הם נמצאים כמעט בכל מוצר שאנחנו משתמשים בו - בבגדי הטיולים, בסמארטפונים, במחבתות הטפלון ובמוצרי הקוסמטיקה. תרכובות PFAS, משפחה של כ-4,700 חומרים כימיים שונים, משמשות את התעשייה בשל יכולתן לדחות מים ושמן ולהיות עמידות באש. אלא שכעת מתברר כי החומרים הללו, שהפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו, טומנים בחובם סכנה של ממש.
מחקרים רפואיים חושפים תמונה מדאיגה: הצטברות חומרי PFAS בגוף האדם עלולה להגביר משמעותית את הסיכון לסרטן הכליות והאשכים, לפגוע במערכת החיסון ולהעלות את רמות הכולסטרול. בעקבות ממצאים אלו, מדינות רבות בעולם כבר אסרו את השימוש בחלק מהחומרים הללו.
המצב בישראל מעורר דאגה מיוחדת: בדיקה שנערכה לאחרונה במקורות מי התהום בארץ גילתה כי 13 אחוזים מקידוחי המים המשמשים לשתייה מזוהמים בתרכובות PFAS. בעקבות כך, המשרד להגנת הסביבה מקדם כעת טיוטת תקנות חדשה, המיישרת קו עם הסטנדרטים המחמירים של האיחוד האירופי וארה"ב.
התקנות החדשות צפויות להשפיע על מאות מפעלים בישראל וכוללות שורת הגבלות: מניעה והפחתה של פליטת החומרים לסביבה, דרישות מחמירות לתחזוקת ציוד המכיל PFAS, והנחיות מפורטות לטיפול בפסולת המכילה את החומרים המסוכנים. בנוסף, תוטל על המפעלים חובת דיגום וניטור של החומרים בשפכי התעשייה.
"המשרד מתחיל ליישם את מדיניות האסדרה לחומרי ה-PFAS במטרה לשמור על בריאות הציבור והסביבה", אמרה השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן. המדיניות החדשה תוטמע בהיתרי הרעלים של המפעלים, וטיוטת התקנות צפויה להתפרסם בקרוב להערות הציבור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו