45 מעלות בקיץ וריבוי שיטפונות: דו"ח מטריד על שינוי האקלים בישראל

במישור החוף, הממוצע בקיץ יעלה מעומס חום מתון לכבד, ובים המלח והערבה צפוי חום קיצוני • המשמעות: כל יציאה מהחללים הממוזגים תהיה קשה עד בלתי אפשרית

עומסי חום קיצוניים. צילום: אורן בן חקון

היכונו לימים ארוכים של גלי חום ושיטפונות כבדים: דו"ח קודר של השירות המטארולוגי חוזה עלייה דרמטית בתכיפות אירועי קיצון שיהפכו את החיים באזורים נרחבים בישראל לבלתי נסבלים "עד כדי סכנת חיים", לדברי המחברים.

מחברי הדו”ח מציינים כי "הטמפרטורה הממוצעת תמשיך לעלות בשיעור של כחצי מעלה מעלות בכל עשור, ועד סוף המאה תהייה גבוהה בכ-3.5 מעלות מהממוצע בעשרים השנים האחרונות". עלייה כזו כוללת "תכיפות גבוהה של אירועי חום קיצוני".

במישור החוף, לדברי החוקרים, בעשורים הקרובים צפויים לקרות אירועי קיצון של עד 45 מעלות: "פעם ב-20 שנה, ועד סוף המאה - פעם בשלוש שנים בממוצע. באזורים חמים יותר, כמו עמקי הצפון והנגב, תדירותם של ימים עם 45 מעלות חום תגדל מפעם ב-25 שנה לפעם בשנה וחצי. "גם טמפרטורות של 50 מעלות ומעלה, שכמעט לא נרשמו באזורנו מעולם, יהיו אפשריות, ולקראת סוף המאה יגיעו מדי 15 עד 25 שנה".

עומס חום קיצוני, נופשים בכנרת (ארכיון), צילום: גיל אליהו, ג'יני

על פי הדו"ח, גם הלילות יתחממו משמעותית. בתל אביב לדוגמה, שיא החום הנוכחי עמד על 41.5 מעלות ביום ועל 29.2 מעלות בלילה. בשנת 2100 יירשמו טמפרטורות מקסימום של 47.4 מעלות ביום, ובלילה - 37.3 מעלות".

בכל הקשור לעומס החום כותבים החוקרים: "הוא יעלה בכל אזורי הארץ בשתי דרגות. במישור החוף, הממוצע יעלה מעומס חום מתון לעומס כבד, ובים המלח והערבה מעומס בינוני-כבד לעומס חום קיצוני. המשמעות: כל יציאה מהחללים הממוזגים תהיה קשה עד בלתי אפשרית".

גם חוף הים לא יהווה מפלט, צילום: יהושע יוסף

על פי הדו"ח, כמות הגשם צפויה לפחות באופן דרסטי עד סוף המאה, בשיעור ממוצע של עד 25% יחסית לשנים האחרונות. ירידה זו תביא לעלייה בתדירות שנות הבצורת, מחסור במים להשקיה ומחסור במזון. גם אם מדינת ישראל תוכל לספק מענה למחסור במים באמצעות התפלה מוגברת של מי הים, המחסור יורגש במלוא חומרתו במדינות השכנות לנו, וצפוי להביא לטלטלות, נדידות עמים וחוסר יציבות מדינית.

שיטפונות בנחלי המזרח, צילום: אייל מרגולין - ג׳יני

במקביל לירידה בכמות הגשם השנתית, צפויה עלייה בעוצמת הגשם, בהמשך למגמה שנצפתה בעשורים האחרונים. ב-30 השנים האחרונות נרשמה עלייה של עד 40% במטחי גשם חזקים בפרקי זמן קצרים של 30-60 דקות". משמעות הדבר היא שמערכות הניקוז הקיימות אינן ערוכות לסלק כמויות גדולות של מי גשם בפרק זמן קצר, ועוצמות גבוהות של גשם עלולות לגרום לשיטפונות ולהרס תשתיות.

שיטפונות ומפולות בוץ מכים בדרום נפאל | רויטרס

מחברי הדו”ח מדגישים כי הממצאים מהווים אינדיקציה ברורה לכך כי "שינויי האקלים בעשורים הקרובים ישנו את פניה של ישראל, והחיים כאן ייראו אחרת לגמרי מכפי שהתרגלנו אליהם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר