ההסדרה בלבנון מתעתעת: השליח האמריקני עמוס הוכשטיין אמנם ייצא לאזור, אך בישראל מנמיכים ציפיות ואומרים אמש כי עד כה לא התקבלה תשובה רשמית למסמך ההסכם שהונח בפני לבנון. זאת לאחר איתותים מממשלת לבנון ומיו"ר הפרלמנט נביה ברי על דרישות לשינויים בטיוטת ההסכם.
גורם מדיני אמר ל"ישראל היום" כי "הגעה להסכם עשויה להידחות לאור האמביוולנטיות הלבנונית". בישראל נערכים לביצוע ההסכם ולהסגת הכוחות, אך במקביל אומרים: "נגביר את עוצמת האש כל עוד לא ייחתם הסכם באופן רשמי".
מוקדם יותר אמר גורם מדיני ל"ישראל היום" כי "הגעה להסכם לא צהיה כנראה בימים הקרובים". זאת, בניגוד לאופטימיות הזהירה שהשמיעו גורמים מדיניים בימים האחרונים באשר לרצון להגיע להסכם בקרוב. במקביל, בישראל מאשרים תוכניות נוספות לתקיפה בדאחיה, לחיסולים וכן המשך פגיעה בתשתית הטרור שסמוכה לגבול עם ישראל - בדגש על הכפרים בהם בתוך הבתים נבנתה תשתית מנהרות נרחבת שיועדה לפגיעה באזרחי ישראל.
"נייר הוא רק נייר"
בישראל טוענים כי הנושא החשוב בדרך להסדרה המתרחקת בלבנון הוא חופש הפעולה לצה"ל בכל רחבי לבנון אם חיזבאללה יתחמש או יתכונן לפגוע באזרחים ישראלים. "באופן הזה - לא משנה מה כתוב בנייר. נייר הוא רק נייר", אמר נתניהו בישיבת הקבינט ולחברי ועדת חוץ וביטחון להם העניק אתמול סקירה רחבה. אם וכאשר בלבנון יאשרו את ההסכם הכולל את חימוש הצבא הלבנוני והצבתו על הגבול, לצד דחיקת חיזבאללה אל מעבר לליטני - לנתניהו יש את הרוב הדרוש כדי להעביר אותו בקבינט. גם בכירים בממשלה שאינם חברי ליכוד צפויים לתמוך בסגירת החזית הצפונית, ובתנאי שהלחימה בעזה תימשך עד להשגת מטרות המלחמה.
בניגוד ללחצים מצד המערכת הביטחונית לסיים את המלחמה כדי להתקדם לעסקה גם בדרום, הדיון על נושא החטופים שנמשך בלילה של יום ראשון עד לשעות הקטנות לא הניב התקדמות משמעותית. נתניהו, סמוטריץ' ואחרים חזרו בדיון על התנגדותם לדרישת חמאס לסיום המלחמה והסגת כוחות צה"ל מהרצועה, וטענו כי מדובר בכניעה לחמאס. גורם מדיני אמר ל"ישראל היום": "מדובר בשתי מטרות מלחמה שמתנגשות אחת בשנייה - מיטוט שלטון חמאס והחזרת החטופים". למרות זאת נתניהו נתן אור ירוק לראש המוסד לבחון מתווים חדשים להשבת החטופים ובתנאי שיהיה מדובר ב"עסקאות קטנות", כלומר - החזרת כמה חטופים בכל פעם בתמורה לימי הפוגה בלחימה. עם זאת, מדובר במתווים שכבר נדחו שוב ושוב על ידי חמאס, ולכן התחושה במערכת הביטחון היא של פלונטר.
המטרה: עסקה חלקית
"הנחיתי לנסות להגיע גם לעסקה חלקית. זה קשה מאוד, ממש משפט שלמה. אנחנו בודקים גם אופציה לעסקאות קטנות. ביקשתי לפרסם בכל דרך הצעה שלי של פרס כספי של 5 מיליון דולר ומעבר בטוח למי שמביא חטוף בחיים ולבני משפחתו. אני רוצה ש־2 מיליון עזתים ישקלו זאת ברצינות. הרצון להגיע לעסקה קיים. אנחנו עובדים עליו כל הזמן, כולל אתמול עד 3 בבוקר", אמר נתניהו אתמול גם במליאת הכנסת. במקביל, נאם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בוועידת G20 וקרא להגביר את הלחץ על חמאס כדי להגיע להסכם להשבת החטופים.
לעומת הקבינט, בתוך הממשלה ישנם חילוקי דעות באשר לקו שמוביל ראש הממשלה נגד התגמשות כדי להוביל להשבת החטופים. חלק מהשרים טוענים כי הנוקשות המחשבתית שמגלים בנושא נתניהו וסמוטריץ' כבר לא רלוונטית לשלב הזה במלחמה - שבו הושגה פגיעה משמעותית בחמאס - וכי יש לשקול את הדברים מחדש, בעיקר כדי לנסות ולהשיב לפחות חלק מהחטופים, ובהן התצפיתניות שנמצאות בשבי יותר מ־400 ימים. הסדקים בממשלה עשויים להיות אלה שיפתחו בהמשך את שינוי המדיניות אצל נתניהו, בניגוד מוחלט לחוסר ההשפעה של האופוזיציה בנושא הזה.
בתוך כך ארה"ב דורשת מטורקיה להסגיר אליה את בכירי חמאס שנמצאים בשטחה. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, מת'יו מילר, התייחס אמש למעבר ראשי חמאס לטורקיה: "יש נגדם אישומים בארה"ב, הם צריכים להיות מוסגרים אלינו. ראינו כמה דיווחים שהנהגת חמאס עברה לעזה. אנחנו מאמינים שמנהיגי ארגוני טרור לא צריכים להרגיש בנוח בשום מקום", אמר מילר והדגיש "אנחנו נבהיר לטורקיה שלא ניתן עוד להמשיך ב'עסקים כרגיל' עם חמאס".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו