מטוסי F-16 // צילום: משה שי // מטוסי F-16

אחרי הדיון בלשכת רה"מ: חשש בישראל שהסיכון לעימות צבאי עם איראן עולה

המשתתפים הביעו דאגה ביחס להעלמת העין של ארה"ב מהפרות הסכם הגרעין מ־2015 • במקביל, מנכ"ל סבא"א אישר: "איראן מממשת את האיום ומעשירה אורניום פי 14 מהמותר"

הגישה הפייסנית שממשל ביידן נוקט כלפי איראן, מגדילה את סיכויי המלחמה הישירה בין ישראל לבין איראן. זו אחת ההערכות שנשמעו בהערכת המצב הנרחבת שקיים שלשום ראש הממשלה נתניהו, על אודות סכנת הגרעין האיראני.

בקרב משתתפי הדיון היו מי שטענו בדעת מיעוט כי בתנאים הנוכחיים, חזרה להסכם הגרעין הגרוע מ־2015 עדיפה על המשך המצב שהשתרר מאז פרישת טראמפ מההסכם ב־2018. הם הסבירו כי רק ההסכם יחזיר את איראן למסלול שימנע ממנה פריצה מהירה לפיתוח פצצה גרעינית. ואולם, הדעה הרווחת היתה כי ההסכם גרוע ומחורר במידה כזו, שיש לעשות הכל כדי למנוע מארה"ב את החזרה אליו.

"המעצמות מסתכלות על כל העניין עם רטייה על אחת העיניים. זה בלתי נתפס", אמר אחד המשתתפים בישיבה. על רקע מה שנראה כחזרה בלתי נמנעת של ארה"ב להסכם, עלה בקרב המשתתפים החשש שישראל תיוותר להתמודד לבדה עם האתגר. נוסף על כך, נשמעה ההערכה שהצדדים לא יצליחו לחזור להסכם המקורי, כך שאיראן תיוותר במצב של אפשרות לפריצה מהירה לפצצה, מה שגם במקרה כזה יוביל את ישראל להתמודד לבדה.

"נשק גרעיני בידי איראן הוא איום קיומי שאיננו יכולים להשלים איתו", הוסיף. בדיון השתתפה כל הצמרת המדינית והביטחונית של המדינה.

"איראן חייבת להסביר איך התגלו שרידי האורניום". מנכ"ל סבא"א גרוסי // צילום: אי.פי.איי
"איראן חייבת להסביר איך התגלו שרידי האורניום". מנכ"ל סבא"א גרוסי // צילום: אי.פי.איי

בתוך כך, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הביעה אתמול "דאגה עמוקה" לנוכח המשך האינדיקציות שאיראן מנסה לקיים אתרי גרעין חשאיים. לדברי מנכ"ל הסוכנות רפאל גרוסי, שדיבר בפורום של חוקרים אתמול, היא חייבת להסביר למה התגלו שרידי אורניום וחומרים אחרים "במקומות שבהם הם לא אמורים להיות".

נוסף על כך, אישרה סבא"א כי איראן כבר החלה ליישם את האיום שלה להעשיר אורניום לדרגה של 20%, בניגוד גמור להסכם הגרעין, וכי סך האורניום המועשר שלה כבר פי 14 מהמותר.

סבא"א  גם קבעה כי איראן עדיין לא נתנה "הסברים אמינים" לשאריות החומרים הרדיוקאטיביים בכמה אתרים, כולל באתר טורוזבאד (מוכר גם כטורקוזבאד) שאותו הזכיר ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני כמה שנים.  גרוסי הודה שההסכם הזמני שהשיג עם טהרן אינו מאפשר גישה בזמן אמת לאתרי הגרעין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...