דמות מוכרת וחפץ אהוב: כך נערכים לקבלת הילדים החטופים

מסמך המכיל עקרונות מנחים לשלב הקבלה של הילדים ב-24 השעות הראשונות לחזרתם מהשבי, הופץ היום על ידי משרד הרווחה לכל מי שצפוי לפגוש, לטפל וללוות אותם • ההנחיות מבהירות ממה יש להימנע ומה יכול לעזור, פיזית ונפשית, לילדים שחוזרים למציאות שונה ממה שהכירו

הילדים החטופים. צילום: באדיבות מטה המשפחות

משרד הרווחה מפרסם היום (שישי) מסמך הנחיות לקבלת הילדים החוזרים מהשבי ב-24 השעות הראשונות לקבלתם. המסמך הופץ לכל מי שצפוי לפגוש, לטפל וללוות אותם.

מפונה באילת בתגובה לכך שהילדים שלה עתידים לחזור מהשבי בעזה // רן שאולי

"החזרת השליטה לילד ומתן הבחירה מהווה עיקרון ראשון במעלה, קליני, ערכי ומהותי, בהתערבות של כלל אנשי המקצוע. יש לאפשר לילד בחירה לאורך כל התהליך ולהקשיב ולכבד את רצונו ובקשותיו", נכתב במסמך.

עוד מדגישים כי "יש להקפיד שיהיו פנים מוכרות שיקבלו את הילדים עם שובם לארץ. במידה והילדים משוחררים ביחד עם דמות המהווה פנים מוכרות משמעותיות, אין להפריד בינם לבין אותה הדמות". חפצים משמעותיים יכולים להקל על הילדים שחוזרים למציאות שונה ממה שהכירו: "במידת האפשר ובמידה ועולה בעבודת ההכנה, כדאי להכין לילד חפץ משמעותי עבורו- כמו בובה אהובה, שמיכה או כלי נגינה. במידה והיו חפצים משמעותיים שהושחטו, אפשר לקנות חדשים וכאלה הדומים למקור, ולתת אותם לילד".

בנוסף, יש צורך להקפיד על מתן צרכים בסיסיים עבור הילדים, כמו "בגדים המותאמים למזג האוויר (ג'קט, שמיכה, בגדים קצרים במידה וחם מאוד)", מים ואוכל – "יש לנסות לברר ולהביא מאכל שהילד אוהב לאכול (פיצה, שניצל וכו'). במידה ולא ידוע על מאכל שהילד אוהב יש להביא אוכל בסיסי, כגון לחם, גבינה ופרי". "אין להציף את הילדים באוכל או בממתקים", מדגישים ומזהירים.

מייצג בכיכר דיזנגוף בתל אביב של בובות פרווה ענקיות של דובים עם תמונות של ילדים חטופים וצעירים,, צילום: ללא

"מקלחת עשויה להיתפס כחוויה פולשנית"

כדי לתת לילדים זמן להסתגל למצב החדש נדרש להימנע מהתערבויות פולשניות - "יש לשים לב כי מקלחת עשויה להיתפס כחוויה פולשנית. ניתן להציע מקלחת ב-24 שעות הראשונות, אך לא לכפות על הילד במידה ואינו מעוניין". נושא חשוב נוסף הוא ביצוע בדיקות רפואיות - "אין לחסוך בדיקות רפואיות ויש לבדוק שהילד לא נפגע ולא נעשו פשעי מלחמה. אולם, יש להימנע ככל הניתן מחוויה פולשנית. במהלך הבדיקות הרפואיות יש לדאוג כי הילדים יהיו מלווים על ידי דמויות משמעותיות תוך שיח והתייעצות עם הילדים. כמו כן יש לתווך להם את הבדיקות עם כמה שיותר מידע".

"לאורך כל הקבלה של הילדים יש חשיבות לנוכחות של איש מקצוע (עו"ס) קבוע שהוא גם זה שילווה את הילד ומשפחתו בחודשים הקרובים, ולנסות להמעיט בנוכחות של אנשי מקצוע רבים מידי. בנוסף, לאורך כל התהליך חשוב להגיד לילד כל הזמן מה הולך לקרות, ולאפשר לו בחירה. למשל, בבדיקה רפואית חשוב שלאורך כל הבדיקה הרופא יסביר לילד מה הוא עומד לעשות. כך למשל, הרופא ישאל את הילד אם הוא יכול להרים לו את החולצה ולהקשיב לריאות שלו".

מייצג של גן ילדים למען שחרורם של החטופים בכיכר ספרא בירושלים, צילום: אורן בן חקון

לבסוף, מדגישים כי יש להימנע מאינטראקציה בין הילדים לתקשורת: "יש לאסור באופן מוחלט כל מפגש של הילדים עם התקשורת, בכל צורה שהיא, ב-24 שעות הראשונות שלאחר שחרורם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר