כבר חודשים שנשיא ארה"ב הנבחר טראמפ מאותת לנתניהו לחכות. לא להתקדם עם סעודיה, לא לקבל החלטות קשות בלחץ הבית הלבן, ובעיקר לתת צ'אנס לתוצאות הבחירות המתקרבות (דאז) באמריקה. בכירים בממשלת נתניהו העידו שמדובר ביותר משמועות, ממש תוכנית עבודה.
במקום לקבל החלטות רעות לישראל, כמו הסכם מדיני בלבנון לפני פעולה קרקעית או החזרת הרשות הפלשתינית לתחילת עבודות בעזה לפני השמדת חמאס - את כל אלה הצליח נתניהו למסמס ולדחות, להתפתל ולמרוח בציפייה שרוחות חדשות ינשבו מהבית הלבן ואיתן אוזן קשובה יותר לצרכי הביטחון של ישראל במזרח התיכון.
אופציות המימוש עוד לא ניתנו
הרגע הזה הגיע אתמול עם בחירתו של טראמפ, אך אופציות המימוש עוד לא ניתנו בידיו של נתניהו. עוד לפני שיגיע לשם, בחודשים הקרובים הוא יידרש להוכיח את ססמאות הבחירות שלו לאורך השנים "רק נתניהו יכול" והפעם להתמודד עם ממשל דמוקרטי מאוכזב ערב אריזות בבית הלבן.
על הפרק הצבעה נגד ישראל במועצת הביטחון של האו"ם וגם הכרה במדינה פלשתינית. אם זו הייתה המורשת של האריס היה אולי קל יותר לצפות. אך מביידן יש עוד אי אלו ציפיות למחוות למדינת היהודים. התחזיות לא אופטימיות.
לפתחו של הבית הלבן איום בר מימוש נגד ישראל במידה שלא תגביר תוך ימים ספורים את הסיוע לצפון רצועת עזה. לנתניהו ניתנו 30 ימים לשם כך, ורק בתחילת השבוע אותת בלינקן שאינו שבע רצון מהתוצאות.
לא צריך להמתין יותר מדי כדי לראות מה יעשה הממשל, שעד כה פעל ברגישות יחסית נוכח מערכת בחירות פעילה. בעוד חודשיים וחצי עם זאת, התחזיות מבשרות טובות. טראמפ אמנם לא צפוי וקפריזי - אך סביבתו היא פרו-ישראלית באופן מובהק.
סעודיה? מלחמת התשה דיפלומטית
גם כהונתו הקודמת התאפיינה במספר רב של פעולות בעד מדינת ישראל ובעיקר נגד המשטר האיראני. שילוב שני אלה גם יחד בכהונה השנייה יכולים להותיר בידי נתניהו שוב את אותה הזדמנות שהוחמצה ב-7 באוקטובר - לסיים את כהונתו עם מגמות חיוביות להשתלבות ישראלית במרחב הערבי.
הניסיון לקדם את השלום עם סעודיה נדחה מסיבות אובייקטיביות לאורך השנה האחרונה - מלחמה מתמשכת וחזרת הנושא הפלשתיני לשולחן, אך אצל טראמפ הבטיחו שביכולתם להתניע את הסכמי אברהם מחדש ולהרחיבם.
טראמפ בדמות השוטר הרע עשוי להוביל להתכנסות בנושא הזה, אך תחילה יפעל לממש הבטחת בחירות אחרת שלו - סיום מלחמות במרחב. בישראל טוענים כי נתניהו התבקש להותיר לטראמפ זירה נקייה עם כניסתו, לסיים, לסכם ולחתום עוד לפני שטראמפ מתיישב בחדר הסגלגל.
אם זה לא יקרה, ישראל צפויה לקבל את הגיבוי האמריקני הנדרש לסיום האיום האיראני על המזרח התיכון בכלל, במסגרת ציר הרשע, וישראל בפרט. טראמפ הוכיח שהוא יכול לעשות את זה לפני ארבע שנות השלטון של ביידן, ומבחינת סביבתו הוא יספק לישראל את התמיכה הנדרשת לביטחונה גם בפעם הזו.
נתניהו נדרש לשחק פחות במגרש הפוליטי ולממש את האופציות, כאמור. הדרישה של טראמפ להכרעות תצריך את נתניהו ללמוד לחתוך ולקבל החלטות בקצב ה"טראמפ". לא עוד לגלגל כדורים באוויר.
טראמפ הכריז וצפוי גם לממש את קיצוץ התמיכה בתקציבי המלחמה של ישראל ואוקראינה. מבחינת ישראל מדובר בצעד נוסח עצמאות בייצור. התלות בממשל האמריקני התגלתה כמעכב משמעותי בתוכניות המלחמה של ישראל לאורך השנה האחרונה.
כניסת טראמפ לבית הלבן לא תשנה את המגמה הזו אך הסיבות והמסר לאויבי ישראל יהיה שונה בתכלית. זה לא יהיה ריסון ישראל באמצעות מניעת משלוחי פצצות, זו תהיה הדרך להבהיר שישראל עומדת בזכות עצמה ולצדה המעצמה החזקה בעולם.
מייק אוונס, מקורבו של טראמפ המבקר בימים אלה בישראל, אמר: "אני מאמין שעד שדונלד טראמפ יהיה בבית הלבן, המלחמה של ישראל עם איראן ושלוחותיה תסתיים, כי הדבר האחרון שהם רוצים הוא להתמודד עם טראמפ".
הוא הוסיף: "אני בטוח שבשנה הראשונה לכהונתו של טראמפ, סעודיה תעשה שלום עם ישראל והסכמי אברהם יחזקו את מדינת ישראל, כך שיהיה כמעט בלתי אפשרי עבור איראן להמשיך בתוכניות השטניות שלה".
את שתי התחזיות האלה נתניהו מבקש לאסוף בשתי ידיים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו