת בטובת הילד המאומץ, בשוויון בין זוגות הטרוסקסואליים וחד-מיניים, ובין ילדים מאומצים בתאים משפחתיים אלה, וזאת בלי תכלית הראויה לכך.
עמדת שר הפנים, אריה דרעי, שונה מעמדתו של מנדלבליט, ועל פיה אין לרשום שני אבות בתעודת לידה, בין היתר משום שמטרתה של התעודה היא לשקף את המצב העובדתי בזמן הלידה. שר הפנים דרעי הוסיף כי במידה ויתוקן חוק האימוץ, הוא יפעל בהתאם לו, ובמידת הצורך ניתן יהיה לתקן תקנות מיוחדות בנוגע לצורתן של תעודות הלידה לאחר האימוץ.
בתגובתו של היועץ המשפטי נאמר כי כמו שציין שר הפנים, תעודת הלידה משקפת הורות ביולוגית ואין לעדכנה באירועים המאוחרים מזמן הלידה, למעט המקרה החריג של אימוץ. על פי עמדתו של היועץ המשפטי, יש לאפשר את רישומם של שני העותרים בנושא בתעודת הלידה. חוות הדעת לא מתייחסת לסוגיה של התרת האימוץ על ידי בני זוג מאותו המין, שאושר בשנת 2008, וגם לא לסוגיית רישום ההורים המאמצים החד מיניים במרשם, בתעודות הזהות ובתמצית הרישום, אלא ברישום האימוץ בידי בני זוג חד מיניים בתעודת הלידה. הרישום יעשה בהתאם לפרשנות הוראות החוק והתקנות.
"ש לרשום בתעודת הלידה את שני האבות המאמצים", היועמ"ש מנדלבליט // צילום: אורן בן חקון
חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה נכתבה כתשובה לעתירה של זוג אבות שאימצו ילד, ורוצים להירשם בתעודת הלידה של הילד על פי חוק האימוץ. הזוג הוא אחד מארבעה זוגות חד מיניים שהצליח לאמץ ילד בישראל.
במהלך היום התקיים דיון בעתירתן של בנות הזוג אורלי ורוית צור־וייסלברג, הדורשות להשוות את רישום הורים להט"בים לילד לרישום של הורים הטרוסקסואלים. כיום, הורים הטרוסקסואלים נשואים נרשמים באופן אוטומטי כהורי הילד, ואם הם אינם נשואים עליהם רק להגיש הצהרת הורות משותפת. כשמדובר בלסביות, משרד הפנים רושם רק את האם שילדה ומסרב לרשום את השנייה, שיכולה להירשם רק לאחר קבלת צו מבית משפט למשפחה.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו