בישראל מאמינים שצווי המעצר בהאג הם הזדמנות: "לפתור את בעיית בית הדין אחת ולתמיד"

בשעה שישראל מתמודדת עם צווי המעצר, מתברר כי גם נתניהו וסביבתו מכירים בחומרת המצב, למרות שנים של מאמצים למנוע תרחיש זה • במקביל, מסתמן מהפך פוליטי בארה"ב, כאשר בקונגרס מקודמות שתי יוזמות חקיקה להטלת סנקציות על האג ועובדיו • 120 מדינות העולם יידרשו להכריע בין שיתוף פעולה עם צווי המעצר לבין שמירה על קשריהן הכלכליים עם ארה"ב

בית הדין הבינלאומי בהאג. צילום: Getty Images

טעות אחת יותר מדי: בשעה שהציבוריות הישראלית עדיין נתונה בהלם מצווי המעצר נגד שר הביטחון לשעבר גלנט, וראש הממשלה נתניהו, דווקא בסביבתו של האחרון מאמינים ש"בית הדין עשה טעות אחת יותר מדי".

נתניהו בתגובה להוצאת הצווים: "שום החלטה אנטי ישראלית מקוממת לא תמנע ממני להמשיך להגן בכל דרך על המדינה שלנו. לא ניכנע ללחצים" // רועי אברהם/ לע"מ

שלא יובן לא נכון. גם נתניהו, גם הסובבים אותו, מסכימים שצו ה-ICC הם בעיה קשה מאוד. שנים ארוכות ישראל עשתה כל מאמץ אפשרי, בתוך הקופסה ומחוצה לה, כדי שלא להגיע לרגע הזה. והנה, כמו שבעצם היה צפוי מתחילת הדרך, הוא בכל זאת פה. לא באמת היה לנו סיכוי במיליה המשפטי הבינלאומי.

מהפך פוליטי היסטורי

אלא שממש במקביל לשפל הזה, חל בארה"ב מהפך פוליטי היסטורי. ואם יתממשו ההבטחות של חלק ממובילי המהפך זהזה, הרי שפסק הדין השערורייתי של בית הדין בהאג, יתהפך על ראשו. איך זה יעבוד?

גלנט ונתניהו (ארכיון), צילום: רויטרס

בשלב הראשון ישראל מתכוונת לנצל את אפשרויות הערעור שההליכים השונים בבית הדין עדיין מאפשרים. צווי המעצר הוצאו על ידי בית דין מקדמי וניתן לדרוש דיונים נוספים. אלא שבמקביל יתרחש דבר מה נוסף. בקונגרס האמריקני יקודמו שתי יוזמות חקיקה.

הראשונה כבר אושרה בבית הנבחרים, ותעלה להצבעה בסנאט בתוך כחודשיים לכל היותר. חקיקה זו קובעת כי ארה"ב תטיל סנקציות על בית הדין הפלילי הבינלאומי, עובדיו, בני המשפחות של עובדיו, וכל מי שלקחו חלק בהליכים הקשורים להוצאת צווי המעצר. עיצומים אלה כוללים הקפאת כל רכוש שיש להם בארה"ב וכן איסור כניסה למדינה.

מהפך פוליטי. נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ, צילום: אי.אף.פי

בין עובדי בית הדין נמצאים כמובן השופטים שידונו בערעורים הישראליים. הם כמובן ישפטו דין צדק על פי שיקול דעתם. זה יהיה אותו סוג "צדק" שהתובע הראשי, כארים חאן, הוציא בגינו את צוו המעצר, כשעבר במקרה הליכי סחיטה תקשורתיים בעקבות הטרדה מינית שמיוחסת שלו. זו השפה שבה צריך לדבר עם בית הדין, משוכנעים בישראל ובמפלגה הרפובליקנית.

120 מדינות יצטרכו לבחור: האג או אמריקה

אם לא די בחוק האמריקני הראשון, בקנה כבר מתבשלת הצעה שניה. כך לפחות מבטיח סנטור לינדזי גרהם, שהתבע חאן רימה אותו באופן אישי. התובע הבטיח לסנטור שלא יוצאו צווי מעצר נגד מנהיגי ישראל, אך אז עשה בדיוק ההפך. גרהם יוזם כעת חוק שיטיל סנקציות על כל מדינה שתשתף פעולה עם הצווים.

עבר במקרה הליכי סחיטה תקשורתיים בעקבות הטרדה מינית שמיוחסת שלו. כרים חאן, צילום: איי.אף.פי

כלומר, גרמניה, בריטניה, צרפת ויתר 120 המדינות יצטרכו לבחור האם הן מעדיפות לעצור את נתניהו וגלנט או להיות בקשרים כלכליים עם אמריקה. בעיני ובעיני אמריקנים רבים, צווי המעצר נגד הבכירים הישראלים הם איום ישיר על הביטחון הלאומי של ארה"ב. עד כדי כך.

"אין פה משפט ואין פה צדק אלא פוליטיקה בינלאומית ואת המשחק הזה גם אנחנו יודעים לשחק", אומר בכיר ישראלי.

לדבריו, "בית הדין סיפק לנו בצעד הזה הזדמנות לטפל בו טיפול שורש ולפתור בעיה שנגררת הרבה מאוד שנים. ממש כפי שחיזבאללה יצר לנו הזדמנות לטפל בו, וכבר לא דומה למה שהיה רק לפני שלושה חודשים, כך יש סיבות להאמין שהפעם הסיפור אתו ייגמר אחת ולתמיד".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר