שגריר ישראל בארצות הברית ד"ר יחיאל לייטר . צילום: מאיר אליפור

האיש הנכון בזמן הנכון: השגריר החדש יפתח את הדלתות בוושינגטון

ד"ר יחיאל לייטר, יליד ארה"ב וראש המטה לשעבר של רה"מ, מביא איתו את כל מה שנתניהו חיפש • הרקע האישי כאב שכול, היכרות מעמיקה עם אמריקה וניסיון בהתיישבות • אחרי המינוי לשגריר בארה"ב אמר: "הברית איתם נכס לאומי"

[object Object]

לרה"מ בנימין נתניהו יש קריטריונים גבוהים וידועים למשרה הדיפלומטית החשובה ביותר של ישראל. נציגה הרשמי של המדינה בוושינגטון צריך להיות בעל אנגלית מושלמת, עמדות לאומיות-שמרניות, הכרה עמוקה של אמריקה, יכולות להופיע בתקשורת, הבנה בדיפלומטיה וכישרון להניע מהלכים. האדם שבו בחר לתפקיד, ד"ר יחיאל לייטר, ניחן בכל הכישורים הללו ויותר.

מאחורי ד"ר לייטר, יליד ארה"ב, בן 66, יש עשרות שנות פעילות, הן בעולם המעשה והן בעולם המחשבה והכתיבה - ולכן הוא האיש הנכון, במקום הנכון בזמן הנכון מול נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ ואנשיו.

אלא שלדאבון הלב, השגריר שייכנס לתפקידו ב-21 בינואר 2021 יביא עימו לתפקיד חייו דבר מה נוסף. שכול. בדיוק לפני שנה, עם תחילת הפעולה הקרקעית בעזה, איבד את בנו, רס"ן משה ידידיה לייטר, אב לשישה בן 39, מפקד פלגה בסיירת שלדג וסטודנט לרפואה.

יחיאל לייטר ובנו משה ז"ל. נפל בתחילת הפעולה הקרקעית בעזה,

"הוא היה משוש ליבי, הבן הבכור שלי, מקור גאוותי", סיפר לי עליו בשבעה ופניו נקרעו מכאב.

בבירה החשובה בעולם, אנשים שאיבדו את ילדיהם במלחמה הם מחזה נדיר עד לא קיים. בשני צידי המתרס הפוליטי בארה"ב, ובוודאי בזה של טראמפ ואנשיו, יש כבוד עצום לווטרנים. על אחת כמה וכמה למי שהקריבו את חייהם למען המולדת. כך שההיסטוריה האישית הזו של ד"ר לייטר, על עושר הפעילות שהוא מביא איתו מכאן, והמחיר הכבד ששילם מכאן, יפתחו בפניו את כל הדלתות.

לייטר הוא בחירה מוצלחת גם בזכות קשרי האמון האישיים עם נתניהו, אשר את מדיניותו יקדם. הוא היה ראש המטה של נתניהו כשר האוצר בתחילת שנות האלפיים - תקופה שבה הוציא נתניהו את ישראל ממשבר כלכלי קשה. בהמשך, לייטר היה בין הדוחפים את נתניהו להתפטר מממשלת שרון, ביום תחילת הביצוע של תוכנית ההתנתקות ב2005. ההתפטרות ההיא מאפשרת לנתניהו לבסס עד היום את טענתו כי התנגד להתנתקות.

שלוש משימות ענק

בצד הפעילות עם נתניהו, לייטר מילא שורה ארוכה של תפקידים בשירות הציבורי או למען הציבור, בין היתר כממלא מקום יו"ר חברת נמלי ישראל. הוא גם ניהל חברה פרטית שייעצה למנהיגים באפריקה, הוביל את המיזם הבינלאומי "פורום הים האדום" והיה מנכ"ל של המרכז הירושלמי לציבור ומדינה. כלומר, יש לו ניסיון רב בעבודה מול נציגי מדינות העולם.

בד בבד, הוא מילא תפקידי מפתח בחידוש ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון. התגורר עם משפחתו ביישוב היהודי בחברון, היה בין מייסדי היישוב עֵלי, עמד בראש אתר התיירות ההיסטורי תל שילה וניהל את "פורום שילה" לחיזוק ההתיישבות בכלל בארץ.

רה"מ נתניהו בביקור ניחומים אצל משפחת לייטר, צילום: חיים צח / לע"מ

עם הרקע והניסיון הללו נראה ששלוש משימות ענק, לא מנותקות זו מזו, יעמדו בפניו בארבע השנים הבאות: גיוס ממשל טראמפ ליעד הניצחון המוחלט במלחמה – יעד למענו פעל עוד כאב שכול בשנה האחרונה; רתימת הממשל למקסימום לחץ על איראן, כולל הפעלת כוח בעת הצורך; סיום הסכסוך עם "הפלשתינים" באמצעות החלת ריבונות ביו"ש – תהליך שהחל בשלהי הכהונה הקודמת של טראמפ ונעצר, במסגרת הסכמי אברהם.

כמי שניחן בידע כללי עצום וביכולת לקרוא היטב מפה היסטורית וגיאו־פוליטית, ניתן להניח כי השגריר לייטר לא ייתן לחלון ההזדמנויות להיסגר בטרם עת.

דונלד טראמפ. לייטר לא ייתן לחלון ההזדמנויות להיסגר בטרם עת, צילום: אי.אף.פי

ד"ר יחיאל לייטר, בתגובה ראשונה לבחירה בו אומר ל"ישראל היום": "אני מודה לראש הממשלה על האמון האישי והמקצועי שנתן בי לייצג את המדינה בוושינגטון בתקופה כה משמעותית. הברית האסטרטגית בין ישראל לארה"ב היא נכס לאומי ממעלה ראשונה, ואעשה כל שביכולתי לחזק ולהעמיק את הקשרים בין המדינות.

"אני מתחייב לפעול במסירות ובנחישות למען האינטרסים החיוניים של ישראל, תוך שמירה על הידידות המיוחדת עם בעלת בריתנו החשובה ביותר. זוהי זכות גדולה עבורי ועבור משפחתי להיות חלק מהמאמץ הלאומי בשעה היסטורית זו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו