שב"כ טוען: הבדיקות לפעילי BDS בגבולות - "במקרים של חשש לאלימות"

בנייר עמדה שהועבר למשנה ליועמ"ש דינה זילבר, הדף הארגון את הביקורת נגדו לגבי תשאול שווא של פעילי שמאל שמגיעים ארצה • זילבר גיבתה בחלק מהמקרים את הארגון: " עושה זאת מכוח תפקידו של לסכל ולמנוע פעילות בלית חוקית, ואין תכליתם למנוע פעולות מחאה"

שב"כ חשף את פעילותו במעברי הגבול והדף את הביקורת // צילום (אילוסטרציה): משה שי // שב"כ חשף את פעילותו במעברי הגבול והדף את הביקורת // צילום (אילוסטרציה): משה שי

השב"כ, באמצעות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד דינה זילבר, דוחה את הטענות לעיכוב פעילי שמאל במעברי הגבול שלא כחוק. עם זאת, עו"ד זילבר מציינת כי ירועננו נהלי הבידוק וכי "יש להימנע מלכלול בתחקור שאלות הנוגעות לדעות פוליטיות"

נייר העמדה שפורסם היום (שישי) על ידי משרד המשפטים הוא מסמך חריג: תשובת השב"כ, בעקבות תלונות של האגודה לזכויות האזרח. 

לפי נתוני השב"כ, ב-2017 סורבה כניסתם לישראל של 336 זרים, בחשד לפעילות בתחום הטרור והריגול – ורק ל-17 זרים סורבה כניסתם עקב פעילות המזוהה עם השמאל הקיצוני.

לפי המסמך, התחקורים של השב"כ נערכו מתוקף תפקידו "לסכל ולמנוע פעילות בלתי חוקית, בין על רקע לאומני ובין בזיקה לטרור ושלא בהקשרי חתרנות או בהקשרי דה לגיטימציה". עוד הודגש במסמך, כי תחקורי השב"כ לא נועדו למנוע פעולות מחאה, "אלא הם נערכים כדי למנוע פעילות אלימה ובלתי חוקית".

באשר לטענה הנוגעת בטיפול בתופעות דה- לגיטימציה השיב השב"כ, כי השירות אינו מתחקר פעילים מטעם זה כשלעצמו כאשר נושא זה אינו מצוי תחת ייעודו ותפקידיו. "השב"כ הבהיר בישיבה שמסר זה יחודד לגורמים הרלבנטיים בשב"כ".

בנוגע לפרשת תחקורו ועיכובו של העיתונאי היהודי האמריקאי פיטר ביינארט בנתב"ג, נאמר בנייר העמדה, כי "יש להימנע מלכלול בתחקור שאלות הנוגעות לדעות פוליטיות ואישים פוליטיים ככאלה - או לפעילות חוקית ולגיטימית של ארגוני חברה אזרחית בישראל". 

עוד נאמר בדו"ח, כי "יש לפעול, במידת האפשר, לצמצום זמן ההמתנה של המתוחקר במעבר הגבול החל ממועד 'עיכובו' ועד לביצוע התחקור בפועל".

היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח עו"ד דן יקיר אמר בתגובה, כי תשובת השב"כ מהווה מסמך מביש מהמסוכנים שיצא מאחת הרשויות של המדינה. "במקום שהיועמ"ש יזעק למשמע דברים אלה הוא מאמץ אותם. המקרה היחיד שבו מודים בשב"כ בטעות הוא במקרה של פיטר ביינארט. זה רק מוכיח את הטענה שמדובר ברדיפה פוליטית שנועדה לאיים על מבקרי הכיבוש בתוך ישראל ומחוצה לה".

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר