למה חשוב להטמיע בילדים חינוך פיננסי - ואיך תעשו זאת?

ככל שתתחילו מוקדם יותר, כך יהיה קל יותר לילדים להבין, להטמיע וליישם את המושגים • ההשפעה החיובית יכולה להיות בעלת השפעה על פני שנים רבות בהמשך

החשיבות של חינוך פיננסי לילדים (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

שנת הלימודים בבתי הספר תיפתח ביום ראשון הקרוב, בשנה לא שגרתית. יותר מתמיד, ישנם נושאים כגון חינוך פיננסי שאם ניתן לשלבם בבתי הספר או משקי הבית גם לילדים צעירים - ההשפעה החיובית יכולה להיות בעלת השפעה על פני שנים רבות בהמשך.

אילוסטרציה, צילום: GettyImages

אז מה ניתן ללמד ולהסביר? ערך הכסף- הסבר מהו כסף, למה משתמשים בו ,לכך שהוא משמש לרכישת דברים שרוצים או צריכים ועל כך שאינו אינסופי.

חיסכון - הסבר על חשיבות החסכון למטרה מסוימת. יכול להיות משהו קטן כמו ספר או משחק או משהו גדול כמו חופשה. קופת חסכון ביתית יכולה לסייע להדגמת החשיבות.

הבדל בין צרכים ורצונות - האבחנה ביניהם בהיבט ההוצאות חשובה לילדים וגם למבוגרים.

ניהול תקציב - הקניית ערך התכנון של הקצאת התקציב בין הסעיפים השונים כגון קניות ,חסכון, תרומות ועוד. בשלב הבא בקרה על ביצוע התקציב לעומת התכנון והפקת לקחים.

גן ילדים (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

השוואת מחירים - להראות כי ישנם מוצרים זהים או דומים במחירים שונים, תהליך בחירת המוצר המתאים במחיר המשתלם ביותר.

תרומה - הסבר על חשיבות של תרומת כסף או חפצים לאחרים. מלמד על ערך הנתינה והחשיבות  של עזרה לזולת.

אז איך ניתן ללמד ילדים חינוך פיננסי? יש כמה אפשרויות יצירתיות בהן ניתן להיעזר כדי להעביר את המידע לילדים ולצעירים. לדוגמה, משחקים כגון "חנות"  "בנק" יכולים להיות דרך מהנה ללמוד מושגים פיננסים. משחקי  דמיון בהם מקבלים סכום כסף מדומה ומחליטים איך להשתמש בו הם גם אפשרות.

דוגמה נוספת היא סיפורים - ספרו לילדים סיפורים על אנשים שהתנהלו בחכמה עם כסף ועל כאלה שלא. ניתן להשתמש גם בדוגמאות מהחיים - השתמשו בדוגמאות מהחיים שלכם כדי להסביר מושגים פיננסים, למשל כשאתם קונים מצרכים איך אתם משווים מחירים ובוחרים את המוצר המתאים ביותר עבורכם.

דוגמה נוספת היא תקציב אישי  -החליטו על תקציב אישי לכל ילד במשפחה תנו להם לתכנן ולהוציא אותו באופן עצמאי. סייעו להם לתכנן איך ועל מה להוציא אותו איך לחסוך ואיך לקיים בקרה על ההתנהלות עמו.

ככל שתתחילו מוקדם יותר, כך יהיה קל יותר לילדים להבין להטמיע וליישם את המושגים. זהו תהליך מתמשך. אל תצפו לתוצאות מיידיות אך העיקר הוא להטמיע ערכים פיננסים בריאים לכל החיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר