כיצד בדיוק מתכוון דונלד טראמפ "לפתוח את שערי הגיהינום" על מי שמחזיק בחטופים, אם הם לא ישוחררו עד מועד כניסתו לבית הלבן בעוד 11 ימים? לצד הגברת הלחץ הצבאי, לישראל צריך להיות תפקיד מכריע בגיבוש הנוסחה וחבילת הצעדים שטראמפ מכין עכשיו כדי שהאיום ימומש ולא יישאר על הנייר בלבד.
המכשול העיקרי להכנעת חמאס ולקידום ממשי של עסקת חטופים היה ועודנו התכתיב של ממשל ביידן לישראל, להעביר לעזה סיוע הומניטרי בהיקפים עצומים. הסיוע הזה לאויב בשעת מלחמה - דלק, מזון ועוד - עדיין מגיע לחמאס, שמספסר בו, מרוויח ממנו מיליונים ומממן באמצעותו משכורות לאנשיו, מגייס עוד אלפי מחבלים לשורותיו, ובעיקר - משמר את שלטונו האזרחי על האוכלוסייה העזתית שתלויה בו.
כל שטראמפ צריך לעשות בעניין הסיוע הכה מזיק הזה, שבפועל האריך את המלחמה ואת סבלם של החטופים ומשפחותיהם, הוא להניח לישראל לעשות כהבנתה. בראשית המלחמה לפחות, "הבנתה" היתה שדרוש מצור מוחלט על עזה מכיוון ש"אנו נלחמים בחיות אדם", שאין לספק להם "חשמל, ומזון, ודלק, ושהכל יהיה סגור" (גלנט, אוקטובר 2023).
ממשל ביידן, באיומי אמברגו נשק ובהסרת מטריית ההגנה המדינית מישראל, אנס אותה להזרים סיוע לעזה, וכפועל יוצא מכך להמשיך לקיים את חמאס האזרחי. טראמפ יתבקש לשחרר לנו חבל ארוך מאוד בעניין זה, שהוא קריטי להכנעת חמאס ולהחזרת החטופים.
כל הקלפים על השולחן
האמצעי המרכזי השני, במסגרת מה שטראמפ מכנה "פתיחת שערי הגיהינום", הוא לחץ מושכל על שלוש מדינות - טורקיה, קטאר ומצרים, שמצד אחד תלויות בארה"ב ונהנות מסיוע כלכלי וצבאי נדיב מאוד ממנה, ומצד אחר יש להן קשרים ומנופי לחץ משמעותיים על חמאס. טראמפ צריך לקשור בין שני הצדדים באופן חד וברור: רוצות סיוע? תחנקו עבורנו את חמאס.
קטאר, שהיא מדינת חמאס, מארחת בתחומה 2 מיליון זרים וכלכלתה תלויה בהם. ארה"ב יכולה לאסור ולצמצם שהיית זרים בקטאר, ובכך לפגוע ואף למוטט את כלכלת האמירות. אמצעי נוסף: בסיס סנטקום האמריקני ששוכן בקטאר הוא שמבטיח בפועל את קיומה. מספיק שארה"ב תאיים בגלוי להוציאו משם, כדי שקטאר תתערער ועצם קיומה יועמד בספק.
מצרים, שלה גבול משותף עם רצועת עזה, מקבלת מארה"ב חבילה מכובדת של סיוע כלכלי וצבאי, ורק לאחרונה אושר לה סיוע צבאי בסך 5 מיליארד דולר, הכולל טנקים, מטוסים ותחמושת.
טורקיה, שמארחת בתחומה את מפקדות חמאס ומפקדיו, מייבאת סחורות מארה"ב שעליהן ניתן להגדיל מכסים או אף לאסור על יבואן. על טורקיה ניתן להטיל עוד סנקציות רבות, ואם ארה"ב רק תחפוץ בכך - גם להרחיקה מנאט"ו.
גם איראן, האפוטרופסית המרכזית של חמאס בשנים האחרונות, היא כמובן כתובת לפעולה על כלכלתה ועל שדות הנפט שלה, אך בעניינה האמריקנים לא צריכים דרבון - הם כבר פועלים ויפעלו עוד.
צעד נוסף שנמצא על המדף הוא הודעה אמריקנית־ישראלית משותפת על סיפוח ישראלי מדורג, טיפין־טיפין, של אדמות מרצועת עזה לתחומי ישראל - סיפוח של קבע: איקס דונמים על כל יום שעובר בלי שהחטופים בבית. גם זה צריך להיות על הפרק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו