מנהיגי העולם מרכינים ראש: "7 באוקטובר - היום הקשה ביותר לעם היהודי מאז השואה"

נשיא ארה"ב ביידן בהצהרה מיוחדת: "אנו זוכרים את יותר מ-1,200 הנפשות שאיבדנו, כולל אמריקנים, ואת הזוועות שביצע חמאס" • מקרון: "הכאב עודנו כאן, חריף כמו לפני שנה; כאבו של העם הישראלי - כאבנו" • מזכ"ל נאט"ו: "מחשבותיי עם תושבי ישראל, עם משפחות הקורבנות ועם בני הערובה שנלקחו על ידי חמאס" • משרד החוץ הספרדי מתח ביקורת על במצע הטבח - בלי להזכיר את ישראל: "מגנים באופן החריף ביותר את מתקפות הטרור הנוראיות של חמאס, מוסרים את הסולידריות שלנו עם משפחות הקורבנות"

ביידן בעת ביקורו בישראל באוקטובר אשתקד. צילום: אי.פי.אי

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן פרסם היום (שני) הצהרה מיוחדת לציון שנה לאסון 7 באוקטובר. הוא התייחס ליום שהיה אמור להיות חג יהודי שמח והפך ליום הקטלני ביותר עבור העם היהודי מאז השואה. ביידן הביע צער עמוק על רצח יותר מ-1,200 בני אדם, כולל 46 אמריקנים, ואמר כי הוא ממשיך לפעול למען ביטחון ישראל ולשחרור החטופים שנותרו בידי חמאס.

מפגש ביידן, נתניהו ומשפחות חטופים בוושינגטון, צילום: עמוס בן-גרשום, לע״מ

בהצהרתו, אמר הנשיא ביידן: "בשנה שחלפה מאז מתקפת ה-7 באוקטובר, אנו זוכרים את יותר מ-1,200 הנפשות שאיבדנו, כולל אמריקנים, ואת הזוועות שביצע חמאס בדרום ישראל. יום זה מביא איתו זיכרונות כואבים של אלפי שנות שנאה ואלימות נגד העם היהודי".

ביידן הדגיש כי ארה"ב תומכת בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני התקפות מחיזבאללה, חמאס והמורדים החות'ים, והזכיר כי הכוחות האמריקנים סייעו בהגנה על ישראל מפני מתקפת טילים בליסטיים של איראן בשבוע שעבר.

המתקפה האיראנית, צילום: רויטרס

הנשיא הביע דאגה לחטופים ולמשפחותיהם, ואמר כי ממשלו ימשיך לפעול להשבתם הביתה בשלום. "נפגשתי עם משפחות החטופים וראיתי את הכאב שלהן. אנו מחויבים לשחרורם", ציין.

ביידן גינה את גל האנטישמיות העולמי ואמר כי יש להילחם בשנאה בכל צורותיה. נוסף על כך, הוא הביע תקווה כי שבעה באוקטובר ייחקק בהיסטוריה כיום קודר עבור עם הפלשתיני בשל העימות שהצית חמאס ביום הזה.

מחאות סטודנטים פרו פלשתינים באוניברסיטת קולומביה בארה"ב, צילום: רויטרס

"בזמן שאנו מציינים את היום הזה, נמשיך לשאוף להסכם הפסקת אש ברצועת עזה, שישחרר את החטופים, יאפשר סיוע הומניטרי ויבטיח את ביטחונה של ישראל", אמר. "הן לישראלים והן לפלשתינים מגיע לחיות בביטחון, בכבוד ובשלום".

הנשיא סיים בקריאה לאחדות ומסר כי הממשל ימשיך לפעול למען יציבות אזורית ולהשגת פתרון דיפלומטי. "ביום זה, נזכור את הקורבנות ונכבד את רוחם האיתנה של העם היהודי".

נשיא צרפת, עמנואל מקרון, שרק לפני יומיים קרא לשקול אמברגו נשק על ישראל, כתב בחשבון ה-X שלו בעברית: "שבעה באוקטובר. הכאב עודנו כאן, חריף כמו לפני שנה. כאבו של העם הישראלי. כאבנו שלנו. כאבה של האנושות הפצועה. לא נשכח את הנספים, את החטופים, ואת המשפחות שליבן שבור מההיעדר או מהציפייה לשיבה. מחשבותיי נתונות להן בהזדהות".

נשיא צרפת עמנואל מקרון, צילום: רויטרס

נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, שהייתה מהראשונות להגיע לישראל ולהביע תמיכה פומבית לאחר הטבח, הוציאה הודעה מיוחדת הבוקר. "ב-7 באוקטובר 2023", כתבה הנשיאה, "העולם התעורר לתמונות מחרידות של פראות שאין לתאר, סצנות שיישארו חרוטות במוחנו לנצח. לא יכולה להיות הצדקה למעשי הטרור של חמאס. אני מגנה שוב, ובמילים החריפות ביותר, את ההתקפות הברבריות הללו. הם הביאו סבל עצום לא רק על עם ישראל, אלא גם על פלשתינים חפים מפשע. אנו חוזרים על קריאתנו להפסקת אש מיידית בעזה, לשחרור ללא תנאי של כל בני הערובה ולסיום הסכסוך".

בגרמניה הוצב סמל החטופים בבונדסטג. הקנצלר אולף שולץ פרסם את תמונת הסמל וכתב" "אנחנו שותפים לצערכם".

שר המשפטים מרקו בושמן הוסיף: "מתקפת הטרור של חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023 הייתה הרצח ההמוני הגדול ביותר של יהודים מאז תום השואה. ישראל ממשיכה להיות יעד לפעולות טרור. כפי שכל מדינה הייתה עושה, ישראל מתגוננת מפני התקפות אלו... אנחנו מגנים על החיים היהודיים בגרמניה... אנחנו עומדים בצד של ישראל ובצד של היהודים בגרמניה".

המועמד לתפקיד הקנצלר פרידריך מרץ שיתף ברשת X את תחושותיו: "גם שנה אחרי הפיגועים הנוראים של חמאס, אנחנו עומדים איתן לצדה של ישראל. אסור שהטרור של חמאס וחיזבאללה יקבע יותר ויעצב את חיי היומיום של אנשים בישראל".

מזכ"ל נאט"ו החדש ורה"מ הולנד בעבר, מארק רוטה, הוציא הודעת תמיכה בישראל. "שנה עברה מאז שבעה באוקטובר, מחשבותיי עם תושבי ישראל, עם משפחות הקורבנות ועם בני הערובה שנלקחו על ידי חמאס. אני מברך על המאמצים של בעלות הברית להביא להפסקת אש, לשחרור ללא תנאי של כל בני הערובה ולסיום הסכסוך".

בן ארצו, הפוליטיקאי חרט וילדרס, המשיך בקו הפרו-ישראלי שלו וצייץ ברשת X טקסט הזדהות על רקע דגל כחול-לבן: "היום אנו מכבדים את הקורבנות התמימים של מתקפת הטרור האסלאמי הברברי בשבעה באוקטובר בשנה שעברה בישראל. אבל לצד ציון היום חייבת להיות גם התחייבות.

"זיכרון היום הופך לבעל ערך רק כאשר אנחנו תומכים בישראל מכל הלב במאבק הקיומי שלה להישרדות, בעוד מי שאחראי על ביצוע התקיפות, כלומר ארגוני הטרור חמאס, חיזבאללה וכל שלוחותיהם - מושמדים. נצטרך לפגוע באנטישמים בארצנו ולגרש אותם מארצנו בכל מקום אפשרי".

נשיא ארגנטינה חבייר מיליי צייץ בעברית ובאנגלית: "הלב שלנו שבוי בעזה. BRING THEM HOME NOW".

גם פוליטיקאים אחרים הביעו הזדהות עם ישראל ביום אבלה. מתיאו סלביני, שר התשתיות והתחבורה של איטליה, כתב: "שנה לאחר הטבח הנורא בשבעה באוקטובר, מחשבותינו עם העם הישראלי, עם הילדים שנהרגו בעריסותיהם, עם הצעירים שנקרעו מהחיים, עם הנשים שנאנסו, עם אלו שמתו בשבי ועם אלו עדיין מוחזקים כבני ערובה. צריך לזכור תמיד את זכותה של ישראל להתקיים, להגן על עצמה כנגד אימת הטרור האסלאמי, וסוף סוף לחיות בשלום עם שכנותיה".

ראש ממשלת בריטניה לשעבר, בוריס ג'ונסון, כתב: "שנה לאחר הטבח ב-7 באוקטובר מרגיש כאילו העולם שוכח את הזוועה והרוע שהתרחשו באותו יום. הגיע הזמן שנעמוד לצד ישראל. תחזירו את הבהירות המוסרית. תחזירו את בני הערובה".

גם כמה ממשרדי החוץ ברחבי העולם שיגרו הודעה מיוחדת. משרד החוץ בדנמרק צייץ: "היום, בשבעה באוקטובר, אנו מתאבלים על אובדן חיים שנגרמו כתוצאה ממתקפת הטרור האכזרית של חמאס נגד ישראל לפני שנה. יותר מ-100 בני אדם עדיין מוחזקים כבני ערובה בעזה. מחשבותינו יוצאות אל כל אלו שנפגעו מהאירוע הטרגי".

משרד החוץ של ספרד, אחת מהמדינות היותר ביקורתיות כלפי ישראל, פרסם גם הוא הודעה, אם כי המילה "ישראל" הושמטה ממנה. "ממשלת ספרד חוזרת ומגנה באופן החריף ביותר את מתקפות הטרור הנוראיות של חמאס בשבעה באוקטובר 2023 ומעבירה את הסולידריות שלה למשפחות ולקרובי המשפחה של הקורבנות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר