מצב מצוקי הכורכר לאורך החוף בישראל הוא בעייתי ביותר ובשנים האחרונות אירעו קריסות של חלקי המצוקים כאשר רק בנס לא נגרמו באירועים אלו אבדות בנפש.
בעקבות המצב הזה שלח אתמול (רביעי) ראש עיריית הרצליה יריב פישר מכתב דחוף לממונה על התקציבים באוצר יוגב גרדוס, שבו הוא על מותח ביקורת ההחלטה שלא להקים קרן מיוחדת מטעם המדינה שכספיה ישמשו להצלת וחיזוק המצוקים לאורך החוף.
במכתבו כותב ראש העיר, כי "אני פונה אליך בדחיפות בעקבות החלטת משרד האוצר לדחות את דרישת שר הפנים להקמת קרן מיוחדת מכספי הארנונה של המתקנים החופיים, אשר תממן את הטיפול במצוקי החוף ותמנע את קריסתם. מדובר בהחלטה שמשמעותה הפקרת חיי אדם, כאשר הכתובת כבר רשומה על הקיר בבירור".
עוד כותב ראש העיר: "עיריית הרצליה מתברכת ברצועת חוף יפה ומטופחת באורך של כשבעה קילומטרים, מהיפות בישראל, המשרתת את כלל תושבי המדינה ובמיוחד את תושבי מרכז הארץ. לאורך רוב רצועת החוף מתנשא מצוק כורכר לגובה של עשרות מטרים, אשר נתון לבלייה מתמדת מפגעי מזג האוויר והים. בשנים האחרונות אנו עדים להאצה משמעותית בקצב בליית המצוק, וזאת בשל מספר גורמים, בהם: שינויי האקלים והתגברות עוצמת הסערות; שינויים במשטר הגשמים; התערבות אנושית בקו החוף".
פישר גם מתאר את אירועי החודש האחרון, שמלמדים עד כמה קיים צורך דחוף ביצירת קרן שתפעל להצלת מצוקי הכורכר: "רק בחודש האחרון אירעו שתי קריסות מצוקים משמעותיות בחופי הרצליה - בסמוך לחוף השרון ובחלקו הצפוני של חוף סידני עלי.
"העובדה שמצוק הכורכר נמצא במרחב אורבני צפוף מגבירה משמעותית את הסיכון לחיי אדם, הן למתרחצים בחוף והן למבנים ולתשתיות הממוקמים על גג המצוק. לכן אני מתריע ש'אסון מירון 2' הוא רק עניין של זמן".
במכתב מוסיף ראש עיריית הרצליה כי "עיריית הרצליה פועלת בשיתוף עם החברה להגנת מצוקי הים התיכון לקידום פתרונות הגנה, וכבר בינואר 2025 יובא לאישור הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ניתוח תאי השטח ותוכנית הגנות חופיות מקצועית ומתאימה. עם זאת, העלות המוערכת של יישום הפתרונות ההנדסיים עומדת על כ-150 מיליון שקל - סכום שהרשות המקומית אינה יכולה לשאת בו לבדה.
"אני קורא לך לשקול מחדש את ההחלטה ולפעול באופן מידי להקמת הקרן המיוחדת ולהעמיד מידית מימון ממשלתי לביצוע ההגנות החופיות. אין מדובר בפרויקט מוניציפלי גרידא, אלא בפרויקט בעל חשיבות לאומית שנועד למנוע אסון כבד. העיכוב בטיפול במצוק עלול להוביל לאובדן חיי אדם, ואת התוצאות הטרגיות של הימנעות מטיפול לא ניתן יהיה לתקן בדיעבד. אבקש את התערבותך המיידית בנושא ואשמח להיפגש בהקדם להצגת מלוא חומרת המצב והפתרונות הנדרשים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו