בידול זירות, סיוע הומניטרי ומחוייבות למיטוט חמאס: ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח בצהריים עם הכתבים והשווה את מנהיג חמאס להיטלר. ״לסינוואר לא אכפת מהעם שלו והוא מתנהג כמו היטלר קטן בבונקר. העם שלו מעניין אותו כקליפת השום״, אמר נתניהו בהתייחס לכך שמבחינת חמאס הסיוע ההומניטרי שמועבר לתושבים ברצועה לא יכול היה לשמש כקלף מיקוח.
בישראל מעריכים כי הדרישות של ארה"ב ובנות ברית לסיוע הומניטרי לתושבי הרצועה מאריכים את האשראי המדיני שניתן לישראל לפעול נגד חמאס ולא מסכלים את האפשרות לעסקת חטופים מאחר שמנהיגי חמאס לא דואגים כלל לפלסטינים ברצועה.
חרף הימנעות ישראל הרשמית להתייחס ליום שאחרי ברצועת עזה אומר גורם מדיני ל"ישראל היום" כי השליטה הביטחונית תישאר בידי ישראל. לדבריו ״אני לא רואה מצב שלישראל לא תהיה לה אחריות ביטחונית עליונה בעזה ביום שאחרי המלחמה״. בנוסף בהתייחס לטווח הארוך בעזה אמר הגורם המדיני כי ״לא מספיק לעשות שיקום של עזה. יש להעביר אותה תהליך של דה נאציפיקציה״. לדבריו, ״התרבות הזו (של רצון להרג יהודים) עדיין קיימת ברש״פ״.
התקדמות לשחרור החטופים
בהמשך ציין הגורם המדיני כי הפעולה הקרקעית תרמה לקבלת מידע על החטופים. "אנחנו רואים משהו, זה עדיין לא הבשיל. לפני כן לא ראינו כלום״. בנוסף על פי ההערכה בישראל כי רובם של החטופים בחיים. חרף היותה של קטאר גורם בעייתי, ישראל רואה בה עדיין את האפשרות היחידה בתיווך לעסקה.
על רקע הדרישות להפסקת אש בתמורה להתקדמות בעסקה לשחרור החטופים הבהיר הגורם המדיני כי ישראל תאפשר הפסקת אש זמנית רק בתמורה לשחרורם של החטופים ולא למטרת "שיחות". לדבריו "גם אם תהיה הפסקת אש תמורת החזרת החטופים, היא תהיה זמנית וישראל תמשיך לפעול למיטוט החמאס״.
בתוך כך, לראשונה הכחיש גורם רשמי את מינויו של ראש המוסד לשעבר יוסי כהן לגורם רשמי האחראי מטעם ראש הממשלה בסוגיית החטופים או אחרת. לדבריו ראש המוסד לשעבר, יוסי כהן, לא מונה לשמש כשליח מטעם ראש הממשלה. ״הוא אמנם פנה לראש הממשלה בתחילת המלחמה עם מסר ממנהיג ערבי. ראש הממשלה קיבל את המסר, אך הנחה אותו לעבוד תחת ראש המוסד הנוכחי ברנע.
בלשכת ראש הממשלה הודיעו לאחר מכן: "למען הדיוק - יוסי כהן יזם מפגש עם מנהיג ערבי באישור ראש הממשלה. בנוסף קיים מספר מפגשים בעניין מדיני ועמד בקשר בנושא עם ראש המל״ל".
"צירים מקבילים יכולים לסבך את העניין״, אמר הגורם המדיני והוסיף כי למעט שליחות אחת לה נדרש כהן מטעם ראש הממשלה, המגעים עם הקטארים מנוהלים על ידי ראש המוסד המכהן יחד עם מטה מודיעין של ניצן אלון וראש השב"כ. הם מדווחים לקבינט המלחמה.
בישראל מתארים את האשראי המדיני כ"שעון חול" שתלוי בשני גורמים- אי פגיעה בחפים מפשע וסיוע הומניטרי לתושבים בעזה וכן מיקוד בפעולה בהשמדת יכולות חמאס. חרף הדרישות האמריקניות ולא רק הבהירו בישראל שוב כי לא הוכנס דלק לרצועה עד כה וכי ישראל פועלת למצות דרכים חלופיות אל מול הלחץ הבינלאומי. לכאורה הדרישה לדלק נועדה לטובת תפעול בתי החולים אולם בישראל חוששים שהדלק ישמש את חמאס שמפקדותיו מתחת לבתי החולים.
בישראל מגבשים נתיבים חלופיים לדרישות לדלק לבתי החולים בין היתר נודע כי פועלים מול צרפת להקמת בית חולים צף מול חופי עזה, הקמת בית חולים שדה בסיני וגם באזור בטוח בתוך הרצוע, או בית חולים באזור רפיח שמצרים תפתח. כל אלה אמורים לשמש את החולים והפצועים בעזה במקום בתי החולים בהם אוזל הדלק לכאורה. ישראל מתכוונת לשתף פעולה עם הפתרונות ההומניטרים ככל הניתן כדי להאריך את האשראי המדיני לפעולה מחד ולהימנע מהכנסת דלק מאידך.
העיניים לצפון
בישראל עדיין שומרים על בידול בין הזירות ובעוד התקיפות בעזה נמשכות, בצפון צה"ל פועל במגננה. לאחר נאום נסראללה ביום שישי בישראל מעריכים כי הוא איננו מעוניין במלחמה נרחבת והפעולות בצפון נענות במתקפות נקודתיות מצדה של ישראל. כעת ההיערכות הגדולה בצפון היא זו שאמורה לתת מענה לאיומים מלבנון, אך לטווח הרחוק אומר גורם מדיני כי תושבי האזור יוכלו לשוב לביתם בביטחון ״בעקבות היקף ועוצמת הניצחון על חמאס".
כמו כן, לדבריו "צה״ל ייערך אחרת לפריצת הגבול ולא רק לחדירה של חוליות ליישובים אלא לאלפים. בהתאם לאיומים צה״ל יהיה גדול יותר. נשקיע בצבא. חיזבאללה לא יכול עכשיו לפרוץ את הגבול בגלל ההיערכות והמוכנות של כוחותינו. לכן האירוע של כיבוש הצפון ירד".
באשר לזירה המדינית ישראל מתנהלת בתקיפות מול רוסיה אך לא משעה את היחסים עמה. כמו כן בישראל מגלעם "הבנה" להתנהלות תורכיה ומדינות ערב נוספות בשל הלחץ של תושבי אותן המדינות נגד ישראל בשל בלחימה. הגורם מדיני התייחס לאפשרות לחזור למגעים עם סעודיה אחרי המלחמה ואמר כי ״יושבים אנשים נבונים גם בסעודיה וגם בישראל. הפעילות שהתחלנו אותה לפני המלחמה, ניתן יהיה להמשיך בה אח״כ, אבל בתנאי שננצח״.
הרשות הפלשתינית
בישראל מבדלים גם בין הרשות הפלשתינית לחמאס וטוענים כי הרשות על כל תחלואיה היא עדיין גורם המסייע לשמור על הסדר ביהודה ושומרון. באשר לכך שכעת אבו מאזן מסרס לקבל מידי ישראל את כספי הרשות המקוזזים מכספי חמאס אמר גורם מדיני כי "לא ירצו-לא יקבלו". בנוסף הגורם המדיני אישר את הפרסום ב"ישראל היום" אודות ההיערכות לכך ששוטרי הרשות הפלסטינית, יפנו את רוביהם נגד ישראל ואמר ״גם באיו"ש צריך מענה. האפשרות של היפוך קנים עומדת לנגד עינינו״.
לסיום על השאלות הנוגעות לעתידו הפוליטי של רה"מ אמר הגורם המדיני כי ״ראש הממשלה מסתובב ועוסק רק בדבר אחד, בניהול המלחמה. שהציבור יתעסק בזה, רה"מ לא מתכוון להתעסק בזה עכשיו״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו