אתגר לקואליציית ה-61: הכנסת תצביע מחר על הצעה לביטול חוק המרכולים

הצעת החוק תעלה ביוזמת סיעות יש עתיד ומרצ וצפויה לזכות גם לתמיכת ישראל ביתנו • אם יעבור החוק למרות התנגדות הקואליציה, היא תוצג כמי שנכנעה לחרדים • יוזם החוק, ח"כ מוסי רז: "רוצים להחזיר את הכוח לאזרחים ולתת להם לחיות את חייהם כרצונם"

אתגר לקואליציה הצרה // צילום: אורן בן חקון

עוד אתגר מחכה מחר (רביעי) לקואליציית הצרה: הצעה לביטול חוק המרכולים תעלה להצבעה בכנסת ביוזמת סיעות יש עתיד ומרצ. ההצעה צפויה לזכות גם לתמיכת ישראל ביתנו. מנגד, סיעות הקואליציה אינן ששות לקדם את ביטול החוק. 

אם תתקבל ההצעה, צפויה האופוזיציה להשתמש בה ככלי ניגוח נגד הממשלה שתוצג ככנועה אל מול החרדים.

יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד אמר לקראת ההצבעה: "חוק המרכולים הוא עלבון לכל אזרח ישראלי; חילוני, מסורתי או דתי. זה לא חוק השבת, זה חוק נגד השבת. באים אלינו הביתה, לשכונות ולערים שבהן לא גר חרדי אחד ואומרים לנו מה לעשות ואיך לחיות. אני קורא לכל הסיעות לבטל יחד איתנו את החוק״.

קורא לכל הסיעות להעביר את החוק // צילום: אורן בן חקון

קריאה לסיעת כולנו לבטל את החוק // צילום: אלכס קולומויסקי

יוזם ההצעה ח״כ מוסי רז אמר כי ״חוק המרכולים נכפה על אזרחי ישראל מתוך אינטרסים פוליטיים צרים שאין בינם ובין רצון הציבור כלום ושום דבר. אנחנו מתקרבים לשחרור מעול ממשלת הימין ורק מתאים לשחרר את אזרחי ישראל גם מעולו של החוק הזה. הציבור  בישראל לא צריך שיגידו לו איך לנהל את יום המנוחה שלו. אני קורא לחברי סיעת כולנו - עזרו לנו להחזיר את הכוח לאזרחים ולתת להם לחיות את חייהם כרצונם".

גם ח״כ עפר שלח, יו״ר סיעת יש עתיד התייחס להצעה ולמצב הפוליטי ואמר: ״בזה אחר זה, נבטל את החוקים הרעים של הממשלה הזאת״

 

חוק המרכולים

כזכור, חוק המרכולים התקבל בחודש ינואר האחרון ברוב דחוק של 58 ח"כים שתמכו בו מול 57 שהתנגדו. מההצבעה ההיא נעדרו חברות הכנסת שרן השכל (הליכוד) וטלי פלוסקוב (כולנו) שהתנגדו לחוק ועודן חברות בקואליציה.

מדובר בחוק שמקשה על פתיחת מרכולים בשבתות בערי ישראל. לקראת העלאת החוק לדיון הושג סיכום בין ראשי מפלגות הקואליציה כי החוק לא יכלול את חנויות הנוחות בתחנות הדלק, וכן לא יכלול את מרכולי העיר אילת שיישארו אף הם פתוחים בשבתות.

האם גם הפעם תצליח הקואליציה לשמור על החוק? // צילום: אורן בן חקון

הביעה התנגדותה לחוק // צילום: אורן בן חקון

ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא שהוביל את ריכוך החוק, זאת בעקבות התבטאות של כמה מבכירי הליכוד שאמרו כי הם לא אוהבים את החוק במתכונתו הנוכחית. אותם בכירים, ובהם השרים אופיר אקוניס, גילה גמליאל ואחרים, אמרו כי על הליכוד לפעול לתקן את החוק כך שלא יכלול חנויות נוחות בתחנות דלק.

החוק קבע למעשה כי הסטטוס קוו לגבי המרכולים בשבת יישמר, כאשר ערים שבהן חוק העזר העירוני קבע לפני קבלת החוק כי המרכולים יהיו סגורים, הם נשארו סגורים ואילו באלו שהחוק העירוני התיר את פתיחתם, הם נשארו פתוחים גם לאחר אישור החוק בקריאה סופית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר