כ־4,000 ק"מ מפרידים בין הודו לישראל, שמציינות השנה שלושה עשורים לכינון היחסים ביניהן. בין חקלאות ומים לחדשנות וביטחון, חולקות המדינות ידע, פרויקטים וחזון, בחודשים האחרונים הן גם שותפות בשיח דיפלומטי ייחודי עם ארה"ב ומדינות המפרץ.
יש נקודת דמיון גדולה בין התרבות ההודית לתרבות הישראלית: שתיהן מבוססות על הסיפור ההיסטורי, כתבי הקודש, בין היתר, הרַמָאיַאנָה והמַהַאבְּהַרַאטַה, התנ"ך והתלמוד - אפוסים גדולים, שמספרים את סיפורו של עם, וגם סיפורי מוסר שמגדירים לחיים כללים. כשכוננו היחסים בין המדינות, לפני 30 שנה בדיוק, בשני הצדדים היתה סקרנות, אבל גם תחושה של היכרות. אנחנו שתי תרבויות עתיקות. אנחנו גם שתי דמוקרטיות צעירות ואנרגטיות שמונעות בידי פתיחות כלפי חדשנות והיכולת לתקשר עם תרבויות אחרות.
ההיסטוריה העתיקה של עמינו מעניקה לנו פרספקטיבה. אנחנו יודעים שידידות ואמון הם לא רק תכונות חיוביות, אלא גם נכסים ממשיים. בחדר השינה של ראש ממשלת ישראל הראשון, דוד בן־גוריון, היתה תלויה תמונתו של מהטמה גנדי, שני אנשי חזון ומעשה שהאמינו בדרך משותפת. ב־30 השנים האחרונות אנחנו הולכים בדרכם, הבנו את מהות מחשבותיו של גנדי ואת החזון של בן־גוריון, וגילינו שביחד אנחנו יכולים לעשות יותר. שיתופי הפעולה בינינו משתרעים היום במגוון תחומי החיים - חקלאות, ביטחון, כלכלה וחדשנות.
חולקים ידע מבצעי
החקלאות היא אחת מאבני הדרך המרכזיות בשיתוף הפעולה. האופי המדברי של ישראל הביא את ישראל לפתח פתרונות חדשניים בחקלאות ובמים. גודל האוכלוסייה בהודו מציב בפניה אתגרים יומיומיים, שהעולם מתקשה לדמיין. שיתוף הפעולה החקלאי בינינו חסר תקדים. אנו מפעילים ביחד 30 מרכזי מצוינות הודיים־ישראליים ברחבי הודו. החברות עוסקות בגיוון היבולים, באנרגיה סולארית, בפרודוקטיביות ובניצול מים. שיתוף הפעולה הזה מניב מדי שנה מיליוני שתילי ירקות ופירות איכותיים, ומספק הכשרה למיליוני חקלאים הודים עם הטכנולוגיות החקלאיות העדכניות ביותר. בתחום המים, ישראל והודו משתפות פעולה החל מטכנולוגיות וידע ועד פרויקטים משותפים.
"הטפטפת", טכנולוגיית ההשקיה הישראלית בטפטוף, למשל, נמצאת בהודו כבר כמעט 30 שנה, מאז 1993.
נדבך נוסף ביחסינו הוא הביטחון. לאחרונה השתתפנו יחד בתרגיל אווירי, ה"בלו פלאג", בשמי הנגב הישראלי. אנחנו חולקים ידע מבצעי, חושבים יחד על פתרונות לאתגרי הזירה, ופועלים יחד גם בנושאי לוחמה בטרור. מתקפת הטרור חוצת הגבולות במומבאי ב־2008 היא תזכורת לאיומים המשותפים שלנו, ואסור שאירועים כאלה יחזרו.
וכמובן - שיתוף הפעולה בכלכלה ובסחר. הודו היא אחת השותפות הכלכליות החשובות ביותר של ישראל. היכולות התעשייתיות וההשכלה הטכנולוגית של צעירי הודו, בשילוב היכולות הטכנולוגיות הייחודיות של ישראל, יוצרות פוטנציאל עצום לשגשוג הדדי. במהלך השנים אנו עדים לגידול משמעותי של קשרים מסחריים. סטארטאפים ויזמים ישראליים, חברות הודיות גדולות, מתכנתים ואנשי IT הופכים לשותפים טבעיים. ישראל היא אומת הסטארט־אפ המקורית, ואילו להודו יש ה"אקו־סיסטם" סטארט־אפ השלישית בגודלה בעולם. בדיוק בגלל זה הקמנו קרן לחדשנות טכנולוגית המתמקדת במים, בחקלאות, בבריאות, באנרגיה ובתקשוב.
בימים שלפני המגיפה היו טיסות שבועיות בין ניו דלהי, מומבאי, קוצ'י וגואה לתל אביב. לראשונה מטוסים מישראל יכולים לטוס מעל מדינות המפרץ. השלום והנורמליזציה באזור והסכמי אברהם כבר נושאים פירות כלכליים ומבשרים שינוי אסטרטגי במזרח התיכון. אדוותיו של השינוי מגיעות גם להודו - יותר שיתופי פעולה עסקיים, וגולת הכותרת: שיתוף פעולה מרובע של ארה"ב, ישראל, הודו ואיחוד האמירויות, צוותים מארבע המדינות שמובילים ביחד פרויקטים משותפים. בנובמבר האחרון נפגשו ראשי הממשלה נרנדרה מודי ונפתלי בנט בגלזגו והדגישו את חשיבות היחסים שלנו. לפני שלושה חודשים נפגשנו שנינו בישראל ושוחחנו על עתידנו. החלטנו להאיץ את המשא ומתן על הסכם סחר חופשי ולעבוד בתחומים משמעותיים כמו מחשוב קוונטי. הקמת "שביל הודו" בישראל, להנצחת קורבנות החיילים ההודים במלחמת העולם הראשונה, היתה מחווה משמעותית. כך גם יצירת שביל "יהודי מומבאי", כדי להדגיש את תרומתה של הקהילה לאותה עיר.
הקהילה היהודית־ההודית תרמה לבניית האומה ההודית, ביניהם היו דוד ששון, שעזר לייסד את בנק הודו, הגנרל ג'ק רפאל ג'קוב, גיבור מלחמת שחרור בנגלדש, הרופאה ד"ר ג'רושה ג'יראד והמשורר ניסים יחזקאל. אנשי הקהילה היהודית בהודו תרמו תרומה חשובה להתפתחותה של ישראל, ביניהם המדען אליהו בצלאל ופרופ' בסט לאל־אנסון.
נסיים בזוכי פרס נובל מהודו ומישראל. רבינדרנת טאגור אמר: "כשאדם אוהב, הנתינה נהיית לדבר שבעונג, כמו שהעץ נותן את פריו הבשל". וש"י עגנון אמר: "כי האדם עץ השדה כתוב בתורה. זכה - הריהו כעץ ששורשיו עמוקים, לא זכה - הריהו כעלה נידף". זכינו בשלושה עשורים ביחסינו להעמיק ביחד שורשים, ואנחנו מאחלים ונושאים תפילה ביחד שהישגינו המשותפים ימשיכו להניב פירות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו