"פיצוי מול סכנת השמדה?"

גורם מדיני בכיר תקף את ההצעה האמריקנית לחבילת פיצוי בעקבות הסכם הגרעין: "איך ייתכן בכלל פיצוי מול משטר טרור שאומר שהוא מתכוון להשמיד אותך?" • ונדי שרמן: ישראל אכן השפיעה על המסמך הסופי • נתניהו לשר החוץ הבריטי: "ההסכם - כישלון הדיפלומטיה"

אובאמה ונתניהו // צילום: אי.אף.פי, עמוס בן גרשום // אובאמה ונתניהו

ביום שבו דווח כי ישראל סירבה להצעת הממשל להגדיל את הסיוע הצבאי כמעין חבילת פיצוי לנוכח הסכם הגרעין, טוען גורם מדיני בכיר שכלל לא ייתכן פיצוי כזה.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

"איך יכול להיות פיצוי לארסנל של פצצות גרעין של משטר טרור שאומר שהוא מתכוון להשמיד אותך?" תהה הגורם, "לפי ההסכם, בתום 10 שנים כל ההגבלות על תוכנית הגרעין יוסרו. הם מסוגלים להגיע למאות פצצות תוך זמן פריצה אפס".

הדברים באו בתגובה לדיווח ב"ניו יורק טיימס" אתמול, שלפיו בשיחתם ביום שלישי הציע נשיא ארה"ב ברק אובאמה לרה"מ בנימין נתניהו להגדיל את הסיוע הצבאי לישראל בעקבות החששות בירושלים. על פי הדיווח, אובאמה הציע לקיים "שיחות אינטנסיביות" עם נתניהו כדי לחזק את מצבה הביטחוני של ישראל. אלא שלטענת תת־מזכיר המדינה ונדי שרמן, אובאמה ביקש לשוחח עם נתניהו על חבילת הפיצוי, אך "לא נענה" בשלב זה.

גורם בממשל טען כי נתניהו סירב להצעות הפיצוי של הנשיא מכיוון שהאמין שהסכמה מצידו תעניק לגיטימציה להסכם הגרעין. אובאמה בעצמו רמז שנתניהו מעכב את הדיון בנושא עד אחרי שיתקיימו דיון והצבעה בנוגע להסכם הגרעין בקונגרס.

ואילו הגורם המדיני הישראלי תקף מנגד את הטענות של אובאמה במסיבת העיתונאים שלשום, ולדבריו "אי אפשר להעלים חומרים רדיואקטיביים".

"על הפצצה אפשר לעבוד גם בלי חומרים רדיואקטיביים", אמר הגורם, "איראן מדינה מתוחכמת מאוד". על פי הגורם, "המעצמות בהובלת ארה"ב, עשו טעות חמורה בכך שהפרידו את הסכם הגרעין מעניין המעורבות בטרור ואיפשרו לקופתה לקבל תקציבי טרור עצומים, גם בלי הפסקת תוקפנות מצד איראן". 

עימות עם המונד

רה"מ נתניהו אירח אתמול את שר החוץ הבריטי, פיליפ המונד, שהיה מהנושאים ונותנים עם איראן. "אין זה ניצחון לדיפלומטיה, אלא כישלון של הדיפלומטיה", אמר נתניהו לאורחו ברמיזה להצהרת אובאמה שלשום. נתניהו אמר להמונד כי "העיסקה שעליה הוסכם בווינה סוללת את דרכו של משטר טרור זה לפצצה. החלופה לעיסקה הרעה הזאת איננה מלחמה. החלופה היא עסקה טובה יותר שהיתה מסיגה לאחור את תוכנית הגרעין הצבאית של איראן ויוצרת קשר בין הקלה בסנקציות על תוכנית הגרעין של איראן לבין שינוי בהתנהגותה. זהו סוג העיסקה שהיה מתקבל בברכה בתל אביב וכאן בבירת ישראל, ירושלים".

המונד לא נותר חייב ואמר כי הסרת הסנקציות מעל איראן היתה "הכרחית כדי להביא את איראן לשולחן המו"מ". "בשנים שחלפו, ראינו שהסנקציות לא פעלו והיתה דרושה דרך לחסום את דרכם להשגת נשק גרעיני. השגנו הסכם שחוסם את דרכה לנשק גרעיני. הדרך האחרת היא מלחמה וזאת היתה (חלופה) רעה לכל האזור". השר הבריטי התייחס גם לביקורת של רה"מ נתניהו על כך שהפקחים יצטרכו להודיע 24 יום מראש כדי לבדוק אם באתר חשוד מסתירים פעילות גרעינית צבאית ואמר: "ההסתרה איננה קלה וקיימנו על כך דיונים ארוכים והתקבלו תשובות מספקות. לא היינו מסכימים לעיסקה אלמלא היינו בטוחים שיש בידינו אמצעים חזקים כדי לספק פיקוח אפקטיבי על התוכנית". 

שגרירות בריטית בטהרן

המונד אף פנה לנתניהו ואמר: "אתה אמרת שנסיר את הסנקציות היום. אנו לא נסיר שום סנקציות היום. הסרת הסנקציות בהסכם זה מותנית בכך שאיראן תיישם תחילה את הדרישות, שלפיהן היא תפחית את המאגרים, תפרק צנטריפוגות ותייצא את המאגרים של האורניום המועשר שיש בידיה. אין אנו שוגים באשליות לגבי תפקידה של איראן באזור, אך אין משמעות הדבר שאל לנו לפעול כדי להתמודד עם האיום של הפצת נשק גרעיני".

בהתפתחות מקבילה, הבהיר אתמול ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, כי מדינתו תפתח מחדש את השגרירות בטהרן. הנציגות הבריטית בבירת איראן נסגרה ב־2011 לאחר שהמון מוסת פרץ אליה.

במידה שישראל מנסה להסביר שהעיסקה רעה, ארה"ב משקיעה מאמצים לשכנע שמדובר בעיסקה הטובה ביותר האפשרית. בשיחה עם תא הכתבים המדיניים בישראל אמרה אמש שרמן: "תקראו את כל ההסכם ותשפטו אותו לפי העובדות". 

באשר לביקורת של נתניהו על ההודעה מראש שצריכה להימסר לאיראנים כדי לבקר באתר חשוד בפעילות גרעינית אמרה: "24 ימים אולי נראים כמו הרבה זמן, אבל בענייני גרעין, על פי המדען ומומחים טכניים, הוא למעשה זמן קצר מאוד... זה ההסכם שנבדק על ידי הכי הרבה מומחים בהיסטוריה".

קלינטון מבינה את החשש

בתוך כך, יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג ממשיך לגבות את הממשלה בסוגיית ההסכם האיראני. בשיחה עם העיתונאי ג'פרי גולדברג ב"אטלנטיק", אמר הרצוג כי ההסכם "ישחרר אריה מכלוב, תהיה לו השפעה ישירה על מאזן הכוחות באזור, הוא ישפיע על גבולות ישראל וישפיע על ביטחון ילדיי". 

גם מזכירת המדינה לשעבר והמועמדת הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב הילארי קלינטון, אמרה אמש כי היא אינה סומכת על האיראנים וכי למבקרי ההסכם יש טיעונים טובים נגד ההסכם, אף שהיא מצדדת בו.

בהכנת הידיעה השתתפו אלי לאון, ארז לין ומתי טוכפלד

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר