דוח המשרד להגנת הסביבה חושף: עלות נזקים למשק של 38 מיליארד שקלים וההשפעה של חרבות ברזל

הנתונים שמובאים בדוח זיהום הפליטות לשנת 2023 מציגים את המחיר הבריאותי והסביבתי על הציבור • אחד מגורמי הזיהום המשמעותיים הוא שריפות יער שנגרמו בעקבות המלחמה • בנוסף, עולה כי אין פתרונות מספקים לשריפות הפסולת בשטחי יהודה ושומרון • כמו כן, קיימת עלייה מדאיגה בפליטת גז המתאן • עם זאת, חשוב לציין כי בתחומים משמעותיים רבים נרשמה ירידה ברמת הפליטות שלהם

זיהום אוויר (ארכיון). צילום: רפאל בן ארי

המשרד להגנת הסביבה פרסם הבוקר (חמישי) את הדוח על הפליטות לסביבה בישראל ל-2023. בדו"ח שני חלקים: דיווח פליטות לסביבה, המתבסס על דיווחיהם של 568 מפעלים, ודו"ח ממצאי הפליטות, הכולל את כלל כמויות החומרים המזהמים הנפלטים לאוויר מכלל מקורות הזיהום השונים בארץ. אחד הסעיפים המשמעותיים בדו"ח עוסק במחיר הבריאותי והסביבתי שהציבור משלם בעקבות נזקי הפליטות.

זיהום אוויר נרחב באזור דרום השפלה והר חברון בשל שריפת הענק במפעל הפלסטיק רויל הנמצא בשטח חברון הפלשתינית (27.02.24) // TPS

עלות זו בשנת 2023 עומדת על 38 מיליארד שקל, מתוכם 22.5 מיליארד שקל ממזהמים מקומיים ו-15.5 מיליארד שקל מגזי חממה. אחד מגורמי הזיהום המשמעותיים השנה הוא שריפות יער שנגרמו בעקבות מלחמת 'חרבות ברזל'. בעשרת חודשי המלחמה נשרפו בגליל ובגולן 146 קמ"ר של צמחייה. שטח זה גדול פי 5 מהשטח הנשרף בתקופה המקבילה ב-10 השנים הקודמות (30 קמ"ר בממוצע). 

כמות הצמחייה שנשרפה בעשרת חודשי המלחמה מוערכת ב-145,000 טונות חומר יבש. הפליטות לאוויר משריפות אלה מהוות 44% מהפליטה הארצית השנתית של פחמן חד-חמצני. בחומרים חשודים או מוכרים כמסרטנים בבני אדם נרשמה עלייה של 3% בפליטות, בהשוואה ל-2022. 

כמות המתאן המדווחת למפל"ס על ידי מטמנות עלתה בשנת 2023 ב-175%. הגורם לעלייה זו הוא עדכון שיטת החישוב של הפליטה ממטמנות. ב-2023 דרש המשרד להגנת הסביבה מהמטמנות לעדכן את שיטת החישוב כך שלא יתבסס על הערכה בהתאם לסוג הכיסוי, אלא על נתוני מדידות שאיבת ביוגז בפועל. אחוזי שאיבת הביוגז בפועל נעים בין 2% ל-28% בלבד ובממוצע משוקלל הם 20%. לפיכך, כמויות הפליטות לאוויר ממטמנות, לרבות מתאן, המחושבות בשנת 2023 גבוהים בעשרות או במאות אחוזים מדיווחי שנים קודמות, בהתאם לאחוז האיסוף של המטמנה.

תחנת הכוח באשקלון, צילום: לירון מולדובן

נתון נוסף שמציין הדו"ח, עוסק בפליטות מזהמים לאוויר עקב תקלות שונות. בנוגע לכך, כמות הפליטות בעת תקלה ב-2023 עלתה ב-86%. העלייה נובעת מפליטות לאוויר מאסדת כריש של אנרג'יאן ישראל לימיטד (99.5% מהם פחמן דו-חמצני), פניציה מפעלי זכוכית בירוחם (פחמן דו-חמצני) ותחנת הכוח רוטנברג (תחמוצות חנקן, עקב השפעות מלחמת חרבות ברזל).

כמו כן, ב-2023 חלה ירידה של 2% במיחזור פסולת עירונית מעורבת המדווחת למפל"ס ל-26.4% זאת בשל הפסקת פעילות קומפוסט משואה למספר חודשים במהלך 2023. בנוסף, נרשמה ירידה של 6% בכמות פסולת בניין המטופלת ושיצאה מתחנות המעבר המדווחות למפל"ס. אולם על פי המצאי הארצי של הטיפול בפסולת בניין (הכולל גם חומר שמוחזר אך טרם נמכר), בשנת 2023 טופלו 6.9 מיליון טונות, עלייה של 11% בהשוואה לשנת 2022.

ביחס למדינות ה-OECD ישראל מטמינה כמעט הכי הרבה פסולת (ארכיון), צילום: דודו גרינשפן

חשוב לציין כי בתחומים משמעותיים רבים נרשמה ירידה ברמת הפליטות שלהם. כלומר, למרות הקשיים הרבים בהקטנת החומרים הלא בריאים שנפלטים לאוויר בארץ, עדיין יש הצלחה למשרד להגנ"ס במאבקו להקטנת הפליטות לסביבה.

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן הגיבה לדו"ח ואמרה: "שנת 2023 מציגה צמצום בפליטות לאוויר ברוב המזהמים ועלייה ברמת הידע על הפליטות. לצד השיפורים שנרשמו, עדיין יש לכל הגורמים עבודה סביבתית רבה לטובת המעבר של ישראל לאנרגיות מתחדשות, בסגירת תחנות הכוח הפחמיות, במניעת שריפות פסולת שפוגעות באיכות חיי התושבים ובהגדלת כמות מיחזור הפסולת".

שריפת יער פרצה בפארק עדולם, במועצה האזורית מטה יהודה (ארכיון), צילום: תיעוד מבצעי כב"ה מחוז ירושלים

מנכ"ל איגוד ערים לסביבה שרון כרמל ניר סהר, הגיב לממצאי הדו"ח, ומסר: "בשנת 2023 אורות רבין הוא שוב המפעל המזהם בישראל. נתוני משרד הבריאות קובעים כי מידי שנה מתים 50 איש מהפעלת התחנה. כל זאת מדגיש כי על הממשלה לפעול ליישום היתר הפליטה של תחנת הכוח אורות רבין הקובע כי יחידות 1-4 יסגרו עד לסוף שנת 2025, או לחילופין יותקנו בהם אמצעי הפחתה".

יניב בלייכר, מנכ"ל עמותת אזרחים למען אוויר נקי: "גם השנה דוח המפל"ס לא מותיר שום מקום לספק: שריפות הפסולת מסרטנות את הציבור והמדינה לא עושה כמעט דבר כדי לשים סוף לתופעה. שש שנים אחרי שהמשרד להגנת הסביבה הכריז על שריפות פסולת כגורם זיהום אוויר עיקרי בישראל, מוקצים 13 פקחים בלבד למיגור התופעה, הקנסות על שריפת פסולת נמוכים ולא מרתיעים, אין פתרונות מספקים לטיפול בפסולת ושריפות הפסולת בשטחי יהודה ושומרון (שכלל אינן נכללות בנתוני דוח המפל"ס) לא מטופלות כלל".

שריפות ביער צופים בירושלים (25.06.24) // אבי גאלאן - דוברות כבאות והצלה לישראל מחוז ירושלים

אביהו האן, יו"ר איגוד ערים אזור מפרץ חיפה להגנת הסביבה, סגו ומ"מ ראש העיר חיפה: "ממצאי דו"ח המפל"ס (מרשם פליטות לסביבה) מדגישים את הצורך הדחוף בנקיטת פעולות נוספות לשיפור איכות האוויר במפרץ חיפה ולהגנה על בריאות התושבים, בהן חיזוק האכיפה ביחס לחריגות בז"ן מערכי הסביבה וחשוב מכל - האצת הפעולות להוצאתן מהמפרץ של התעשיות הפטרוכימיות. אנו נמשיך לפעול בשיתוף פעולה עם כל הגורמים הרלוונטיים בכדי שהחלטת הממשלה על פינוין מהמפרץ של התעשיות המזהמות תהפוך במהירות האפשרית למציאות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר