מגדלי הדבורים נגד כריתת האקליפטוסים

הכריתה לטענתם תגרום להרס מושבות כוורות הדבורים • למגדלים הצטרפו 36 בוטנאים, חוקרים ואקולוגים שחתמו על עצומה למשרד החקלאות • משרד החקלאות: "יש הכרח של ממש בכריתתם"

עצי אקליפטוס, הוגשה עצומה // צילום: אביב אבישר // עצי אקליפטוס, הוגשה עצומה // צילום: אביב אבישר

"לא לכריתת אקליפטוסים": החל מאבק של מגדלי הדבורים על רקע הכריתה הצפויה של עצי אקליפטוס בשמורת החולה, זאת בתגובה לאישורו של פקיד היערות במשרד החקלאות. לדידם של המגדלים, הכריתה תגרום להרס מושבות כוורות הדבורים, לפגיעה אנושה בהאבקת הגידולים החקלאיים ואף במורשת ההתיישבות. עץ אחד של אקליפטוס מספק מזון צוף לכוורת שלמה, שתפוקתה בין 30-50 ק"ג דבש. כחלק מהמאבק הוגשה עצומה של 36 בוטנאים, חוקרים ואקולוגים למשרד החקלאות, ובה קריאה: "לא לכריתת אקליפטוסים".

ראשי רשויות שונים הצטרפו למחאה, בהם גיורא זלץ, ראש מועצה אזורית גליל עליון, ואילן אור, ראש מועצה מקומית יסוד המעלה. עמית יוסף, דבוראי יסוד המעלה שכוורותיו מוצבות בין עצי האיקליפטוס שאמורים להיכרת: "אני קורא למשרד החקלאות לעצור את הרס הטבע ולמנוע את הכריתה המתוכננת בעמק החולה. מדובר במחדל ואנו נמשיך למחות עד עצירת הכריתות לאלתר בכל רחבי הארץ". 

בועז כנות, יו"ר ארגון מגדלי הדבורים בישראל: "יש לעצור הכריתה המתוכננת בעמק החולה ואלו המתוכננות ברחבי הארץ כולה! לא יתכן שמתבצעת כריתה של עצים צופניים, מזון הדבורים, בתקופה בה מושבות דבורים שלמות נכחדות עקב מחסור במזון הדבורים". 

העצומה צפויה להגיע עד לנשיא המדינה, ראש הממשלה ושרי החקלאות והסביבה. נציין כי בשנה האחרונה בוצעו כריתות יזומות של אלפי עצי אקליפטוס בוגרים באזורים שונים, בהם נחל אלכסנדר, רמת הגולן, נחל שורק, שמורת הדן ועוד.  

מחקר אקולוגי חדש שפורסם לאחרונה העלה כי עצי אקליפטוס פוגעים במיני צומח ובעלי חיים המוגדרים כערכי טבע נדירים וייחודיים. המחקר נערך על ידי אביב אבישר מאוניברסיטת ת"א.

כריתת עצי אקליפטוס // צילום: חוה גולדשטיין
כריתת עצי אקליפטוס // צילום: חוה גולדשטיין

כריתת עצי אקליפטוס // צילום: חוה גולדשטיין

ממשרד החקלאות נמסר כי "רשות הטבע והגנים הגישה בקשה לכריתת עצי אקליפטוס מסוכנים או שרופים בשמורת החולה כחלק מתוספת לתוכנית העבודה השנתית שלה. לאחר בדיקה של פקיד היערות במשרד החקלאות בשטח עולה, כי הכריתה הכרחית לאור מצב העצים והחורשה. התוכנית נבדקה ואושרה, ופורסמה כמתחייב, על מנת ליידע הציבור הרחב במהלך המתוכנן. על פי חוק, ניתן להגיש ערעור בתקופה של 14 ימים בלבד מתאריך אישורה. לא נתקבל שום ערעור על רישיונות כריתה אלו בתקופה המוגדרת בחוק".

עוד נמסר ממשרד החקלאות כי "הרשות החלה לאחרונה בביצוע חלקי של התכנית, בעקבותיו ערכנו סיור נוסף באזור, ממנו עלה כי העצים המיועדים לכריתה חלקם שרופים, וחלקם מהווים סכנה בטיחותית ויש הכרח של ממש בכריתתם. לאור מצב העצים, ולאור העובדה כי לא נתקבל ערעור על התוכנית במועד החוקי, עבודת הכריתה מאושרת".

לעניין ענף הדבש: "משרד החקלאות יזם את חוק הדבש החדש, לטובת גיבוש מדיניות חדשה בענף, שתאפשר את השבחתו, תוך הפחתת העומס הביורוקרטי, עידוד כניסת דבוראים חדשים לענף ולהמשך סיפוק שירותי ההאבקה הנדרשים לחקלאות. נציין, הגורמים המקצועיים במשרד יחד עם השר פועלים על מנת  לגשר על הפערים בנוסח החוק הקיים בכדי שהחוק יעבור במושב הכנסת הקרוב".

מרשות הטבע והגנים נמסר: "מדובר בכריתות בטיחותיות לאורך כביש הגישה לשמורת טבע החולה. הרשות נדרשה לכרות כ-50 עצים מתוך אלפי עצים הנמצאים בתחום השמורה וזאת מחשש שיקרסו ויפגעו במטיילים כפי שקרה בעבר".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר