גורם בכיר במשרד האוצר אומר כי תושבי היישובים הישראליים שמול צפון רצועת עזה צריכים להיערך לשוב לבתיהם בקרוב, על פי הנחיות הצבא.
הדברים נאמרים בעקבות פגישת קבינט המלחמה וראשי רשויות מהדרום בשבוע שעבר, שבה התנגדו נציגי התושבים לחזרה ליישובים כל עוד אין הפסקה מוחלטת של הירי לדרום. לדברי הבכיר באוצר, כבר עתה מערכת הביטחון אומרת שאין מניעה לחזור לשדרות וליישובים שנמצאים מול צפון רצועת עזה.
הבכיר גילה כי פיקוד העורף ביקש בשבוע שעבר תקציב של 670 מיליון שקלים כדי לעבות את מערך האבטחה ביישובי העוטף, "אבל אם התושבים לא חוזרים ותשלום הפיצויים נמשך עד יולי, כפי שאמר להם שר הביטחון, מה הטעם לתקצב עכשיו עיבוי של האבטחה. הכסף אינו בלתי מוגבל", אמר הבכיר במשרד.
הוא הסכים כי קיימת עדיין סכנה של ירי רקטות ופצצות מרגמה, אולם לדבריו סכנה דומה קיימת בכל יישובי הארץ: "רק בשבוע שעבר ירו אל נתיבות ויבנה שלא פונו. בכל רגע עלולים לירות גם אל תל אביב".
הגורם ציין כי כל יום פיצויים לתושבי הדרום עולה למדינה כמיליארד שקלים. לדבריו, "הסיבה לפינוי התושבים בתחילת המלחמה לא הייתה ירי טילים אלא החשש מחדירת מחבלים, בעקבות המתקפה של חמאס בימים הראשונים. חשש זה הוסר.
"בעיית הרקטות והפצצות קטנה בהרבה מכפי שהייתה לפני המלחמה, בעקבות הפעולה היסודית של צה"ל. העמדה המקצועית של הצבא היא שבתנאים האלה אפשר לחזור לבתים. אפילו מבחינה משפטית לא ניתן יהיה בקרוב להצדיק את המשך הפיצויים למפונים מאזורים אלה", הוסיף הגורם.
"המצב בדרום עזה שונה"
על פי החלטת הממשלה, תושבי העוטף זכאים לפיצויים בגין הפינוי מבתיהם עד לסוף פברואר, כאשר בתחילת מארס גם מערכת החינוך באזור אמורה לחדש את פעילותה.
הגורם במשרד האוצר מתח ביקורת על הנכונות שהביעו ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט בפגישה עם ראשי הרשויות לדחות מועד זה לקיץ. "העלויות למשק עצומות. אם ממשיכים את תשלומי הפיצויים למקומות שאין לכך הצדקה ביטחונית, גם בצפון ובמקומות אחרים ירצו. אין לדבר סוף. יש החלטת ממשלה וצריך לעמוד בה", אמר.
עם זאת, הגורם באוצר הדגיש כי מצב היישובים שממוקמים מול דרום הרצועה שונה, שכן שם צה"ל עדיין לא השיג שליטה מבצעית ולא סיים להשמיד את תשתיות חמאס. לכן לדבריו יש עדיין הצדקה לפינוי התושבים ולתשלום הפיצויים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו