ההחלטה של בית הדין הפלילי הבין – לאומי (ICC) להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט מייצרת גל של תגובות בתקשורת הבינלאומית, וגם דילמות לא פשוטות בקרב ידידותיה של ישראל המחוייבות לעקרונות המשפט הבינלאומי ויאלצו להתיישר ולפעול לפי החלטת בית הדין, מתוקף חתימתן על 'אמנת רומא', אמנה הכוללת את עקרונות היסוד לפיהם פועל בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג ואליה מחוייבות 123 מדינות בכל רחבי העולם.
ג'ון קירבי דובר הבית הלבן, הוציא הודעה: "ארה"ב דוחה באופן יסודי את החלטת בית הדין האזורי להנפיק צווי מעצר נגד הבכירים הישראלים".
וחבר הקונגרס הרפובליקני מייק וולץ, היועץ המיועד של טראמפ לביטחון לאומי, הגיב: "ל-ICC אין אמינות וההאשמות הללו הופרכו על ידי ממשל ארה"ב. ישראל הגנה באופן חוקי על עמה ועל גבולותיה מפני טרוריסטים רצחניים''.
וולץ רמז כי ממשל טראמפ מתכוון לפעול באופן אקטיבי נגד בית הדין בהאג: "אתם יכולים לצפות לתגובה חזקה להטיה האנטישמית של ה-ICC והאו"ם בינואר''.
לעומת זאת, בהולנד כבר הודיעו מייד לאחר החלטת בית הדין כי יכבדו את הצווים ויעצרו את ראש ממשלת ישראל ושר הביטחון לשעבר אם הם יגיעו להולנד, כך הודיע היום שר החוץ ההולנדי קאספר ולדקאמפ, "הולנד תיישם את אמנת רומא באופן מוחלט", אמר שר החוץ שגם הודיע כי יצמצם מגעים שאינם חיוניים עם השניים.
גרמניה, מהמדינות התומכות בישראל שאף הגישו הערות נגד צווי המעצר מוקדם יותר השנה, עשויה גם היא להתיישר סביב ציות להחלטת בית הדין הפלילי. בחודש מאי נשאל דובר ממשלת גרמניה סטפן הבסטריט, אם ברלין תאכוף צווי מעצר מטעם בית הדין בהאג. תשובתו הייתה החלטית, "כמובן שכן, אנו שומרים על החוק".
בצרפת הודיע משרד החוץ כי "פריז תפעל לפי עקרונות בית הדין".
בריטניה, אשר תחת שלטון השמרנים הביעה ספק לגבי סמכות בית הדין הפלילי להוציא צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט, הסירה את התנגדותה בחודש יולי, לאחר הבחירות האחרונות ועליית מפלגת הלייבור לשלטון, ותחת הנהגתו של קיר סטאמר, עשויה גם היא להתיישר עם החלטת בית המשפט הפלילי לאור הלחץ הפנימי הצפוי מצד גורמים רבים במפלגת השלטון.
וזאת תגובתה הרשמית: "בריטניה מכבדת את בית המשפט ועצמאותו. מכבדת את זכותה של ישראל להגן על עצמה. ממוקדת בצורך בהפסקת אש. בוחנים האם ליישם את הצווים בהליך פנימי"
מדינות כמו ספרד, אירלנד ונורבגיה צפויות להודיע בקרוב על תמיכה בקיום החלטת בית הדין ויישום צווי המעצר במידה וראש ממשלת ישראל או שר הביטחון לשעבר יבקרו במדינותיהן.
מצד שני, לא ברור כיצד ינהגו מדינות כמו צ'כיה והונגריה אשר תומכות בישראל. בעבר התייחס ראש ממשלת צ'כיה פטר פיאלה לכוונה על הוצאת צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט ואמר כי, "בקשת התובע מזעזעת ובלתי קבילה. עלינו לזכור מי פתח במלחמה ומי אחראי לה. אסור לשכוח שחמאס הוא זה שתקף את ישראל באוקטובר ורצח, פצע וחטף אלפי חפים מפשע. מתקפת הטרור הזו היא שהובילה למלחמה הנוכחית בעזה ולסבל של אזרחים בעזה, בישראל ובלבנון".
הונגריה כבר הודיעה במאי שלא תעצור את ראש הממשלה אם ינחת במדינה.
במקביל, הידיעה על המעצר הגיעה לכותרות אתרי החדשות בעולם. הגרדיאן הבריטי מביא את ההתייחסות של ראש הממשלה נתניהו בכותרת הראשית ומצטט את האמירה שלו כי, "ההחלטה של בית הדין הפלילי הבין לאומי היא אנטישמית ואבסורדית".
פטר סיירטו, שר החוץ של הונגריה: בית הדין הבינלאומי הוציא צו מעצר נגד ראש ממשלת ישראל ושר הביטחון. החלטה זו מבישה ומגוחכת. זה עתה קיימתי שיחת טלפון עם עמיתי, שר החוץ של ישראל, גדעון סער, והבטחתי לו כי הונגריה מתנגדת בתוקף להפיכת מערכת המשפט הבינלאומית לכלי פוליטי, כפי שקרה במקרה זה.
החלטה זו מבזה את מערכת המשפט הבינלאומית בכך שהיא משווה בין ראש ממשלת מדינה שהותקפה במתקפת טרור שטנית לבין מנהיגי ארגון הטרור שביצע את המתקפה. החלטה כזו אינה מתקבלת על הדעת.
הממשל בארגנטינה התייחס גם הוא לצווים ובהודעה שהוציא נאמר: "הרפובליקה הארגנטינאית מביעה את אי הסכמתה העמוקה עם ההחלטה האחרונה של בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) להוציא צווי מעצר נגד ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, ושר הביטחון לשעבר, יואב גלנט. החלטה זו מתעלמת מזכותה הלגיטימית של ישראל להגן על עצמה מפני התקפות של ארגוני טרור כמו חמאס וחיזבאללה".
"ארגנטינה עומדת בסולידריות עם ישראל, מאשרת מחדש את זכותה להגן על תושביה ודורשת שחרור מיידי של כל בני הערובה. אנו קוראים לקהילה הבינלאומית לגנות את פעולות חמאס וחיזבאללה, להגן על ריבונות ישראל ולפעול בצדק ובחוסר משוא פנים בחתירה לשלום בר קיימא באזור".
ראש ממשלת קנדה טרודו: "אנו נעמוד על כל התקנות והפסיקות של בתי המשפט הבינלאומיים".
סיקור מקיף בתקשורת העולמית
הכותרת הראשית ב BBC מדווחת על "צווי מעצר בינלאומיים נגד נתניהו, גלנט ומוחמד דף בגין פשעי מלחמה". גם ה"דר שפיגל" הגרמני התייחס לנושא בכותרת הראשית ודיווח על "צווי מעצר הוצאו נגד נתניהו וראשי חמאס".
ב'לה מונד' הצרפתי נכתב בכותרת הראשית כי "צווי מעצר בינלאומיים הוצאו נגד בנימין נתניהו ושר הביטחון שלו לשעבר יואב גלנט, הנאשמים בפשעי מלחמה ובפשעים נגד האנושות".
גם "לה רפובליקה" האיטלקי דיווח על הוצאת הצווים בכותרת הראשית באתר תחת הכותרת "פשעי מלחמה, צווי מעצר לנתניהו וגלנט מבית הדין הפלילי הבינלאומי".
הכותרת הראשית באתר "אל פאיס" הספרדי דיווחה כי, "בית הדין הפלילי הורה על מעצרו של נתניהו בגין פשעי מלחמה".