לפיד על הסכם הגז: "מרחיק את האפשרות לעימות עם חיזבאללה"

לאחר שהממשלה אישרה ברוב גדול את עקרונות ההסכם על הגבול הימי עם לבנון, ראש הממשלה לפיד ושר הביטחון גנץ קיימו מסיבת עיתונאים • "סירבנו לדרישות האחרונות של לבנון שהוסרו מהנוסח הסופי", הדגיש לפיד • גנץ: "ההסכם מבטיח את המשך חופש הפעולה באזור הסמוך לחוף ובכל מקום שיידרש"

לפיד על הסכם הגז עם לבנון: "מרחיק את האפשרות לעימות עם חיזבאללה" // צילום: יוני ריקנר

"ההסכם מרחיק את האפשרות של עימות עם חיזבאללה": כך הבהיר הערב (רביעי) ראש הממשלה יאיר לפיד במסיבת עיתונאים שערך עם שר הביטחון גנץ על רקע ההסכם הימי עם לבנון.

לפיד ניסה להציג את ההסכם כהישג: "סירבנו לדרישות האחרונות של לבנון שהוסרו מהנוסח הסופי. הקבינט והממשלה אישרו את ההסכם, אני מודה לנשיאים ביידן ומקרון. זהו הישג כביר למדינה, הן לכלכלה שלה והן לביטחון", אמר. "הוא משמר את השליטה של ישראל קרוב לחוף בקו המצופים. מערכת הביטחון והרמטכ"ל הבהירו שהוא משפר את הביטחון".

"ישראל תקבל 17% מההכנסות משדה קאנא"

לפיד, שנכח במסיבת עיתונאים גם עם שרת האנרגיה קארין אלהרר, הבהיר כי "ההסכם מרחיק את האפשרות של עימות עם חיזבאללה. איננו חוששים מהם והיינו מכים אותם מכה קשה, אך אם ניתן למנוע מלחמה זה תפקידנו. הבהרנו שנפיק גז מאסדת כריש בלי קשר למו"מ ולא נהסס להשתמש בכוח. כל משפחה בישראל תהנה מההסכם. ישראל תקבל 17% מההכנסות משדה קאנא, ובנינו את ההסכם עם האמריקנים כך שהוא לא יגיע לידי חיזבאללה".

"כל משפחה בישראל תהנה מההסכם". לפיד מעל אסדת הגז כריש (ארכיון), צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ

כאמור, ההסכם, שטרם פורסם, עורר ביקורת רחבה בקשת הפוליטית ומצד חלק מהציבור. "כשההסכם יונח בפני הציבור כולם יוכלו לראות שזה הישג היסטורי לישראל והתעמולה השקרית והרעילה נגדו מנותקת מהמציאות. היא נעשתה על ידי אנשים שלא ראו אותו ואין להם מושג לגבי פרטיו. הזמנתי הערב את ראש האופוזיציה נתניהו ונתדרך את כל ראשי סיעות האופוזיציה".

"ישראל תקבל 17% מההכנסות משדה קאנא". לפיד, צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש 90

לפיד נשאל לגבי הביקורת של בנט, שלפיה לא מדובר בהסכם היסטורי.

"חברי בנט הצביע בעד ההסכם בקבינט ובממשלה ובעד הנחתו על שולחן הכנסת ללא הצבעה במליאה, כי זה הדבר הנכון לעשות. אנחנו צריכים להעביר את ההסכם הזה בזמן הזה. לא רציתי שזה יקרה בתקופת בחירות, אבל אנחנו צריכים להעביר אותו. זה הסכם טוב לכלכלה ולביטחון והישג כביר למדינה ולממשלה".

"לא ויתרנו על מילימטר אחד של ביטחון"

שר הביטחון גנץ פתח את דבריו בדברי תנחומים על ההרוגים בפיגועי הירי: "אני מבקש להשתתף בצער משפחותיהן של סמל נועה לזר וסמ"ר עידו ברוך ז"ל. אנחנו מרחיבים את הפעילות מול הטרור באיו"ש. נשים את ידינו על המחבלים ושולחיהם, ונפרק את קיני הטרור". 

גנץ התייחס לאתגרים הביטחוניים שמאיימים על ישראל: "אסור לשכוח לרגע - על גבולנו הצפוני ניצב ארגון טרור רצחני, שנתמך על ידי איראן, ומחזיק בעשרות אלפי טילים. צה"ל וכל כוחות הביטחון ימשיכו לעמוד על המשמר. לא נאפשר התבססות איראנית והעברה של אמל"ח מתקדם לסוריה וללבנון, ונעשה כל מה שנדרש בכדי לספק ביטחון לאזרחי ישראל".

אסדת כריש, צילום: איי.אף.פי.

במקביל, התייחס להסכם עם לבנון: "הסכם חשוב ונכון, והוא משרת את האינטרסים העמוקים ביותר של מדינת ישראל. ההסכם, מבטיח את המשך חופש הפעולה באזור הסמוך לחוף ובכל מקום שיידרש, קובע משוואה ביטחונית חדשה בכל הנוגע לים ולנכסים האסטרטגים של מדינת ישראל, ויש לו פוטנציאל להקטין את ההשפעה של איראן על לבנון. אני מבקש להדגיש שלא ויתרנו על מילימטר אחד של ביטחון".

"ההסכם מבטא גם הסכמה כלכלית חשובה". שר הביטחון בני גנץ, צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש 90

לצד הפן הביטחוני, גנץ הדגיש כי "ההסכם מבטא גם הסכמה כלכלית חשובה, ונותן מענה לשני הצדדים ובכך יתרונו המובהק. ההסכם טוב גם לאזרחי לבנון, ומסייע לחיזוק היציבות באזור כולו. אכן, מועד הבשלת ההסכם סמוך לבחירות אינו רצוי – אך הכרחי ולכן נכון לקבלו ולקיימו משום שאנו בחלון הזדמנויות שעלול להיסגר - זהו האינטרס של אזרחי ישראל".

לצד דברי השבח על ההסכם, גנץ ציין את הביקורת הפוליטית: "אנחנו נתקלים בביקורת פוליטית ולא עניינית מצד יו"ר האופוזיציה נתניהו, שיש בה בכדי לפגוע באינטרסים של ישראל עבור נזיד עדשים פוליטי. ההתנגדות של נתניהו מצערת, ומצביעה על השיקולים שלו בעת הזו. טוב היה עושה אם היה נוהג באחריות, משפיע על ההסכם, ומסייע להביאו בקונצנזוס פוליטי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר