התקבל בשדה התעופה על-ידי סגן ראש ממשלת אזרבייג'ן. צילום: חיים צח/ לע״מ

מספקת לישראל נפט ושכנה של איראן: החשיבות של ביקור הרצוג

להרצוג מתוכננת קבלת פנים בהשתתפות מאות מבכירי הפוליטיקה והכלכלה האזרית לציון יום העצמאות ה-75 למדינת ישראל • זהו ביקור של נשיא ישראל באזרבייג'ן, אחרי ששמעון פרס ביקר בה ב-2009

נשיא המדינה, יצחק הרצוג, נחת הבוקר (שלישי) בבאקו, בפתח ביקור רשמי בן יממה שיקיים במדינה המוסלמית.

הרצוג התקבל בשדה התעופה על-ידי סגן ראש ממשלת אזרבייג'ן, והמשיך לארמון האירוח של נשיא המדינה, אילהם אלייב. השניים צפויים לקיים פגישת עבודה, ובהמשך ארוחת צהריים משותפת. להרצוג מתוכננת היום גם קבלת פנים בהשתתפות מאות מבכירי הפוליטיקה והכלכלה האזרית לציון יום העצמאות ה-75 למדינת ישראל, ומחר ייפגש עם ראשי הקהילה היהודית במדינה לפני שיחזור לארץ.

הרצוג ורעייתו נחתו בבאקו, צילום: חיים צח/ לע״מ

זהו ביקור של נשיא ישראל באזרבייג'ן, אחרי ששמעון פרס ביקר בה ב-2009. לישראל ואזרבייג'ן יחסים חמים, שרובם התקיימו מתחת לרדאר. ישראל הכירה באזרבייג'ן מייד עם ניתוקה מברית המועצות בראשית שנות ה-90', והיא רואה בה שותפה אסטרטגי לנוכח מיקומה ואופיה האתני של אזרבייג'ן: קרבתה לגבול האיראני, והעובדה שרוב האוכלוסיה שלה היא שיעית.

אזרבייג'ן היא ספקית הנפט העיקרית של ישראל, ובתמורה מספקת ישראל לאזרבייג'ן אמצעי לחימה וטכנולוגיות מתקדמות משלל סוגים. ב-2020 תמכה ישראל פומבית באזרבייג'ן במלחמתה בארמניה, ואף סייעה לה, ובעקבות זאת שודרגו מאוד היחסים בין המדינות. אלייב סירב בהתמדה לגנות את ישראל על המבצעים שניהלה בעזה, ובאחרונה אף אישר את פתיחה של שגרירות אזרית בישראל.

הרצוג באזרבייג'ן, צילום: חיים צח/ לע״מ

לפני שהמריא מישראל אמר הרצוג כי הסוגיה האיראנית תתפוס מקום מרכזי בביקורו בבאקו. "איראן היא גורם בלתי יציב באיזור שחותר כל הזמן לפעולות כנגד מדינת ישראל וכנגד הברית המתפתחת של שלום וביטחון באיזור", הוסיף. "אנחנו ננסה לקדם את היחסים בין ישראל לאזרבייג'ן ככל שרק ניתן".

ביקורו של הרצוג באזרבייג'ן מתקיים תחת אבטחה חריגה, על-רקע החשש מניסיונות פיגוע מצד האיראנים. בחודשים האחרונים הגבירה טהרן את מאמציה לפגוע במטרות ישראליות ובישראלים ברחבי העולם, כאשר המדינות הסמוכות אליה מהוות קרקע אטרקטיבית במיוחד לפעילות עבורה בשל הנגישות הפיזית והימצאותן של אוכלוסיות מוסלמיות גדולות בהן.

כך, סוכלה בקיץ שעבר תכנית איראנית לפגוע בישראלים באיסטנבול, וכן ניסיון לחסל איש עסקים ישראלי בטיביליסי (גיאורגיה). גם באזרבייג'ן היו בעבר כוונות איראניות לבצע פיגועים, שסוכלו בשיתוף פעולה בין גורמים ביטחון ישראלים ואזריים. לאזרבייג'ן יחסים טעונים עם טהרן והיא רואה בה איום ממשי על הביטחון הלאומי שלה, וישראל מנצלת זאת להידוק היחסים ושיתופי הפעולה הביטחוניים עימה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...