אחרי חודשים ארוכים של המתנה: ראש הממשלה בנימין נתניהו נועד היום (רביעי) עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לפגישה רשמית בשולי עצרת האו"ם בניו יורק במלון אינטרקונינטל בעיר, ולא בבית הלבן. ביידן הגיע לפגישה באיחור של כארבעים דקות, הביע דאגה לגבי כל שינוי מהותי במערכת הדמוקרטית של ישראל, בהיעדר הסכמה רחבה. אחרי כחצי שעה של הצהרות רשמיות, פגישת ההמשך בארבע עיניים הסתיימה לאחר כשעה.
פגישת ביידן-נתניהו: "ארה"ב שלאיראן לעולם לא יהיה נשק גרעיני" אריאל כהנא
ביידן קרא את דבריו מהכרטיסיות ולא זז ממה שכתוב לו, ואמר בתחילת הפגישה: "לפני 75 שנה, בן-גוריון דיבר על ישראל כ'חלום הדורות'. מאז אנחנו עומדים זה לצד הזה", וציין כי ארה"ב תוודא שאיראן לעולם לא תחזיק בנשק גרעיני.
נתניהו דיבר בעל פה. הדגש של השניים בפגישה היה על נורמליזציה עם סעודיה. ביידן אמר לנתניהו בפתח הפגישה: "אני מקווה לראות אותך שוב בבית הלבן עד סוף השנה". כזכור, ב"ישראל היום" פורסם כי מתוכננת פגישה נוספת בין המנהיגים עוד השנה.
"למרות שיש לנו מחלוקות, המחויבות שלנו לישראל בלתי ניתנת לערעור", הוסיף ביידן.
ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח פגישתו עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן: "אדוני הנשיא, ג'ו, אנחנו חברים כבר יותר מ-40 שנה. הידידות שלנו עברה דרך ארוכה ותוכל לקחת אותנו דרך ארוכה. אני שמח לראות אותך. אנחנו חיים בעידן של הבטחה גדולה, אך גם סכנה חמורה. דיברת עכשיו על ההבטחה הגדולה בפגישת ה-G20 שבה השתתפת ושאותה הובלת. דיברת על פרוזדור כלכלי שיחבר את אסיה, את המזרח התיכון ואת אירופה. פרוזדור כזה יהפוך את ישראל למרכז חשוב על אוטוסטראדה של שגשוג חסר תקדים.
"אני חושב, ואתה חושב, שזה יכול לעשות משהו הרבה יותר גדול מזה. אני חושב שתחת מנהיגותך, אדוני הנשיא, נוכל לכונן שלום היסטורי בין ישראל לערב הסעודית. שלום כזה יתרום הרבה כדי להביא לסיומו את הסכסוך הערבי-ישראלי, להביא לפיוס בין העולם האסלאמי והמדינה היהודית ויקדם שלום אמיתי בין ישראל לפלסטינים. זה דבר שנמצא בהישג יד. אני מאמין שבעבודה משותפת. נוכל לעשות היסטוריה וליצור עתיד טוב יותר לאזור ומעבר לו. כמו כן, אם נעבוד יחד נוכל להתעמת עם הכוחות שמאיימים על העתיד הזה, בראש ובראשונה, איראן.
"אדוני הנשיא, אני מעריך את המחויבות התמידית שלך למנוע מאיראן להשיג יכולות של נשק גרעיני. זה קריטי. את המטרה המשותפת הזאת שלנו נוכל להשיג באמצעות איום צבאי אמין, סנקציות משתקות ובתמיכה בגברים ובנשים האמיצים של איראן שמתעבים את המשטר הזה ושהם שותפים אמיתיים לעתיד טוב יותר. אני מצפה לעבוד איתך ועם הצוות שלך כדי לממש את ההבטחה ולהתמודד עם האיום.
"כפי שאמרתי, ואתה אמרת, אנחנו חיים בעידן מלא בחוסר ודאות, עידן עם שינויים מהירים. אז אני מבקש לאשר כאן מחדש בפניך, אדוני הנשיא: דבר אחד בטוח ולא ישתנה לעולם, והוא מחויבותה של ישראל לדמוקרטיה. אנחנו נמשיך להחזיק בערכים ששתי הדמוקרטיות הגאות שלנו מוקירות. אני חושב שבעבודה ביחד נממש את ההבטחה, נרחיק את הסכנות ונביא לעתיד טוב יותר עבור האזור שלנו ועבור העולם. נוכל לעשות היסטוריה, אדוני הנשיא - עם המנהיגות שלך, נוכל לעשות היסטוריה".
נתניהו לא הוזמן לפגישה בארה"ב עם ביידן מאז שהושבע לתפקיד ראש הממשלה לפני תשעה חודשים. עם זאת, ל"ישראל היום" נודע לאחרונה כי בשיחות בין הבית הלבן ולשכת נתניהו, נבחנת ברצינות האפשרות לקיים פגישה נוספת בין השניים עוד ב-2023. פגישה זו תיערך בוושינגטון ותהיה מורחבת וממושכת, כפי שהיה פעמים רבות בעבר.
רגע לפני הפגישה, עשרות מפגינים נמצאים מחוץ למלון שבו ייפגש נשיא ארצות הברית עם ראש הממשלה, בשולי עצרת האו"ם בניו יורק. הפגישה החלה באיחור של כמעט ארבעים דקות. אבל צפויה הצהרה לתקשורת בפתח הפגישה. מוחים חסמו את הכביש מחוץ לשגרירות ארצות הברית בתל אביב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו