לקראת הפסקת פעילות אונר"א: המתיחות בין שגריר ישראל לאו"ם לבין מזכ”ל האו”ם גוברת

המתיחות האישית בין השניים מתמקדת באי-הסכמה על הצורך להמשיך בפעילות הסוכנות • אי ההסכמות בין השניים משקף את המתח הגובר בזירה הבינלאומית

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שגריר ישראל לאו"ם דני דנון. צילום: אי.פי, אי.פי.איי

לקראת כניסת חוק אונר"א לתוקף, המתיחות בין שגריר ישראל לאו”ם דני דנון לבין מזכ”ל האו”ם אנטוניו גוטרש הולכת ומחריפה על רקע חילוקי דעות משמעותיים בנוגע למנדט סוכנות אונר”א ותפקידה.

במכתב ששלח דנון למועצת הביטחון והעצרת הכללית בדצמבר האחרון, טען כי אונר"א חדלה מלהיות ארגון הומניטרי ניטרלי והפכה לכלי המשמש את ארגון הטרור חמאס. לטענתו, “לא ניתן לסמוך על סוכנות אשר מעסיקה פעילי חמאס ומאפשרת שימוש במתקניה לצרכים צבאיים”. הוא הדגיש את הצורך להחליף את אונר”א בארגונים כמו יוניצ”ף ותכנית המזון העולמית, שמסוגלים, להעניק סיוע אפקטיבי נקי מטרור.

עובד אונר"א ברצועה, צילום: אי.פי.אי

מנגד, במכתב תגובה לשגריר, מזכ”ל האו”ם דוחה בתוקף את ההאשמות, תוך שהוא מציין וממשיך לדבוק בעמדתו העקרונית כי “אונר”א פועלת מעל ל-70 שנה להבטחת זכויות הפליטים הפלשתינים, ואין לה תחליף”. גוטרש הדגיש כי הסוכנות פועלת בהתאם לעקרונות ההומניטריים וכי היא מהווה גורם קריטי במתן שירותים רפואיים, חינוכיים והומניטריים ליותר מחמישה מיליון פליטים.

המתיחות האישית בין השניים מתמקדת באי-הסכמה על הצורך להמשיך בפעילות אונר”א, כאשר דנון האשים את המזכ”ל בכך שהוא “מסרב להתעלות מעל שיקולים פוליטיים”, בעוד גוטרש עמד על כך ש“יש לשמור על פעילות אונר”א כדי להבטיח יציבות הומניטרית”.

פערים משמעותיים במתן שירותים

בעקבות אישור החוק הישראלי החדש, המגביל את פעילות אונר”א בישראל, מתעוררות שאלות רבות לגבי המשמעויות המעשיות של החוק. ישראל טוענת כי החוק לא יפגע במתן הסיוע ההומניטרי, אך גורמים בינלאומיים מזהירים מפני פערים משמעותיים במתן שירותים.

הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה (ארכיון), צילום: רויטרס

מזכ”ל האו”ם ציין כי ללא אונר”א, האחריות לספק את השירותים תוטל על ישראל, בהתאם לחוק הבינלאומי. חוסר הבהירות לגבי יישום החוק בשטח מעורר חששות בקרב גורמים הומניטריים מפני פגיעה אפשרית בתשתיות והשירותים הבסיסיים באזור.

בעוד שני הצדדים ממשיכים לדבוק בעמדותיהם, החוק החדש והשלכותיו מעוררים דיון בינלאומי נרחב. סיום פעילות אונר”א עלול להוביל לשינוי דרמטי במאזן הכוחות באזור ולהשפיע על מיליוני פליטים פלשתינים הזקוקים לסיוע יומיומי.

הדיאלוג בין דנון לגוטרש משקף את המתח הגובר בזירה הבינלאומית, אך מותיר שאלות פתוחות לגבי עתידה של אונר”א והמשמעויות הרחבות של החקיקה הישראלית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר