גל האנטישמיות באירופה מתריע: שעון החול של הרוב הדומם אזל

לאירופה אין עוד את הפריווילגיה להישאר הרוב הדומם. האנטישמיות לא מאפשרת לנו לעמוד מהצד • היא הופכת לאיבר חולה בגופה של אירופה ומשחיתה כל חלקה טובה • אם אירופה לא תלחם היום, היא תבכה מחר

אמסטרדם. חלק מגל האנטישמיות ששוטף את אירופה. צילום: עמי שומן

המראות המזעזעים מליל אמש, כשאספסוף פרו-פלשתיני, מתודלק בשנאה אנטישמית חסרת רחמים, רודף ומכה בישראלים אקראיים רק בשל היותם יהודים, מזעזעים את הלב ומעוררים זיכרון נורא.

אוהד מכבי תל אביב מותקף ברחובות אמסטרדם | השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בפעם האחרונה בה בוצע פוגרום כזה על אדמת אירופה הנאורה והקלאסית לכאורה, היה זה ב-9 בנובמבר 1938, בליל הבדולח. זוהי אסוציאציה שהיהודים אינם יכולים להימלט ממנה, למרות שמאז אותה תקופה חשוכה העולם השתנה.

הפעם, אנו לא עוד מיעוט נרדף ובלתי מוגן; יש לנו מדינת לאום חזקה, המסוגלת להגן על עצמה. אך על אדמת אירופה, היהודים שאמורים להיות אזרחים שווי זכויות חוששים להסתובב עם כיפה ומגן דוד.

חנות יהודית שניזוקה בליל הבדולח, צילום: אי.פי

הפורעים שהעלו באש בתי כנסת ורדפו יהודים של 1938 פעלו כחלק במסגרת מכונה משומנת ששמה לה למטרה להשמיד יהודים בשל היותם יהודים. הלילה באמסטרדם המון איסלאמיסטי אנטישמי ושונא ישראל ויהודים ביקש להלך אימים ולפגוע באנשים רק בשל היותם יהודים.

אירופה, ובמיוחד גרמניה, הקימו מנגנונים משפטיים ענפים למאבק באנטישמיות בעיקר מצד ימין- נגד פאשיסטים ונאצים לשעבר. אך הגל העכור ששוטף את היבשת מאז ה-7 באוקטובר חושף את הצורך הדחוף בטיפול שורש עמוק ומהותי באנטישמיות מהכיוון מהשמאל הרדיקלי הקיצוני והאיסלאמיסטי. שלא בוחל לעשות שימוש באלימות וטרור.

טיפול השורש הזה החל בגרמניה השבוע. ערב ציון 86 שנה לאותו ליל בדולח, העביר הבונדסטאג- לאחר וויכוחים מרים וממושכים, החלטה דרמטית שאם תיושם ככתבה וכלשונה יכולה להוות דוגמא לחקיקה במדינות אירופיות נוספות.

מחבלים חודרים לישראל ב-7 באוקטובר, צילום: רויטרס

ההחלטה, הנקראת ׳הגנה על חיים יהודיים בגרמניה׳ נוקבת למעשה לראשונה בצעדים אופרטיביים כנגד אנטישמיות וכאלה המסיתים לאנטישמיות. היא מאמצת את את החלטת IHRA שמגדירה מהי אנטישמיות ותנסה למנוע מימון ציבורי לפרויקטים אנטישמיים בעיקר בתחום התרבות והאקדמיה ומכירה לראשונה באנטישמיות האיסללממיסטית ושל השמאל הקיצוני כסכנות לחברה הגרמנית שיש להתמודד עימן.

בגרמניה לבדה מתרחשת בכל 3 שעות תקרית אנטישמית.
יהודים נדרשים להצניע סממנים יהודיים. ישראלים חוששים לשוחח בעברית ברכבת התחתית. אפילו אוניברסיטאות- היכלי הידע והקדמה בגרמניה, הפכו בחלקן למלכודות אימים עבור סטודנטים יהודים וישראליים.

כתובות אנטישמיות בצרפת (ארכיון), צילום: מתוך X

הניגשים לבחינות בזום מחשש לחייהם. יהודים וישראלים, פוחדים להסתובב ולהזדהות כיהודים באופן חופשי ברחובות גרמניה.
גם כשכיהנתי כשגריר בבריטניה נתקלתי באנטישמיות- אך וודאי שלא בהיקפים ובחומרה כזו. יותר מכל מטרידה העובדה שאנטישמיות הופכת להיות כמעט לגיטימית, משיח שוליים לסלוני האליטה, מימין ומשמאל.

אנטישמיות בכל אירופה משתוללת. ההחלטה בפרלמנט הגרמני המאמצת את הגדרת IHRA לאנטישמיות נותנת כלי עבודה אופרטיבי שיש להחילו במדינות אירופה נוספות. עבודה אסטרטגית שתמגר אנטישמיות ותמתמודד עם מחולליה חייבת לפרוץ את גבולותיה של גרמניה.

אימוץ הגדרת IHRA נראה כעת רלוונטי מתמיד - לא להחלת סטנדרטים כפולים על ישראל, לא לאנטישמיות שמוסווית בתחכום פסאודו ליברלי שכביכול מוצג כביקורת לגיטימית על ישראל.
אין דבר לגיטימי באנטישמיות ואסור בשום אופן לנרמל אותה - לא משמאל ולא מימין. אסור לחשוש מהצבעה על הגורמים האיסלמיסטיים המחוללים אותה.

שדה הקרב אינו צבאי בלבד אלא מתרחב לזירה הבינלאומית. מתנהלת מלחמה נגד ישראל בגופים בינלאומיים באמצעים משפטיים והטלת סנקציות מסוגים שונים. כמו עינוי סיני - טפטוף של טיפה אחר טיפה של דמוניזציה ודלגימטיציה כלפי יהודים ומדינת ישראל שוחקות את האבן כשמטרתם לפגוע בבטחונה וחוסנה הלאומי של מדינת ישראל.

אירועי הלינץ' באמסטרדם, צילום: איי.פי

טבח ה-7 באוקטובר הוכיח לכולנו שגם האידיאולוגיה האנטישמית היא קטלנית. חייבים להתמודד עימה היום בצורה נחושה ובלתי מתפשרת. לאירופה אין עוד את הפריווילגיה להישאר הרוב הדומם. האנטישמיות לא מאפשרת לנו לעמוד מהצד. היא הופכת לאיבר חולה בגופה של אירופה ומשחיתה כל חלקה טובה. אם אירופה לא תלחם היום, היא תבכה מחר.

הכותב הוא שגריר ישראל בגרמניה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר