בישראל מאשרים כי חלה התקדמות קלה בשיחות העקיפות עם חמאס בנושאי עסקת השבויים והיום שאחרי בעזה. עם זאת, נכון לעכשיו אין עדיין פריצת דרך. המגעים מתנהלים במקביל גם דרך מצרים וגם דרך קטאר, כאשר בישראל מקווים כי אחד הערוצים יביא לפריצת דרך.
על פי ההערכות, הבשלה של עסקה תיקח זמן. מצד שני, אם תהיה התגמשות משמעותית של חמאס, ייתכן שהמצב ישתנה ודברים עשויים להתקדם במהירות. יצוין כי ללחץ הצבאי של ישראל על חמאס יש השלכות ישירות על הסיכוי לקדם עסקת חטופים ואולי אף לחלץ חלק מהם בכלים צבאיים, כך סבורים בצה"ל.
בדרג המדיני אומרים כי מסגרת העסקה שתכלול שחרור עשרות חטופים והפסקת אש ארוכה נמצאת על הפרק, והיא צפויה להיות הגשר בין סיום שלב הלחימה המתקיים כעת בעזה לשלב השלישי שיכלול פעולות ממוקדות יותר.
הפסקת אש זמנית באמצע לטובת שחרור עשרות חטופים נתפסת כמחיר שניתן לשלם, שכן המלחמה לא קרובה לסיום וצפויים לה עוד חודשים ארוכים. בקבינט המלחמה בשבוע שעבר, דנו על הציר הקטארי ועודכנו על התקדמות מסוימת, חרף הצהרות חמאס לפיהן הם דורשים הפסקת אש מוחלטת.
בסביבת גנץ זועמים על החלטת נתניהו לדחות את הדיון על היום שאחרי בעזה. בין השאר הטענה היא שנתניהו נכנע ללחצים פוליטיים של בן גביר מתוך רצון לשמר את ממשלתו. לדבריהם "דיון על היום שאחרי במסגרת הרחבה של הקבינט המדיני ביטחוני לא תאפשר הליך רציני ומורכב שנדרש להיערך תחילה בפורום מצומצם יותר". אלא שבעוד עבודת הדרג הצבאי והביטחוני על האפשרויות ליום שאחרי בעיצומה, שותפיו לממשלה של נתניהו, יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' ויו"ר עוצמה יהודית בן גביר דורשים השתתפות מלאה ברגעי ההכרעה המתקרבים.
לפיכך, השבוע ביום שלישי יתקיים דיון בסוגיה בקבינט המורחב, בעוד שדיון דומה טרם נערך בקבינט המלחמה בו שותפים רק גנץ ואייזנקוט לצד נתניהו וגלנט.
בתוך כך, השבוע יתקיים דיון במשרד הביטחון על חזרת תושבים מהעוטף ליישובים. על הפרק תחילה חזרת תושבים משישה יישובים וביניהם שדרות ויד מרדכי, עם מתן האפשרות לתושבים שירצו בכך להאריך את שהותם בבתי המלון. לפי המלצות הדרג הצבאי אין מניעה מחזרת התושבים לבתיהם, אך כאמור הדיון וההמלצות בנושא ייערכו ויתפרסמו באופן רשמי במהלך השבוע.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו