מול מטה האו"ם בז'נבה שבשווייץ תתכנס היום (שני) ועידה בינלאומית ראשונה מסוגה, שכותרתה "היום שאחרי אונר"א". מטרת הוועידה להציע חלופות לסוכנות, שאנשיה השתתפו בטבח 7 באוקטובר, והפכה ל"זרוע האזרחית של חמאס".
איילת סמרנו, אמו של יונתן סמרנו, שגופתו נחטפה בידי עובד אונר"א ברכב של הארגון, פונה למזכ"ל האו"ם שנמצא מאחוריה במטה האו"ם בז'נבה ואומרת: "תחזיר לי את הבן שלי. תחזיר לנו את כל החטופים. תסתכל לי בעיניים - עובד שלך חטף את הבן שלי. אתה צריך להחזיר אותו".
לדברי הילל נוייער, נשיא ארגון "משמר האו"ם" (UN WATCH), שיזם את הפסגה, בשבועות הקרובים יש הזדמנות נדירה להחליף את אונר"א, לפחות ברצועת עזה, ואולם מזכ"ל האו"ם וגורמים בינלאומיים נוספים פועלים למנוע זאת.
"ועדות החקירה שהוקמו – אחת של האו"ם, ואחת של האיחוד האירופי – הן ועדות פייק לא רציניות, אשר המטרה שלהן היא רק לתת הכשר לחידוש התרומות לאונר"א. מזכ"ל האו"ם, גוטרש, הורה לכל סוכנויות האו"ם שיכולות להחליף את אונר"א שלא לקחת כספים שהיו מיועדים אליה, ואמר ש'אונר"א לא ניתנת להחלפה'. כך שיש פה מאבק בין ארה"ב וישראל, לבין המזכ"ל והמדינות האחרות שרוצות להמשיך לעבוד עם אונר"א והקו העוין שלה. אבל אם ארה"ב וישראל יהיו מספיק חזקות - הן יצליחו".
בוועידה, שתימשך יום אחד, משתתפים חברי פרלמנט ומומחים מכל המדינות שתורמות לאונר"א, המייצגים קשת דעות מימין ומשמאל. בכללם, חבר הקונגרס האמריקני ריצ'י תורס, הנמנה עם האגף הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית. אחד הנואמים המרכזיים יהיה מי שכיהן כיועץ המשפטי של אונר"א, ג'יימס לינדזי, שצפוי לצאת נגד הארגון.
כמו כן ישתתפו הדיפלומט הבכיר דניס רוס, שמילא תפקידים מרכזיים עבור ממשלים אמריקניים שונים, וכן ד"ר עינת וילף ושותפה, עדי שורץ, מחברי הספר "מלחמת זכות השיבה", העוסק באונר"א.
נוייער מדגיש כי מדובר בהזדמנות היסטורית שלא היתה כמותה מאז הקמת המדינה. "הרבה אנשים לא מבינים עד כמה אונר"א היא גורם מרכזי להתמשכות הקונפליקט. אונר"א הוקמה עם כוונות טובות על ידי ארה"ב ומדינות המערב ב-1949, אבל מהר מאוד מדינות ערב והפליטים עצמם מנעו בכוח את יישובם בארצות ערב. מי שניסה לעשות זאת, ספג אלימות.
"כך, מהר מאוד אונר"א הפכה להיות גוף שמנציח את הסכסוך ומחנך אותם ליישום אלים של מה שהם קוראים 'זכות השיבה'. יש קו ישיר בין המסר שמעבירה אונר"א לבין מה שקרה ב-7 באוקטובר. לכן זה דבר עקרוני. אבל כעת אנו בנקודת מפנה. מאז שהוקמה אונר"א לא קרה שכמעט כל המדינות התורמות השעו את התרומות, כך שיש כחודשיים לעשות את השינוי, עד שוועדות החקירה – אחת של האו"ם, ואחת של האיחוד האירופי – יסיימו את עבודתן. חשוב להדגיש שאלה ועדות פייק לא רציניות, שהמטרה שלהן היא רק לתת הכשר לחידוש התרומות לאונר"א בסוף הבדיקות".
נוייער מציין כי בממשל האמריקני משלימים עם כך שהקונגרס לא יסכים יותר לממן את אונר"א ולכן צריך למצוא חלופות. "דיוויד סאתרפילד, השליח האמריקני לעניינים הומניטריים, אמר זאת לפני שבוע, לאחר העדות שלו בבית הנבחרים. גם במדינת ישראל, רוב הממסד אומר שיש למצוא חלופות, וזה כולל גורמים שבעבר התנגדו לכך, כך שיש הזדמנות לפחות בעזה להחליף את אונר"א".
באופן מעשי אומר נוייער כי "כל דבר שמחליש את אונר"א בעזה עדיף עליה – יוניס"ף, תוכנית המזון של האו"ם, USAID - כולם יותר טובים מאונר"א. כולם יודעים את זה. אמנם לא כולם שם אוהבי ישראל, אבל לפחות אלה לא גופים שכל מטרתם להשמיד את ישראל. כך שברגע שיחליפו את השלט של אונר"א יוחלף הנרטיב, וזו תהיה התחלה חשובה".
אריאל כהנא, ז'נבה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו