כשליש מהתלמידים חווים אלימות, מחצית מהמורים חשים עומס כבד: נתוני הסקר הגדול במשרד החינוך

סקרי ראמ"ה לשנת תשפ"ג חושפים תמונת מצב מורכבת במערכת החינוך • 35% מהתלמידים דיווחו על אלימות מילולית, ללא שינוי משמעותי, 85% מהמורים שבעי רצון מעבודתם, אך 46% חשים עומס כבד • נרשמה ירידה בשביעות רצון ההורים מטיפול בתי הספר באלימות, עם עלייה של 4% בדיווחי אלימות • רק 27% מהתלמידים מדווחים על תנאים פיזיים נאותים בבתי הספר

אלימות בבית הספר (אילוסטרציה). צילום: Getty Images

הרשות הארצית למדידה והערכה במשרד החינוך (ראמ"ה) מפרסמת היום (רביעי) את תוצאות הסקרים שנערכו במערכת החינוך במהלך שנת תשפ"ג (לפני מלחמת "חרבות ברזל"). בסקר הגדול ביותר שנעשה במערכת החינוך השתתפו 230,751 תלמידים בכיתות ה'-י"א. בסקר המורים השתתפו 31,978 מורים המלמדים מעל 30% משרה, בסקר המנהלים השתתפו 924 מנהלים ובסקר ההורים - 994 הורים.

מהממצאים בסקר הילדים עולה כי בשנת תשפ"ג כמעט אין שינוי ברמת האלימות במערכת החינוך ביחס לשנה הקודמת (תשפ"ב). 35% מהתלמידים השיבו שהעליבו אותם, קיללו אותם או צחקו עליהם (עלייה של 3% ביחס לשנת הלימודים תשפ"ב), 15% השיבו שהפיצו עליהם שקרים או שמועות כדי לפגוע בהם וכ-5% השיבו שהם מתמודדים עם חרם או נידוי חברתי. עם זא, מרבית התלמידים מרגישים שייכים לבית הספר שלהם. 76% מהתלמידים השיבו כי טוב להם בבית הספר ו-64% דיווחו שבית הספר הוא מקום שנעים להיות בו.

בכל הנוגע לתנאים הפיזיים בבית הספר, 27% מהתלמידים השיבו שהשירותים בבית הספר בו הם לומדים נקיים ותקינים ו-61% מהתלמידים השיבו שהכיתה שלהם היא מקום שנעים ונוח להם ללמוד בו (בהתייחס למקום הישיבה שלהם, לצפיפות, לתאורה, לחום/לקור וכו').

חרם בבית ספר (אילוסטרציה), צילום: עמי שומן

בנוגע לסקר ההורים, 49% מההורים סבורים כי רוב המורים משקיעים מאמצים על מנת להפוך את הלימודים לרלוונטיים. מדובר בירידה של 8% ביחס לתשפ"א. 65% מההורים אומרים כי רוב המורים מעודדים את ילדיהם להביע את עמדתם האישית בנושאים השונים.

בשנת תשפ"ג חלה עלייה של 4% ביחס לשנת הלימודים הקודמת (תשפ"ב) בדיווחי הורים על אלימות מצד תלמידים אחרים כלפי ילדיהם. 9% מההורים מדווחים על אלימות מילולית (כמו קללות ועלבונות מצד תלמיד אחר) ו-6% על אלימות חברתית (כמו חרם, הפצת שמועות, הפצת שקרים וכו'). רק 44% מההורים השיבו כי הם מרוצים מהאופן שבו בית הספר מטפל במקרי האלימות כלפי ילדיהם. כמו כן, חלה ירידה של 9% בשיעור ההורים שסבורים כי בית הספר עושה מאמצים רבים למנוע אלימות ולטפל בה.

על פי סקר המורים, 85% מהמורים השיבו כי הם שבעי רצון מעבודתם ו-80% השיבו כי הם חשים שבבית הספר יש אוזן קשבת לצרכיהם. יחד עם זאת 46% השיבו כי הם חשים שמוטל עליהם עומס כבד מדי בעבודתם ו-21% השיבו כי הם התעייפו מעבודתם.

9% מהמורים דיווחו כי הם חוו אלימות מצד תלמיד, ו-5% דיווחו כי הם חוו אלימות מצד הורים. 6% מהמורים השיבו כי הם חשים מאוימים מצד הורים (חשש מתלונות שווא, פגיעה ברכוש, פגיעה ברשתות החברתיות או פגיעה פיזית).

92% מהמנהלים חשים שבעי רצון מעבודתם ו-94% חשים שהם מצליחים לשנות דברים בבית הספר. 83% מהמנהלים השיבו כי מוטל עליהם עומס כבד בעבודתם, 20% חשים שהם התעייפו מעבודת הניהול ו-12% חשים תסכול מעבודתם כמנהלים. יחד עם זאת 80% השיבו שלו יכלו להחליט שוב, הם עדיין היו בוחרים להיות מנהלים.

מורים חשים עומס בעבודתם, (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

שר החינוך, יואב קיש אמר לאחר פרסום תוצאות הסקר: "הסקרים המקיפים שאנו מפרסמים כעת, שנערכו בשנת הלימודים תשפ"ג בקרב תלמידים, מנהלים, מורים והורים, מספקים לנו בסיס חשוב ללמידה והזדמנות נוספת לשמוע את קולם של שותפים מרכזיים במלאכה החינוכית.

על מנת להבין ולפעול טוב יותר למען תלמידינו וצוותי ההוראה שלנו, אנו חייבים להיות מסוגלים לראות, בצד התמונה האישית, את התמונה הכללית הניבטת פעמים רבות בצורה החדה ביותר מבין המספרים. התוצאות שאנו מפרסמים כעת הם כלי עבודה חשוב בהקשר זה. אנו נלמד אותן ונישען גם עליהן בדרך להזנקת מערכת החינוך קדימה". 

שר החינוך יואב קיש בוועידת החינוך של "ישראל היום", צילום: גדעון מרקוביץ'

מנכ"ל ראמ"ה, ד"ר גל אלון: "ראמ"ה ממשיכה לעקוב אחר מדדי התוצאה המשרדיים דרך סקרים ומבחנים. במקביל, אנו משקיעים מאמצים בהנגשה ובפישוט הנתונים, על מנת שיתורגמו לעשייה, ולא יישארו על הנייר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר