נשיא דמוקרטי בשלהי כהונתו - זה מצב מסוכן לישראל ולהתיישבות

נתניהו, שצפוי להיפגש עם ביידן, יפגוש פוליטיקאי נטול אילוצים אלקטורליים • סיום מלחמה בעזה הוא רקע טוב לבחירות ולהתאוששות הדמוקרטים, ולעזאזל הביטחון כאן

ביידן והאריס. הפורש והמיועדת. צילום: אי.פי.אי

ידידי ישראל במפלגה הדמוקרטית עבדו קשה ביממה החולפת כדי לשכנע את בוחרי המפלגה הפרו־ישראלים כי הטלטלה הפנימית במפלגה והעמדת קמלה האריס כמועמדת לנשיאות לא יפגעו באינטרסים של המדינה היהודית. אלא שהתירוצים - איך לומר - קלושים. בעוד פניה של המפלגה הדמוקרטית לטיפול בצרות מבית, כגון סוגיות ההגירה, הפיקוח על הנשק ועניינים אחרים שנמצאים בליבת המחלוקת הפוליטית בארה"ב, בישראל בוחנים את ההשפעות המקומיות. פרובינציאליות של שורדים אפשר לקרוא לזה.

בעוד שם מדברים על בחירה בהאריס כדי להבטיח עתיד טוב לאמריקה על פני החלופה המפוקפקת שמציב טראמפ, כאן בוחנים אם הרע במיעוטו הוא בכלל הפוך. האריס אינה ביידן, וגם הנשיא האמריקני אחרי ה־DON'T המפורסם ותמיכתו האדירה בישראל ברגע האפל בתולדותיה, הערים קשיים על מהלך המלחמה והחימושים, וגם כעת כשחמאס עדיין מחולל טרור דורש ביידן את סיום המלחמה בלי השגת יעדיה.

חלופה מפוקפקת. טראמפ, צילום: Getty Images via AFP

קמלה, אם להתרשם מתמיכת האגף הפרוגרסיבי בה והתבטאויות עבר - תדרוש קרוב לוודאי את הקמת המדינה הפלשתינית, זו שרוב מוחלט של חברי הכנסת היהודים הצביעו נגדה, אל מול תשעה מתנגדים בלבד מהמפלגות הערביות. נתניהו, שצפוי להיפגש היום עם ביידן, יפגוש פוליטיקאי נטול אילוצים אלקטורליים. הוא היה ידיד ישראל במשך עשרות שנותיו כפוליטיקאי, אך מה יותיר כמורשת? סיום מלחמה בעזה היא רקע טוב לבחירות שם ולהתייצבות הדמוקרטים, ולעזאזל הביטחון כאן.

על השולחן צפויה לעלות מחר "מתנה" אחרת של הנשיא ביידן למדינת ישראל - משטר הסנקציות על אזרחים ישראלים, שמעולם לא נוסה קודם לכן בממדים הקיימים. בשם האיזון הקדוש בין מחבלי הנוחבה הרצחניים למתיישבים ביו"ש, דוחק הממשל הדמוקרטי בישראל באמצעות קנסות על אזרחיה - דבר שמעולם לא נוסה קודם לכן על מדינה מתוקנת ודמוקרטית, אלא רק על משטרים חשוכים.

אובמה מושך בחוטים

נתניהו יידרש להתנהלות זהירה מול ביידן במצבו הנוכחי. נשיא דמוקרטי בערוב ימיו הוא מצב מסוכן לישראל ולהתיישבות, ע"ע מעסיקו הקודם של ביידן - ברק אובמה - לאחר שזה סיים את כהונתו השנייה. הבעיה היא שמי שהמורשת שלו היתה הפקרת ישראל במועצת הביטחון אל מול הצעה נגד ההתיישבות בשלהי כהונתו ותמיכה כספית־צבאית שהושגה רק לאחר אילוצים פוליטיים, הוא גם מי שמושך בחוטים של ביידן מאחורי הקלעים כיום, לפי פרסומים בארה"ב.

אובמה וביידן (ארכיון), צילום: אי.אף.פי

פחות משישה חודשים לסיום כהונתו של ביידן ותשעה חודשים לאחר הטבח בעוטף, את הרמז לבאות במזרח התיכון יקבל נתניהו מחר. בבית ממתינים לו לפגישה שנדחתה עם ראשי רשויות ביש"ע, שמאסו בשתיקת הכבשים של הממשלה והעומד בראשה אל מול מבול הסנקציות נגד ההתיישבות במוסדות הבינלאומיים.

נתניהו יכול לשאת נאום מזהיר בקונגרס מבחינה פוליטית פנים־ישראלית, אך הוא נדרש גם למעשים: מלחמה עד לניצחון המוחלט כפי שהבטיח, והגנה על ההתיישבות המשגשגת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר