ממשלת לבנון פירסמה אתמול (רביעי) את נוסח ההסכם המלא המסדיר את הפסקת האש בצפון. ההסכם, שרובו פורסם כבר, כולל 13 סעיפים ועוסק במועד תחילת הפסקת האש, מחויבותיה של לבנון לפרוס את כוחותיה בדרום המדינה ולמנוע את חזרת חיזבאללה לגבול עם ישראל, וכן את מנגנון הפיקוח האמריקני-צרפתי שאמור, כך ניתן לקוות, לאכוף את קיום ההסכם.
הגם שרובו פורסם כבר, דווקא הנספח להסכם מציג מידע חדש. במפה המצורפת להסכם, משורטט קו חדש, הזוכה לכינוי ״קו 2024״, והוא מגדיר מחדש את האזור שבו אסור לכוחות חיזבאללה להימצא - ושם יידרש מצבא לבנון לפעול כדי לפרק את תשתיות הטרור שנותרו בו. השינוי המרכזי בקו מתרחש בברך הליטאני, אזור בו פונה הנהר מערבה, ונמצא כ-3 קילומטר בלבד מהגבול באצבע הגליל. הקו החדש סוטה מאפיק הנהר כדי לכלול שטחים נוספים בשטח לבנון, ובכך למנוע איום של חיזבאללה מאזורים אלה על היישובים הישראלים. מלבד קרבתו של שטח זה לגבול הישראלי, מדובר בשטחים גבוהים ושולטים (לדוגמא, מבצר הבופור המפורסם מצוי בהם) ולכן חיוני שלא ימצאו בהם מחבלי חיזבאללה.
פן נוסף שניתן לזהות בהסכם, הוא המעורבות האמריקנית העמוקה בפיקוח ההסכם. בעוד שעד עתה המעורבות הבינלאומית הצבאית בלבנון הייתה מנת חלקם של יוניפי״ל ומדינות אירופה - כעת ארה״ב לוקחת על עצמה שורה של התחייבות הקשורות במדינה. חיילים אמריקנים אמנם לא יוצבו במדינה (נקודה שהיה חשוב לנשיא ביידן להזכיר בנאומו, תוצאה של האבידות שספגו האמריקנים במדינה בעבר), אך גנרל אמריקני יוצב באזור וב״ישראל היום״ פורסם שיוקמו מרכזי בקרה ופיקוח על יישום ההסכם בביירות ובצפת. בנוסף, ההסכם חוזר על המחויבות של לבנון ״לפרק את כל הקבוצות החמושות״ במדינה, הגם שנראה שמטרה זאת רחוקה מהשגה.
לפניכם תרגום חופשי של ההסכם לטובת נוחות העיון בו, כפי שפורסם על ידי הממשלה הלבנונית:
הכרזה על הפסקת מעשי איבה והתחייבויות נלוות על סידורי ביטחון מוגברים ולמען יישום החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם.
לאחר דיונים עם ממשלות לבנון וישראל, ארה״ב וצרפת מבינות כי לבנון וישראל שואפות לסיים באופן בר-קיימא את ההסלמה הנוכחית במעשי האיבה לאורך הקו הכחול, ומוכנות לנקוט בצעדים לקידום תנאים לפתרון קבוע ומקיף. הבנות אלה משקפות את הצעדים שישראל ולבנון מחויבות לנקוט כדי ליישם במלואה את החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם, תוך הכרה בכך שהחלטה זו קוראת גם ליישום מלא של החלטות קודמות של מועצת הביטחון, הכוללות "פירוק כל הקבוצות החמושות בלבנון" על מנת שהכוחות המורשים לשאת נשק יהיו כוחות צבא לבנון (וכוחות ביטחון לבנוניים רשמיים אחרים בלבד, מערכת ישראל היום) בלבד.
למען מטרה זו, ארצות הברית וצרפת מציגות את ההתחייבויות הבאות:
1. ישראל ולבנון יישמו את הפסקת אש החל מהשעה 04:00, 27 בנובמבר 2024, בהתאם להתחייבויות המפורטות להלן.
2. ממשלת לבנון תמנע מחיזבאללה, ומכל קבוצה חמושה אחרת בלבנון, לבצע פעולות נגד ישראל. ישראל לא תבצע פעולות צבאיות התקפיות נגד מטרות בלבנון, כולל מטרות אזרחיות, צבאיות או אחרות, ביבשה, באוויר או בים.
3. ישראל ולבנון מכירות בחשיבותה של החלטה 1701 של מועב״ט להשגת שלום וביטחון ברי קיימא ומתחייבות לנקוט צעדים ליישומה המלא.
4. התחייבויות אלה אינן מונעות מישראל או מלבנון לממש את זכותן הטבעית להגנה עצמית בהתאם לחוק הבינלאומי.
5. ללא פגיעה במנדט שניתן לכוחות יוניפ״ל, ובאחריות המוטלת עליהם לפי החלטה 1701, כוחות הביטחון והצבא הרשמיים של לבנון, על תשתיותיהם ונשקם - יהיו הכוחות החמושים היחידים, ונשקם יהיה הנשק היחיד, באזור שמדרום לנהר הליטאני, כפי שמוצג בתוכנית הפריסה של כוחות צבא לבנון במפה המצורפת להסכם זה.
6. בהתאם להחלטה 1701 ולהחלטות קודמות, על מנת למנוע את התחמשותם מחדש של הארגונים החמושים הלא-מדינתיים בלבנון, מכירת נשק ואספקתו ללבנון יוסדרו ויהיו בשליטת ממשלת לבנון. בנוסף, כל ייצור הנשק בלבנון יוסדר ויהיה בשליטת ממשלת לבנון.
7. על מנת ליישם את החלטה 1701, עם הפסקת מעשי האיבה, ממשלת לבנון תעניק את כל הסמכויות הדרושות לכוחות הביטחון שלה ותורה להם:
א. לפקח ולמנוע כניסה בלתי מורשית של נשק ואמצעים אחרים הקשורים בו ללבנון וממנה, כולל בכל מעברי הגבול.
ב. לפרק מתקנים לא מורשים לייצור נשק, ואמצעים אחרים הקשורים בו, ולמנוע הקמת מתקנים כאלה בעתיד. סעיף זה ייושם בדרום לבנון תחילה.
ג. לפרק את כל התשתיות, העמדות הצבאיות, ולהחרים את כל כלי הנשק הבלתי שאינם תואמים את ההתחייבויות בהסכם זה. סעיף זה ייושם בדרום לבנון תחילה.
8. ארה״ב וצרפת מתכוונות לפעול במסגרת הוועדה הטכנית הצבאית ללבנון (גוף רב-מדינתי המתכלל התמיכה בצבא לבנון, בהתאם להחלטות האו״ם) במטרה לאפשר וליישם פריסה של 10,000 חיילי צבא לבנון בדרום המדינה בהקדם האפשרי. בנוסף, ארה״ב וצרפת מתכוונות לפעול עם הקהילה הבינלאומית על מנת לתמוך בצבא לבנון, להגביר את היקפי פריסתו ולשפר את יכולותיו.
9. עם הפסקת מעשי האיבה, ישראל ולבנון יגבשו מחדש וישפרו את מנגנון השיחות המשולש. המנגנון החדש, שיובל על ידי ארה״ב, בהשתתפות צרפת ותחת חסות יוניפי״ל, יפקח, ויסייע להבטחת יישום ההתחייבויות האלו.
א. ישראל ולבנון ישתפו פעולה ויאפשרו את פעולתו, כולל הבטחת ביטחונו.
ב. המנגנון יעבוד יחד עם הוועדה הטכנית הצבאית, על מנת לחזק את יכולות ואימוני צבא לבנון, זאת לטובת פיקוח ופירוק אתרים ותשתיות בלתי מורשות, מעל ומתחת לקרקע, והחרמת נשק בלתי מורשה.
ג. לצד עבודת המנגנון, כוחות יוניפי״ל ימשיכו לפעול במסגרת המנדט הניתן להם, כולל תמיכה בפעולות שמוביל המנגנון לשיפור יעילותו שלו.
10. ללא פגיעה בזכותן לפנות ישירות למועב״ט של האו״ם, ישראל ולבנון ידווחו על כל חשד להפרה של התחייבות אלה למנגנון המשולש וליוניפי״ל. המנגנון יפתח נהלים מתאימים לייעוץ, חקירה, איסוף מידע וסיוע ביישום ההתחייבויות.
11. עם הפסקת מעשי האיבה, לבנון תפרוס את כוחות הביטחון והצבא הרשמיים שלה בכל הגבולות ובכל מעברי הגבול המוסדרים, והלא מוסדרים - ביבשה, באוויר ובים. בנוסף, צבא לבנון יציב מחסומים ונקודות ביקורות בכל הדרכים והגשרים לאורך קו האזור שמדרום לליטאני.
12. עם הפסקת מעשי האיבה, ישראל תסיג את כוחותיה באופן הדרגתי דרומית לקו הכחול, ובמקביל צבא לבנון יפרוס את כוחותיו לעמדותיהם שמדרום לליטאני, כפי שמוצג בתוכנית פריסת צבא לבנון המצורפת. צבא לבנון יתחיל ביישום התחייבויותיו, כולל פירוק אתרים ותשתיות בלתי מורשים והחרמת נשק ואמצעים אחרים בלתי מורשים. המנגנון יתאם את מימוש סעיף זה בין צה"ל לבין צבא לבנון בתוכנית מפורטת, אשר לא תעלה על 60 ימים.
13. ישראל ולבנון מבקשות מארה״ב, בשיתוף האו"ם, לסייע במשא ומתן העקיף ביניהן במטרה לפתור את נקודות המחלוקת שנותרו לאורך הקו הכחול, בהתאם להחלטה 1701.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו