בקרוב – קוקטייל שרימפס בקידוש?

האם נמצא פתרון לבעיה הסביבתית שיוצר ענף גידול החסילונים? • חוקרים אמריקנים טוענים כי הצליחו לייצר תחליף לפירות הים החביבים על רבים בעולם – בעזרת אצה • הטבעונים ושומרי הכשרות כבר מכינים את הצלחות

חייהם של מיליארדי חסילונים ניצלו? // צילום אילוסטרציה: gettyimages // חייהם של מיליארדי חסילונים ניצלו? // צילום אילוסטרציה: gettyimages

האם חייהם של מיליארדי חסילונים ברחבי העולם עומדים להינצל בזכות פיתוח חדשני? תעשיית דיג החסילונים, המוכרים ברחבי העולם כשרימפסים, היא אולי אחת המשגשגות בענף פירות הים, אבל לחלוטין לא ידידותית לסביבה – או לעובדים בה. חברת New Wave Foods, "מזון גל חדש", טוענת כי הצליחה לפתח תחליף משכנע למדי לחסילונים – העשוי מאצות מסוג אדומיות. 

"האתגר שלנו היה להגיע למבנה המולקולרי של בשר החסילון, שמעניק לפירות הים האהובים על רבים בעולם את הגמישות והקריספיות של בשר החסילון", אומרת דומיניק ברנס, מנכ"לית חברת New Wave Foods. התחליף כה דומה למקור, טוענים בחברה, עד שהשף של חברת גוגל הכריז כי יתחיל להשתמש בתחליף עבור ארוחות העובדים בחברה בתחילת שנת 2017.  

"התרומה של הטכנולוגיה החדשה לאיכות הסביבה", אומרת ברנס, "היא בכך שנדרש הרבה פחות מקום, מים ואנרגיה בהובלת החסילונים".  חוות גידול החסילונים התעשייתיות פגעו במשך עשרות שנים ביערות הסמוכים לאגמים ולחופים בהם מגדלים חסילונים. עוד מצאו החוקרים כי גידול חסילונים משחרר פי עשר יותר פחמן דו חמצני מאשר גידול בקר. 

השף של גוגל הודיע כי יצרף את תחליף החסילון לתפריט העובדים. דומיניק ברנס והתחליף // צילום: טוויטר
השף של גוגל הודיע כי יצרף את תחליף החסילון לתפריט העובדים. דומיניק ברנס והתחליף // צילום: טוויטר

השף של גוגל הודיע כי יצרף את תחליף החסילון לתפריט העובדים. דומיניק ברנס והתחליף // צילום: טוויטר

אך לא רק סיבות אקולוגיות עומדות מאחורי הפיתוח של החסילון הטבעוני – והכשר: "מנגרוב, סוג של צמח בתוכו גדלים החסילונים, יוצרים למעשה סביבה שאיננה בריאה עבור החסילונים", אומר מאט טומפסון, מוביל הפרויקט Aquaculture שבמסצ'וסטס, "אז המגדלים הורידו רבים מעצי המנגרוב, אך לא עלה בדעתם שלעצים הללו תפקיד בויסות הזרמים במים – מה שרק הקל על החסילונים לברוח מחוות הגידול שלהם". 

בגלל הקושי הרב שבגידול חסילונים בארה"ב ואירופה תוך שמירה על החוקים להגנת הסביבה במדינות אלו, ענף גידול החסילונים עבר לאזור דרום אסיה, שם החסילונים גדלים בעיקר בשדות אורז. אלא שמהר מאוד גילו המגדלים שמים מתוקים, חסילונים וגידולים חקלאיים לא הולכים ביחד וגידול פירות הים החביבים פגע גם בתוצרת החקלאית וגם בחסילונים עצמם. 

"האתגר האמיתי - להגיע לגמישות ולקריספיות של בשר החסילון". מעבדות ניו ווייב פודס // צילום: טוויטר
"האתגר האמיתי - להגיע לגמישות ולקריספיות של בשר החסילון". מעבדות ניו ווייב פודס // צילום: טוויטר

"האתגר האמיתי - להגיע לגמישות ולקריספיות של בשר החסילון". מעבדות ניו ווייב פודס // צילום: טוויטר

לתחליף החסילון גם השלכות על שוק העבודה – למרות חדירת רובוטים לענף המזון, וייתור רבים מהעובדים בו, ניקוי ואריזת החסילונים נעשית אך ורק בעבודת יד, מחשש לפגיעה בשלמותם. בשנה שעברה אף התגלתה פרשת סחר בבני אדם בחוות גידול חסילונים בתאילנד. 

אז מה בעצם ההבדל הגדול בין גידול חסילונים לבין גידול אצות? גידול אצות אדומיות אינו דורש לא דיג, לא רשתות, לא סחר בבני אדם וכמובן – לא דורש חסילונים. אצות צריכות הרבה פחות אור שמש ולפיכך גם פחות מקום ומותירות הרבה פחות פחמן דו חמצני, וכעת המדענים תרים אחר דרך לגדל את האצות הללו בכמה שפחות מקום. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר