חופשת קיץ לילדים עם צרכים מיוחדים: איך להתארגן נכון?

השאירו בקיץ הזה את הספונטניות לעצמכם ולבני הזוג. בכל הנוגע לילדכם השתדלו לתכנן מספר ימים קודם פעילות מותאמת. זכרו שהורה נינוח יותר פנוי להעניק לילדו זמן איכות וחוויות הנאה

טליה ברזילי . צילום: שחר דלה

שנת הלימודים הגיעה לקיצה, ולאחר שנה עמוסה ומתישה כולנו זקוקים לחופשה מועילה ולצבירת כוחות. השלכות המלחמה העמידו את מסגרות החינוך בפני אתגרים חדשים וקשים. היעדר קביעות ושגרה שהתבטאו בלימודים חלקיים, מסגרות זמניות ושינויי כח אדם השפיעו משמעותית על תלמידים רבים וכולנו כמהים לחופשת קיץ טובה ורגועה.

אחרי תקופה ארוכה של התמודדויות וניסיון בלתי פוסק לייצר שגרה במסגרות החינוך, אנו חייבים להקדיש מעט זמן למשפחתנו ולהתרחק מהשגרה, החדשות והסטרס.

חווית הביטחון והשלווה אצל ילדים נובעת בעיקר מסביבתם הקרובה ומסוגלותם להעניק תמיכה,  תחושת רוגע והכרות עם המצב. אצל ילדים עם צרכים מיוחדים חוסר שגרה, סדר יום ספונטני ולא ידוע יכול להוות אתגר משמעותי ולעורר מצבי חרדה וקשיים נוספים.

אז כיצד ניתן להתכונן לטיול ולמקסם את ההנאה כשיש ילד עם צרכים מיוחדים במשפחה?

השאירו בקיץ הזה את הספונטניות לעצמכם ולבני הזוג. בכל הנוגע לילדכם השתדלו לתכנן מספר ימים קודם פעילות מותאמת. זכרו שהורה נינוח יותר פנוי להעניק לילדו זמן איכות וחוויות הנאה. הכנה מוקדמת לילדכם היא המפתח כאן. הפכו את ילדכם לשותף פעיל בתכנון, צרו לוח חופש ושוחחו על פעילויות משפחתיות עליהם חשבתם. הכינו אותם יום קודם לפעילות, לזמן הנסיעה ולאנשים אותם תפגשו בדרך. העניקו בחירה לילדכם בבחירת בגד, מאכל אהוב או משחק לנסיעה. הענקת עצמאות אצל ילדכם תיצור אצלו תחושת מסוגלות גבוהה והרגשת שותפות וסיכוייו להנות במהלך היום תגדל.

זמני פעילות, ארוחה ומנוחה הכרחיים בתכנון פעילות מוצלחת לחופש. תכננו את היום כך שילדכם יגיעו לאחר ארוחת הבוקר לפעילות (בעדיפות לזמני ארוחות להם היו רגילים במשך השנה במסגרת החינוכית). קחו בחשבון זמן מנוחה וארוחת צהריים שיספקו אנרגיה לכם ולילדכם. התאימו את הפעילות לצרכי ילדכם, אל תצפו ליותר ממה שילדכם מסוגל. ילדכם מתקשה ללכת למרחקים ארוכים? הביאו עמכם כלי תחבורה שאוהב או בחרו בפעילות נגישה ללא הליכה מרובה.

סביבה עמוסת גירויים ואנשים מעורר אצל ילדכם התרגשות ותגובות לא תואמות? בחרו בפעילויות עם מרחב פתוח, ירוק ובטיחותי כגון פארק אקולוגי. קיבלתם סירוב וחוסר שיתוף פעולה מילדכם? קחו זאת כהזדמנות ללמידה ותקשורת מיטבית, חזרו הביתה ולאחר ארוחה ומקלחת טובה, שוחחו על האתגר שאתם וילדכם חוויתם ומנפו זאת להבנה טובה יותר על הפעילות הבאה.

צרו ימי הנאה גם בתוך הבית. אל תחששו מיום בילוי במרחב הנוח והמוכר. ישנה ציפייה לא ברורה שאם הילדים בחופש למשך תקופה ארוכה חייב לנצל כל יום ליציאה ובילוי. הקושי שאתם חווים סביב נסיעות ארוכות, הליכות בשמש וארוחות במקומות אקראיים זהו קושי משותף גם לילדכם. ימים כאלו דורשים מילדכם גמישות, היענות לפעילויות שאתם יזמתם וגיוס אנרגיות יוצא דופן.

נתקלתם בתלונות, עקשנות או בכי ללא כל סיבה הברורה לכם? ככל הנראה שהדרישה לילדכם הייתה גבוהה מידי ועליכם להרפות. ילדים אינם זקוקים לחידושים ושינויים משמעותיים על מנת להנות. יום בבית מלווה בפעילות קיצית, ארוחה טובה וחברים הוא פתרון מצויין. הזמינו חבר מהמסגרת של ילדכם, צרו פעילות כגון משחקי מים בחצר או הכנת גלידות, הוסיפו ארוחה טובה וקיבלתם יום ללא נסיעות, וויכוחים והוצאות על בילויים שמסתיימים מהר מידי.

לסיכום, זכרו שפעילות מוצלחת לילדכם טמונה ביכולת שלכם להעניק אותה. התאימו את דרישות הפעילות לאופי ילדכם ואל תפתחו ציפיות גבוהות. לוח חופש בשיתוף עם ילדכם הוא פיתרון מעולה המעודד מוטיבציה ואנרגיות לפעילויות חדשות אצל ילדכם ומפחית התנגדויות.

 

טליה ברזילי היא מרפאה בעיסוק ב"טיפולי" מבית "פמי"

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר