מאז נבחרו הממשלות החדשות באיטליה ובישראל, נדמה כי בין שתי המדינות שוררים יחסים חמים, הכוללים שיתופי פעולה כלכליים, ובשיאם - כך לפחות מקווים בישראל - גם מחווה דיפלומטית מיוחלת: העברת השגרירות האיטלקית לירושלים.
ביקורו של יו"ר הכנסת אמיר אוחנה בפרלמנט האיטלקי הגיע אתמול לשיאו כאשר לראשונה שני בתי הפרלמנט באיטליה ציינו עצמאות לישראל; ובימים אלו ממש עובדים במשרד החוץ על הזמנתה של ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני לישראל.
אוחנה אמר באירוע כי "עצמאותה של ישראל אינה דבר מובן מאליו. אנחנו נאבקים יום־יום מול אויבים המבקשים לכלותנו. איטליה היא ידידת אמת של ישראל ואנחנו זקוקים להמשך הסיוע שלה במאבק הזה".
נוסף על ביקורו של אוחנה, ביום שישי האחרון נחת בישראל שר המדע אקוניס לאחר שנפגש במדינה עם מקבילתו ועם חמישה ראשי מרכזי חדשנות הפועלים עימה. זאת לאחר שאיטליה קיבלה מהאיחוד האירופי מיליארדי יורו לצורך מחקר, ובישראל מצפים לשיתופי פעולה בין חוקרים שיביאו חלק מההשקעות האלה ארצה. בחודש הבא תגיע הנה השרה להמשך השיחות בין השניים. בחודש מארס הגיע לארץ שר החוץ האיטלקי לפגישה עם השר אלי כהן, וימים ספורים לאחר מכן נחת נתניהו במדינה לביקור במסגרת מסעו באירופה.
מהרגע שבו זכתה מלוני בבחירות וממשלת ישראל הרשמית (בראשות לפיד) התעלמה מראשת הממשלה החדשה ורק בירכה את המדינה על סיום הפלונטר והבחירות המקומיות שלה, ועד עתה, חל למעשה מהפך דרמטי ביחסה של ישראל לאיטליה. מהתרחקות מהמפלגה הימנית בראשות מלוני ועד לחיבוק החם שהיא זוכה לו מנתניהו ומיתר חברי הממשלה. נתניהו, אגב, מיהר לברך אותה עם זכייתה בשם ומלכות, מה שאולי פרץ גם כן דלת ליחסים המתחממים.
האינטרסים של ישראל
אקוניס אמר ל"ישראל היום" כי "מערכת היחסים בין איטליה לישראל היא בשיא של כל הזמנים, הן ברמה המדינית והן ברמת שיתופי פעולה מקצועיים. הרצון לחיזוק הקשרים בא לידי ביטוי בשורת הפגישות שקיימתי כאן, ובמרכזן פגישה עם השרה בניני ועם ראשי האוניברסיטאות ומכוני המחקר הגדולים באיטליה".
הראשון שהתווה את היחסים עם מלוני ועם המפלגה שלה, פראטלי דאיטליה, היה אלי ורד חזן - מנהל אגף קשרי חוץ של הליכוד - עוד בפברואר 2019. ורד חזן חתם על ההצטרפות שלה למפלגת ECR בפרלמנט האירופי. מייד לאחר הצטרפותה היא הפכה לנשיאת המפלגה וורד חזן חשף אותה לאינטרסים של מדינת ישראל.
חסדיהן של גרמניה וצרפת
בזמן ביקורו של נתניהו בחודש מארס האחרון באיטליה, ביקש ממלוני לשקול את העברת השגרירות לירושלים. ל"ישראל היום" נודע כי גורמי ממשל בכירים באיטליה אמרו לגורמים רשמיים בישראל כי הם שוקלים את הבקשה בחיוב. אולם על פי ההערכות, זה עשוי להסתיים בפתיחת מה שמכונה "נציגות אינטרסים", כלומר לשכה בדרג נמוך יותר בדומה למה שעשו ההונגרים בירושלים.
הסיבה לכך היא לא הרצון האיטלקי דווקא, אלא מעמדם באיחוד האירופי. הממשל האיטלקי, המבקש להתקבל בקרב האיחוד, נתון לחסדיהן של גרמניה וצרפת, שמתנגדות לבקשת ישראל. בחודש אוקטובר יתקיים בירושלים מפגש G2G, וגורמים מדיניים בארץ מקווים כי עד לאותו מפגש תגיע מלוני עם בשורה לישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו