פקחים אמריקנים הגיעו לישראל השבוע כדי לבחון בחשאי את התנאים במעברי הגבול עבור פלשתינים בעלי אזרחות אמריקנית, כך מדווחת היום סוכנות הידיעות רויטרס. הביקורת נעשית במסגרת ההכנות לפטור מוויזות הנדון בין המדינות. יציאת יציאת הפיילוט לדרך נחשפה באתר "ישראל היום" בחודש שעבר.
ארבעה פקידים שדיברו עם הסוכנות בעילום שם אמרו כי המשלחת ביקרה ברשות האוכלוסין ביום ראשון, בנתב"ג אתמול והיום (שלישי) מסיירת בין ארבע מחסומים בשטחי יו"ש.
כזכור, לפני שבועיים נתנו בישראל אור ירוק לפיילוט לאחר שהתקבלה אצל שר הפנים משה ארבל עמדת שב"כ שאין מניעה ביטחונית למעבר חופשי של פלשתינים בעלי אזרחות אמריקנית במעברים בתנאים שביקשו האמריקנים.
יש לציין שבארה"ב עוקבים בדריכות אחר החלק הזה של ביצוע הפיילוט, שכן מדובר בנדבך חשוב בבקשות האמריקניות כתנאי לכניסה לתוכנית הפטור מוויזה.
על פי המסמכים שהגיעו לידי "ישראל היום", פלשתינים בעלי אזרחות אמריקנית שמתגוררים ביו"ש יוכלו להיכנס לישראל וכן לעבור לבקר את קרובי משפחתם בעזה. גם המתגוררים במדינות אויב, והם בעלי דרכון אמריקני, יזכו לכניסה חופשית לישראל - וכן בעלי אזרחות אמריקנית המתגוררים בעזה יוכלו לצאת לחו"ל דרך מעבר אלנבי.
בשב"כ, כאמור, אישרו את הפיילוט לפיו אין שלילה קטגורית יותר של כניסת פלשתינים בעלי אזרחות אמריקנית מיו"ש ועוד לישראל. במקרים פרטניים תתאפשר בדיקה ושלילת כניסה ברמת הפרט על אחת מארבע סיבות: ביטחונית, פלילית, הגירתית ובריאותית.
לפי הדיווח, בתמורה לפטור מוויזות עבור אזרחי ישראל, דורשת וושינגטון תנאים זהים עבור אזרחי ארה"ב, בלי קשר למוצאם – יהודים או פלשתינים כאחד. אם ההסכם אכן יושג, יהיה בכך שינוי דרמטי עבור הפלשתינים בגדה ואף לאלה המתגוררים בארה"ב, שלא אחת מתלוננים איסורי מעבר או הטרדות כאשר הם מבקשים לבקר קרובים.
בתקופת הניסיון של שישה שבועות, שהחלה ב-20 ביולי, על ישראל להראות כי היא מטפלת באופן שוויוני באמריקנים בלי קשר למוצאם, וזאת כתנאי לקבלה לתוכנית הפטור מוויזה. פלשתינים אמריקנים אמרו לסוכנות הידיעות כי מאז השקת הבדיקה, יש שינוי. אחד מהם סיפר כי הצליח להיכנס לרשות הפלשתינית לאחר שנחת בנתב"ג – ולא נדרש לטוס לירדן ואז להיכנס במעבר גבול יבשתי, כבעבר.
"זה עבר חלק", אמר עבד אל-ג'ליל ג'ודא לרויטרס. "כאשר הבידוק הביטחוני מגלה שאתה פלשתיני, הם מחפשים היטב, אבל הבדיקות עוברות חלק. זו הפעם הראשונה כך, נעשה קל יותר. בתוך חצי שעה אני יכול להיות בבית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו