היועץ הישראלי של מקרון: "בלי צרפת לא היה הסכם עם לבנון"

עופר ברונשטיין אשר משמש בשנים האחרונות כיועץ לנשיא צרפת מספר ל"ישראל היום" על חלקה של המדינה בהסכם עם לבנון, לאור המתיחות בין ירושלים לפריז • "כשישראל בוחרת לתקוף את המדיניות של צרפת, צריך לזכור שהיא סיכנה את חייליה ואנשיה לטובת הגנה על ישראל במתקפה האיראנית", הוא אומר

עופר ברונשטיין. צילום: Hally Pancer

"הלבנונים לא הסכימו להפסקת אש ללא מעורבות צרפת ולא הסכימו למנגנון פיקוח שהיא לא תהיה חלק ממנו": כך אומר היום (שלישי) עופר ברונשטיין יועץ לנשיא צרפת עמנואל מקרון בנושא המזרח התיכון. את הדברים אומר ברונשטיין הצרפתי-ישראלי לאחר אישור הפסקת האש בצפון ולאור המתיחות בין ירושלים לפריז. 

המתח הקיים נוצר בין היתר סביב תערוכות הנשק, מהן ממשלת צרפת ניסתה להדיר את ישראל בחודשים האחרונים, וכן סביב הצהרת צרפת לפיה תכבד את צווי המעצר שהוציא בית הדין בהאג כנגד רה"מ נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט. 

בית הדין הבינלאומי בהאג, צילום: אי.אף.פי

"בשנה האחרונה ישראל פנתה פעמים רבות לצרפת כדי שתפעיל את משקלה ותלחץ על גורמים בלבנון, על מנת לרסן את חיזבאללה", אומר ברונשטיין בשיחה עם "ישראל היום". "בסופו של דבר חיזבאללה מקשיב יותר לאיראן, אבל מקרון עשה כמיטב יכולתו, ובישראל יודעים עד כמה התערב למענה". 

ברונשטיין מספר כי בוועידה שיזם מקרון בחודש שעבר נאספו כמיליארד דולרים לטובת שיקום לבנון, שמאות מיליונים מהם מיועדים לחיזוק הצבא במדינה על מנת לסייע לו לשמור על קיום הפסקת האש. "צבא לבנון יפעל עם כוחות בינלאומיים של יוניפ"ל, רק 'עם שיניים', אשר יהיו אחראים לשמור על יישום ההסכם בחלק שבין הליטני לבין הגבול", הוא אומר.

"לדון בחילוקי הדעות בערוצים הדיפלומטיים - לא בתקשורת"

"כל ההתנגדות של ישראל להתערבות הייתה לא רצינית. עם כל הכבוד, ההסכם לא היה קורה בלי צרפת. מקרון לא לוקח ללב את ההתנגדות הישראלית, אם כי היו מעדיפים לדון בחילוקי הדעות בערוצים הדיפולמטיים המוכרים ולא באמצעות התקשורת, גם משום שלצרפת חשוב שהיחסים בין העמים יישארו טובים. היו משברים בעבר ויהיו בעתיד אבל צרפת היא חברה שתומכת בישראל ושיתופי הפעולה בין המדינות, בתחומי המדע והכלכלה הולכים וגדלים, וגם בלבנון הם יהיו נחוצים מאוד לישראל. אני מאמין שהדברים ייושרו בהקדם". 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא צרפת עמנואל מקרון (ארכיון), צילום: AFP

"כזכור, גם נתניהו וגם לפיד נסעו בתחילת הכהונות שלהם כראשי ממשלה לפריז עוד לפני וושינגטון, מאחר ושניהם יודעים שצרפת יכולה, עוזרת וקשובה לצרכים ולביטחון של ישראל"

ברונשטיין מזכיר כי לצד המתחים בין המדינות, שחלק מייחסים ליחסים הרעועים בין מקרון לנתניהו, צרפת עמדה לצד ישראל במתקפות האיראניות באוקטובר ואפריל. "כשישראל בוחרת לתקוף את המדיניות של צרפת, צריך לזכור שהיא סיכנה את חייליה ואנשיה לטובת הגנה על ישראל. זו לא מדינה קיצונית ויש אינטרס משותף למדינות לשמור על יחסים טובים. כניסת המדינה להסכם מסייעת לשמור על האינטרסים הישראלים שלצרפת איכפת מהם. כמו כן, עמידה של צבא צרפת באזור הגבול, יסייע ללבנון להיות רגישים יותר בנושא קיום תנאי ההסכם".

יועץ הנשיא מודע למגבלות של ההסכם אך משדר אופטימיות זהירה, "החלטה 1701 משופרת המציבה כוח בינלאומי 'עם שיניים' לעומת חיילי יוניפ"ל חסרי סמכויות יכולה לשרת את האינטרסים של כולם. כרגיל, אין הסכם אידיאלי, ותמיד יש פשרות". עם זאת היועץ נותן כדוגמה את חיזבאללה שטען בעבר כי ימשיך להילחם כל עוד יש מלחמה בעזה - ונוצר את האש למרות המשך הלחימה ברצועה".

צבא לבנון על נהר הליטני (ארכיון), צילום: רויטרס

"אני מקווה שהלבנונים יקבלו את הריבונות שהם ראויים לה וייקחו את עתידם בידיהם, ונקווה שחיזבאללה, אם ימשיך להתקיים, יישאר כגוף פוליטי ולא כמדינה וצבא בתוך מדינה. אני מאמין שישראל וצרפת נכנסות לעידן חדש של יחסים. גם בהסכם הגז, בו היו מעורבים הצרפתים, האמריקנים, הישראלים והלבנונים, כולל חיזבאללה, ראינו שאפשר למצוא את המשותף ולהגיע להסכמות. אני אופטימי לגבי עתיד הקשר בין ישראל וצרפת ושמח על כניסת הפסקת האש לתוקף". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר