זהות, שייכות וחדשנות: החינוך בישראל בעידן של אחרי 7 באוקטובר

''אנשי החינוך חייבים להנכיח בשיח החינוכי את הסיפור הגדול של מדינת ישראל'' - בכירי רשת "עתיד" מציגים את האתגרים והפתרונות למערכת החינוך בעידן שאחרי 7 באוקטובר

יוסי ממו, מנכ"ל רשת החינוך עתיד בוועידת "ישראל היום". צילום: גדעון מרקוביץ'

צלצול לשינוי: בוועידת החינוך של "ישראל היום" שהתקיימה בכפר הנוער ''עתיד רזיאל'' בהרצליה, הציגו בכירים ברשת החינוך ''עתיד" את האתגר החינוכי המונח לפתחם.

בצל האירועים הטראומטיים של ה-7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת, עומדת מערכת החינוך בפני אתגרים חדשים ומורכבים. הוועידה התמקדה בדרכים בהן ניתן לחזק את החוסן הלאומי, לטפח זהות וערכים, ולהתאים את מערכת החינוך למציאות המשתנה.

יוסי ממו, מנכ"ל רשת החינוך העתיד, אמר בוועידה: "אחרי שנתיים בתפקיד יש לי מסקנה - יש אנשי חינוך מעולים אבל חסרים אנשי ניהול, אני קורא לאנשי ניהול מכל התעשייה - תיכנסו לחינוך, העבודה הזו ממלאת, יש ימים שאני מגיע הביתה ואני מגיע מלא. הגעתי משנים של עבודה בתעשייה הפרטית והציבורית, ואין ספק שכשמגיעים הביתה, המסתכלים במראה בצורה טובה. החיים מלאים משמעות מה שלא קורה במקומות אחרים. הנתון המדאיג הוא הוא שאחד מכל שלושה מורים יוצא מהמערכת אחרי שלוש שנים".

עוד הוסיף ממו: "רמת התגמול של המורים נמוכה. אני בעד עבודה מאורגנת אבל בגלל הסכמים קיבוציים ארכאיים אני מקבל מורים חלשים, והחזקים או שעוזבים או שנשארים ומתוסכלים לכן הרעיון של לייצר חוזים אישיים לעובדים הטובים שרוצים להישאר במערכת ומגיע להם יותר שכר אני בעד הרעיון הזה וכמה שיותר''.

הוועידה הדגישה את המאמצים של רשת החינוך עתיד לקדם חינוך איכותי, ערכי וחדשני בישראל, תוך התמודדות עם האתגרים העכשוויים של מערכת החינוך.

אבי לוגסי, מנהל כפר הנוער "עתיד" רזיאל, צילום: יוסי זליגר

אבי לוגסי, מנהל כפר הנוער "עתיד" ע"ש דוד רזיאל, הרצליה, אמר בוועידה: "כפר הנוער עתיד רזיאל הוא כפר נוער קולט עלייה וככזה אנחנו עוסקים בו לא מעט בתהליכים ובשיח שקשורים לשייכות ולגיבוש זהות. יש משהו במה שעברנו בשנה וחצי האחרונות, גם המחלוקות הקשות בחברה וגם המלחמה שמחייבות אותנו אנשי החינוך להנכיח בשיח החינוכי את הסיפור הגדול הזה שנקרא מדינת ישראל, מי אנחנו, מה הסיפור המשותף שלנו, מאילו מקומות הוא יונק, למה אנחנו כאן, מה הייעוד שלנו כעם ואיך מעוררים סקרנות ועניין אודות הסוגיות הללו ואיך מנחילים את חשיבות העיסוק בהן לדור הצעיר''.

עוד אמר לוגסי: "ממש כשם שעץ אינו יכול לצמוח ללא שורשים עמוקים ואיתנים כך גם הסגולה האנושית לא תמצה את פוטנציאל הצמיחה שלה ללא שורשים איתנים של שייכות, משמעות, זהות, סיפור מכונן, תרבות, מנהגים ומסורות ובצד אלה חתירה מתמדת לחזון אוניברסילי משותף מתוך פתיחות, יצירתיות, חדשנות וקידמה.

''אחד האתגרים המשמעותיים שלנו כאנשי חינוך זה היכולת לייצר שיח של איחוד בין ניגודים ובין ערכים הנראים סותרים במבט ראשון ולשלב בין העבר והעתיד בין חוכמת הדורות לבין קידמה ופתיחות, בין תרבות ומסורת עתיקה ובין יצירתיות וחדשנות'', הוסיף לוגסי.

כלת מלך - תזמורת כפר הנוער ״עתיד רזיאל״ | עתיד רזיאל

אחד מרגעי השיא בוועידה היה הקרנת הקליפ המרגש "כלת מלך", בביצועה המרשים של תזמורת כפר הנוער "עתיד רזיאל". היצירה, שזכתה לביצוע מקורי מפורסם על ידי רבקה זוהר, עם מילים ולחן מאת שלמה קאלו, קיבלה משמעות חדשה ועמוקה בפרשנות המוזיקלית של תלמידי הכפר.

תזמורת כפר הנוער בניצוחו של ד"ר לב ארשטיין מונה כ-40 נגנים וזמרים, רובם עולים חדשים מתוכנית נעל"ה (נוער עולה לפני הורים), שעבורם התזמורת היא פלטפורמה משמעותית בתהליך הקליטה שלהם בכפר בפרט ובארץ בכלל.

אחרי מאורעות ה-7 באוקטובר חברי התזמורת חיפשו דרך להביע את אשר על ליבם ובחרו להפיק קליפ ולבצע את השיר "כלת מלך" שמבצעת במקור רבקה זוהר למילים ולחן של שלמה קאלו. הקליפ מצא את דרכו גם לחיילים ולוחמים רבים ועודד את רוחם.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר