ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו הבכיר לשעבר של הנשיא דונלד טראמפ והאדריכל של הסכמי אברהם, חושף בראיון מעמיק לפודקאסט "Invest Like The Best" עם פטריק או'שונסי את התוכניות לקראת שובו הצפוי של טראמפ לבית הלבן ומבטיח התרחבות דרמטית של מעגל השלום במזרח התיכון.
"הסכם עם סעודיה יהיה המפתח", אומר קושנר בראיון, "כי יש עוד עשר מדינות שיצטרפו מיד אחרי זה, בין היתר פקיסטן ואינדונזיה. היו לנו המון מדינות שממש רצו להצטרף".
קושנר מגלה כי בתקופת המעבר בין הממשלים, הוא אמר לצוות של ביידן שניתן להשיג הסכם עם סעודיה תוך שלושה עד שישה חודשים, אך לדבריו "הם בזבזו שנתיים בביקורת על סעודיה, ואז סוף סוף התחילו לאמץ את המדיניות שלנו. הם עשו זאת בצורה פומבית ומגושמת, לא טיפלו נכון בסוגיית איראן והפלשתינים״.
הביקורת של קושנר על ביידן: "הפסיק לאכוף את הסנקציות על איראן"
קושנר מותח ביקורת על מדיניות ממשל ביידן בנוגע לאיראן. "תחת אובמה, איראן מכרה 2.6 מיליון חביות נפט ביום. כשטראמפ עזב את הבית הלבן, הם מכרו בקושי 100 אלף חביות ביום", הוא אומר. "הממשל של ביידן הפסיק לאכוף את הסנקציות והם מכרו נפט בשווי של יותר מ-150 מיליארד דולר, מה שאפשר להם למלא מחדש את הקופות״.
על מצבה הנוכחי של איראן קושנר מעריך: "איראן חלשה היום יותר מאשר הייתה הרבה זמן. חיזבאללה היה האקדח שהם כיוונו לראש של בן הערובה, וישראל הייתה בן הערובה. היום הם מאוד פרנואידים כי הם לא יודעים עד כמה עמוק המודיעין הישראלי חדר אליהם, ומהמידע שאני שומע - זה די עמוק. בפעולה האחרונה שישראל ביצעה, הם השמידו את כל מערכות ההגנה האווירית שלהם וחלק גדול מהיכולת שלהם לייצר טילים ארוכי טווח, מה שאומר שאין להם את היכולת להחזיק מעמד בעימות ממושך״.
לקראת כניסתו הצפויה של טראמפ לקדנציה שנייה בבית הלבן, קושנר מציג את החזון לשינוי פני האזור: "החזון שלנו היה ליצור גוש כלכלי אחד שמתחבר מנמל חיפה בישראל ועד מוסקט בעומאן, שבו אנשים יכולים לסחור, להעביר טכנולוגיה ולהשקיע זה בזה״.
קושנר מתאר את השינויים הדרמטיים שעוברות מדינות המפרץ ואת הפוטנציאל העצום שטמון בשיתוף הפעולה עם ישראל. "כשהתחלתי לעבוד עם סעודיה ב-2017, המצב היה שונה לחלוטין ממה שרואים היום", הוא מספר. "הדור הצעיר באמת לוקח שליטה. הם בונים דברים, משקיעים בטכנולוגיה, והדור הצעיר באמת רוצה ללכת בדרך שונה ממה שחשבו שאפשרי בעבר״.
"טראמפ מגיע עם הרבה יותר ידע על הבעיות"
"האזורים האלה מוציאים את האחוזים הגבוהים ביותר מהתמ"ג על צבא", הוא מסביר. "אם הם יוכלו להמיר את הכסף הזה לגשרים ולחינוך, עם האוכלוסייה הצעירה שלהם, זה ירים את כל האזור".
לקראת הקדנציה השנייה של טראמפ, קושנר מדגיש את היתרונות: "טראמפ מגיע עם הרבה יותר ידע על הבעיות. לא תהיה תקופת למידה כמו בפעם הראשונה. יש לו צוות מדהים של אנשים בכל התחומים בממשל." הוא מציין במיוחד את סטיב ויטקוף, השליח המיועד למזרח התיכון: "אני עובד בצמוד עם סטיב כבר כמעט שנה. הוא חבר טוב שלי הרבה זמן, ואני עוזר לו להתכונן כדי שהוא וטראמפ יוכלו להשלים את העבודה שהתחלנו בקדנציה הראשונה״.
כשהוא משווה את המצב שבו קיבל טראמפ את המזרח התיכון למצב היום, קושנר מתאר תמונה דרמטית: "כשנכנסנו, המזרח התיכון היה בלגן מוחלט", הוא נזכר. "בסוריה הייתה מלחמת אזרחים עם 500 אלף הרוגים, אסד השתמש בנשק כימי נגד האופוזיציה. לוב הייתה מעורערת, תימן הייתה מעורערת. איראן זה עתה חתמה על העסקה עם אובמה שהציפה אותם במזומנים ושמה אותם על מסלול לנשק גרעיני״.
"העולם הערבי באמת התעורר", אומר קושנר. "המנוע המרכזי שטראמפ באמת עזר ליצור במועצת שיתוף הפעולה של המפרץ (GCC), עכשיו שכולם מאוחדים ועובדים באותו כיוון לקראת יציבות והזדמנויות כלכליות - זה יהיה המנוע שיכול לעזור לכל האזור להגיע לרמות שלא ראינו מאה שנה״.
קושנר, שכיום מנהל קרן השקעות עם שותפים מובילים מהמפרץ כולל הקרנות הריבוניות של סעודיה, איחוד האמירויות וקטאר, מאמין כי הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה היא בלתי נמנעת: "חשבתי שזה יקרה לפני ארבע שנים, אבל אני די בטוח שזה יקרה עכשיו תחת טראמפ. אני חושב שזה יוביל לכך שהרבה מהחדשנות מישראל תתפשט לאזורים האלה״.
בהתייחסו לעתיד היחסים עם איראן, קושנר מציג גישה מורכבת: "אולי הם באמת רוע מוחלט, אני לא יודע, מעולם לא פגשתי אותם", הוא אומר. "אבל אני חושב שאם יש מתווה רציונלי שבו הם יכולים לומר 'בואו נשנה את התוכנית שלנו ונתמקד בהשקעה בחברה ובאזרחים שלנו', אולי יש דרך להגיע להסכמות. לאיראנים יש אוכלוסייה מדהימה. העם הפרסי הוא מדהים. יש להם מדינה יפהפייה״.
"אבל", הוא מדגיש, "הם לא יכולים לעשות עסקה מזויפת כמו שעשו עם אובמה וקרי, שהייתה כנראה אחת העסקאות הכי טיפשיות בהיסטוריה - זו הייתה הגבלה זמנית על הגרעין ולא היה שום פיקוח. אז הם בעצם יכלו להמשיך בתוכנית הגרעין בכל מקרה״.
קושנר מציין כי השינויים באזור כבר החלו: "תראו מה קרה בסוריה, זה לוקח מאיראן הרבה מכוח המיקוח שלה באזור", הוא אומר. "בשילוב עם חזרתו של טראמפ, יש סבירות גבוהה מאוד שהיכולת שלהם למכור נפט בעתיד תרד משמעותית. הם פגיעים מאוד ויצטרכו לקבל כמה החלטות קשות מאוד״.
בראיון מתייחס קושנר גם לצוות החדש שצפוי להוביל את המדיניות האמריקנית במזרח התיכון בממשל טראמפ השני. "יש לנו צוות מדהים - רוביו, וולץ, ויטקוף. אני עובד בצמידות עם סטיב ויטקוף, השליח החדש למזרח התיכון, כבר כמעט שנה", הוא מגלה. "כשהוא אמר לי שהוא מעוניין בתפקיד, התרגשתי מאוד. אני מקדיש זמן רב לעזור לו להתכונן ולהבין את המצב, כדי שהוא וטראמפ יוכלו להשלים את העבודה שהתחלנו בקדנציה הראשונה״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו